Søk i denne bloggen

onsdag 10. februar 2021

The roaring 20s og grønne planer

 









The Economist hadde 16. januar gitt lederen tittelen «The roaring 20s». Her trekker lederskribenten frem mye som peker i retning av bedre tider. Det er lys i enden av Covid19-tunnelen skal vi tro redaksjonen i The Economist. Og grønne ambisjoner sprer seg.

Vi ser slutten på Covid19-stagnasjonen. For å underbygge at det er slik vises det til en rekke teknologiske gjennombrudd med stort potensiale for å skape endring, økonomisk vekst og velstand. Fremst viser man til mRNA-teknologien som ble utviklet og brukt til å fremstille vaksinene til Pfizer-BioTech og Moderna vaksinene. Det er gjort fremskritt i utviklingen av kunstig intelligens på flere områder. Deep Mind som er del av Alphabet-familien har utviklet programvare som kan beskrive formen på proteiner ned på atom-nivå. OpenAI har utviklet algoritmen GPT-3 som så langt er overlegen alle andre programmer som er laget for å produsere naturlig språk. Førerløse drosjer kjører rundt i Phoenix.

Investeringene i teknologi øker. I tredje kvartal i fjor var investeringene i USA større i IT-utstyr, forskning og utvikling enn de var i bygninger og industrianlegg. Dette var tilfelle for første gang på mer enn ti år. Offentlige investeringer i forskning og utvikling vokser og har vært i positiv utvikling siden 2017. Dett kan også spores gjennom investeringene i teknisk utstyr til forskning som øker. Og investorene er entusiastiske i forhold til teknologi på en lang rekke områder som f.eks.  medisinsk diagnostikk, logistikk, bioteknologi og halvlederteknologi, mener The Economist

Pandemien har forsert bruken av teknologi på mange områder. Bruk av videokonferanser og e-handel har skutt fart. Utdanningsinstitusjonen har tatt avspark til noe som kan bli en revolusjon når det gjelder digitale undervisning- og eksamensformer. Men pandemien har også gitt fart til utvikling og utbredelse av digitale betalingsløsninger, telemedisin og industriell automatisering.

Det grønne skiftet er en fjerde viktig faktor som gir grunn til optimisme med tanke på fremtiden. Kina har som kjent forpliktet seg til carbon-nøytralt samfunn i 2060. Japan har hengt seg på. EU har sin egen Green Deal og også Norge har nylig presentert sin plan for det grønne skifte sammen med mange andre land.

Alt i alt: Det er lys i enden av tunnelen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar