Søk i denne bloggen

mandag 1. februar 2021

Fra kaos til mening med Darwin

 Vi tror lettere på det som stemmer med hva vi ellers mener. Små datasett kan lett lure oss. Vi bør ta lærdom av Charles Darwin som noterte ned alt som ikke stemte med hans egen oppfatning.











Vi tror lettere på det som stemmer. Den britiske psykologen Dorothy Bishop skrev i tidsskriftet Nature i august i fjor et innlegg med tittelen «How scientist can stop fooling themselves». Her slo hun fast at vi alle tenderer mot å overse bevis som indikerer at vi har tatt feil. Når vi konfronteres med nye data, vil våre etablerte forestillinger eller ideer lede oss i retning av å se sammenhenger som stemmer med det vi allerede tror og tenker. Vi «ser bort fra» eller «glemmer» data som ikke passer inn. Selv seriøse forskere kan gå i denne fella og gjøre seg skyldig i forskningsjuks.

Små datasett kan lure oss. Bishop presenterer i artikkelen et aktuelt eksempel fra en pandemi-tid. Som utgangspunkt beskriver hun en situasjon der 5% av en populasjon er smittet av et virus. Vi har 100 sykehus som hver tester 25 personer, 100 sykehus som tester 50 personer og 100 sykehus som tester 100 personer. Spørsmålet hun deretter stiller er: Hvor mange prosent av sykehusene vil ikke finne noen smittebærere blant disse tre gruppene av sykehus og konkludere med at pandemien er over? Svaret hun gir oss er 28% av sykehusene i gruppe 1, 8% av sykehusene i gruppe 2 og 1% av sykehusene i gruppe 3.

Charles Darwin 1876. Bishop siterer i artikkelen Charles Darwin fra tilbake i 1876 da han skrev om en av de vanene han som forsker hadde lagt seg til for å unngå å gå i denne fella: «whenever a published fact, a new observation or thaught came across me, wich was opposed to my general results, I made it my habit to make a memorandum of it without fail and at once: for I had found by experience that such facts and thoughts were far more apt to escape from memory than favourable ones».

Hva med spredning av konspirasjonsteorier? Kan tankegang som dette anvendes også her. Jeg tror det. I en kaotisk verden er det lett å la seg forføre av ideer som stemmer med det man allerede oppfatter og mener er riktig. Det kan føre noen av oss inn i konspiratoriske tankebaner som f.eks. at "valget var rigget", "They stole it from me/us". Samme gjelder vel også for politiske forestillinger som vel per definisjon er basert på alternative "fakta". 

Ved å gjøre som Darwin kan vi korrigere oss selv. Og også utvikle vår egen plattform for solide bærekraftige meninger.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar