Søk i denne bloggen

søndag 7. februar 2021

Snikislamisering, ord og opplysningstid

 















Ord betyr noe. Hege Ulstein publiserte en kommentar i Dagsavisen nå lørdag 6. april med tittelen «Ord betyr noe». Bakgrunnen er Hallvard Notakers bok om «Arbeiderpartiet og 22. juli» som nylig ble utgitt. I kommentaren skriver hun at når representanter for Arbeiderpartiet og AUF en sjelden gang snakker om sammenhengen mellom angrepet 22. juli 2011, og at tankegodset bak terroren deles av mange, blir de anklaget for å dra offerkortet, og for å angripe Fremskrittspartiet. Fremskrittspartiet som ifølge Siv Jensen «også har blitt et offer for denne mannens gjerninger». Kommentaren gir også oppmerksomhet til Siv Jensens stadige bruk av ordet «snikislamisering» som noe som er under utvikling i Norge.

 

Snikislamisering er, ifølge Ulstein, en forestilling om at skjulte krefter forsøker å islamisere samfunnet, mot vår vilje og uten vår viten. Det er en viktig forestilling i konspirasjonsteorien Eurobia som innebærer at en forrædersk politisk elitesammensvergelse samarbeider med arabiske land for å importere muslimer i stort antall til Europa med formal å islamisere denne verdensdelen. Ulstein viser til at dette tankegodset sto sentralt i Breiviks manifest som motivasjon for terrorhandlingene i 2011.

 

Om snikislamisering i 2011. I miljøet rundt Anders Behring Breivik var beskrivelsen av situasjonen i Skandinavia generelt og Norge spesielt slik: «Scandinavia is a Utopia lost. Previously quiet Scandinavian nations now suffer Islamic terror threats and death threats against people criticising Islam. Norway celebrates 100 years as an independent state this year. Judging from this new discrimination act and the runaway Muslim immigration, perhaps the anniversary should be called “From independence to colonisation”.  The authorities respond by making Norwegians de facto second-rate citizens in their own country. They use their own people as stepping stones for their personal careers in the UN bureaucracy. Pompous, hypocritical Scandinavian clowns, lecturing about how to create the perfect society while their own citizens find it increasingly hard to live in their major cities». Ikke lett å kjenne seg igjen i. Norske myndigheter fremstilles mer naive enn konspiratoriske. Og det er ikke bare Arbeiderpartiet som får gjennomgå. Også Erna Solberg er med på å lede landet i feil retning. Det eneste norske partiet Breivik kunne anbefale for sitt publikum, til nød, var Fremskrittspartiet.

 

Innvandring får Oslo til å vokse. Dette er et hovedoppslag i Aftenposten 7. februar 2021. Oslo har vokst med 100.000 innbyggere de siste 10 årene. Tilflytting skjer fra alle fylker i Norge, mens Akershus og Østfold er alene om ha nettotilflytting fra Oslo. De aller fleste norske kommuner avgir innbyggere til Oslo. Blant Oslo-borgere med innvandrerbakgrunn er Vest-Europa utenom Polen desidert størst. Deretter følger Pakistan, Polen og Somalia. De fleste land på verdenskartet for øvrig er representert.

Ord og ordvalgvalg ble viktig i opplysningstiden. At valg av ord var viktig, var klart allerede for de Greske og Romerske retorikerne før og i tiden etter vår tidsregning. I opplysningstiden på 1600 og 1700 tallet ble ordene viktige på en ny måte. FrancisBacon var bekymret for språket som hinder for kunnskapens fremskritt. Oppfatningen var at et språk, som var sosialt og menneskeskapt, ikke var et pålitelig verktøy når man skulle etablere kunnskap om naturen. Jorden var flat og språket preget av bibelske sannheter og Aristoteles syn på kunnskap og vitenskap. Språkets retoriske sider, der det benyttes virkemidler for å appellere til følelser og fantasi, var en særlig utfordring. Det var nødvendig å rette oppmerksomheten mot naturen og tanken bak heller enn mot språket i seg selv. Bacon foreslo at man burde utvikle et perfekt og kunstig universalspråk. Andre ga tilslutning til denne tanken. Blant dem var John Locke som skrev «An Essay Concerning Human Understanding» som hadde som hovedformål å sikre språket og gjøre det trygt for både vitenskap og samfunn. Ordbøker og etter hvert også leksikon, som Den franske Encyklopedien ble realisert for å sikre at mennesket «ble satt inn der Gud tidligere hadde stått som sannhetens og kunnskapens absolutte utgangspunkt og mål».


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar