Søk i denne bloggen

fredag 12. februar 2021

Fra Encyklopedia til Wikipedia og Youtube

 










I årene mellom 1751 og 1772, 250 år tilbake i tid, ble det i Frankrike utgitt et bokverk bestående av imponerende 35 bøker med tittelen Encyklopedi (fornuftsbasert oppslagsverk) over vitenskapene, kunstene og håndverkene, av et selskap lærde. Filosofer, geistlige, ingeniører, kjemikere, grammatikere, forfattere samt flere tegnere og gravører hadde gitt bidrag. "Historiske kjendiser" som Voltaire, Rousseau, Buffon, Montesquieu og redaktørene d’Alembert og Diderot var blant de mange bidragsyterne. Den franske encyklopedi var spesiell, men allikevel et av mange oppslagsverk som ble utgitt på 1700-tallet for å gjøre kunnskap tilgjengelig for bredere lag av befolkningen. En slags manifestasjon av det vi i ettertid har kalt opplysningstiden. 

Historien om Jimmy Wales og Wikipedia. Prospect, det engelske magasinet, presenterte i sin mars-utgave i år Jimmy Wales, født 1966, en av Wikipedias grunnleggere. Wales vokste opp i Huntsville i Alabama USA og ble tidlig hektet på leksikon. Sammen med moren oppdaterte han tekstene under oppslagsordene med ny informasjon etter hvert som familien mottok oppdateringer fra forlaget. Jimmy studerte finans, hadde Ayn Rand og Friedrich Hayek som intellektuelle helter, og arbeidet som trader. Fritiden brukte han på internett. Han sa etter hvert opp jobben og etablerte nettstedet Bomis sammen med kompiser. Senere i 1999 etablerte han Nupedia sammen med Larry Sanger. Nupedia var et nettbasert leksikon, men viste seg vanskelig å realisere fordi kravene til innhold og prosedyrene for å få frem artikler ble for krevende. Ut av dette kom ideen om Wikipedia, basert på «wiki», opprinnelig et verktøy for gruppeprosjekter, notatsamlinger og databaser. Wikipedia var ment som et sideprosjekt til Nupedia, men tok av nærmest fra starten på grunn av en «åpen-dør-publiseringspolicy» der alle ble invitert til å publisere og korrigere.

Wikipedia har nå over 55 millioner artikler. Den engelske versjonen alene ville fylle 90.000 bøker om man forsøkte å printe den ut på papir. Wikipedia publiseres på 300 forskjellige språk. Artikler redigeres 350 ganger i minuttet. Siden desember 2019 har det, som eksempel, gjennomsnittlig vært 110 publiseringer i timen på Covid-19 artikler av rundt regnet 97.000 forskjellige redaktører. Og finansieringen skjer via frivillige donasjoner fra brukerne, gjennomsnittlig størrelse USD 15 som summerer seg opp til 100 mill. USD per år. Encyklopedien fra 1700-tallet har fått en verdig arvtaker. Men 1700-talls utgaven hadde noe som Wikipedia bare har i begrenset grad så langt min erfaring strekker seg: Artikler om «håndtverkene». For å dekke disse er vi imidlertid så heldige at vi har Youtube med videotips om alt fra hus- og bilreperasjoner til programmering i Phyton.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar