Søk i denne bloggen

onsdag 2. mars 2022

Russernes lastebiler sitter foreløpig fast i ei myr nord for Kyiv

Putin vil gjeninnsette tidligere president Viktor Janukovitsj som president i Ukraina. Han er ikke av de mest populære.  Russerne har foreløpig kjørt seg fast i myrområder nord for Kyiv. Trump har meldt seg på og foreslår en uspesifisert deal som løsning på krigen.


 









Putin vil gjeninnsette Viktor Janukovitsj som president i Ukraina. Vladimir Putin skal ha planer om å gjeninnsette Viktor Janukovitsj som president til erstatning for Volodymyr Zelenskyjs når russerne, om de når frem til Kyiv, får avsatt Zelenskyjs. Under den såkalte Oransje Revolusjonen i Ukraina i 2004-2005 ble da sittende president Janukovitsj beskylt for valgfusk og etter hvert tvunget til å gå av for å bli erstattet av Viktor Jusjtsjenko, med fortid som Statsminister. Justsjenko, som vi også har sett på TV-skjermen i reportasjer fra Kyiv, ble bevislig forgiftet under valgkampen, men ble endelig valgt i en tredje valgomgang initiert av Høyesterett. Janukovitsj som "rømte" fra Kiev om natten 21 februar i 2014 ledsaget av russiske sikkerhetsstyrker, landet først i Karkov på "offisielt besøk", men 25. februar rapporterte russiske medier at han befant seg på et hotell i Moskva og senere at han var innkvartert på landstedet til den russiske presidenten. Janukovitsj er etterlyst av ukrainske myndigheter og Interpol for massedrap og underslag

Både populære og upopulære politikere i det ukrainsk «politikersirkuset». Da Volodymyr Zelenski vant presidentvalget i Ukraina i 2019 med sitt slagord «Jeg er en av dere» markerte han seg som «ikke-politiker» i et land der politikere i sin alminnelighet ikke var og er særlig populære. Han lykkes med å utmanøvrere de to hovedaktørene i opposisjonen som eksisterte og eksisterer i ukrainsk politikk, da sittende president Petro Poroshenkos «Europeiske Solidaritet» og den pro-russiske og anti-vesten bevegelsen OPSZ («Opposisjons Plattform for Livet») ledet av Victor Medvedchuk. Det gjenstår eventuelt å se om Ukrainerne vil akseptere Janukovitsj som president innsatt av Putin eller fortsette opprøret. Kanskje  de døde er så mange, de materielle ødeleggelsene så omfattende, krigstrettheten så utbredt at mange vil akseptere innsettelsen for å få fred. Det er i dag lite som tyder på at Putin vil gi seg før han har nådd "sine" mål.

Russerne har kjørt seg fast i myrområder nord for Kyiv. Dette melder flere nyhetskilder i dag, onsdag 2. mars. Og oppfølgingen av krigen er grundig og detaljert. Institute for the STUDY OF WAR (ISW) publiserer, som eksempel, løpende oppdateringer av status for fremrykking og tilbakeslag i krigen. Rapporten fra 28. februar erpå 10 sider og rikelig illustrert med detaljerte satelittbilder og kart. Og ISW er ikke alene om slik dokumentasjon. Det er ikke lett å slippe unna med propaganda og feilinformasjon i denne krigen. 

Hva med Kina? Putin kjemper for å utvide Russlands interessesfære. Målet, i første omgang, er i følge de som mener å vite, at han vil gjenforene Ukraina og Hviterussland i en russisk føderasjon under ledelse av Russland og Moskva. Med dette vil Russland, slik Putin ser det, innta sin "naturlige posisjon" som en av de ledende stormakter i verden. Tilsvarende ambisjoner, og kanskje større, har Xi Jinping på Kinas vegne. Hans mål er, hevdes det, at det kommunistiske et-parti-regimet Kina skal bli verdens mest suksessrike kapitalistiske økonomi. Kina har meldt seg på som en ledende stormakt i kampen mot klimaendringer. Kina har hatt, og har sine utfordringer og har kanskje forsøkt å lære av Sovjetunionens sammenbrudd. Putin og Jinping hadde møter under Vinter-OL og Kina har så langt vært tilbakeholdende både med støtte og kritikk av Putins krig i Ukraina.

Trump har også meldt seg på. Foreslår en deal. I et intervju med den amerikanske TV-kanalen Fox Business kalte han den russiske invasjonen av Ukraina «a holocaust» og ba Russerne stoppe krigen. Han fortsatte med å si at Russland måtte «stop killing these people» og mente at «a deal could be worked out to end the conflict». Han fulgte opp med kritikk av Bidens håndtering av konflikten og gjentok påstandene han stadig har kommet med, at dette ville ikke skjedd om han fortsatt hadde vært president i USA etter et valg der valgseieren ble stjålet fra ham. Men han gjentok ikke sine tidligere uttalelser om Putin som en tøff smarting. Vi kan ikke se bort fra at en selvsentrert, forfengelig og selvforherligende amerikansk president i et politisk splittet USA etter valget i 2024 er akkurat det Putin ønsker seg.


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar