Søk i denne bloggen

fredag 15. januar 2021

“I’ve heard these are people that love our country… they do supposedly like me,”

Qanon er en oppdiktet sammensvergelse mot Donald Trump som USAs president

QAnon er en oppdiktet sammensvergelse, det er en konspirasjonsteori som deles i ytrehøyrepolitiske miljøer. En hemmelig sammenslutning av djevel-dyrkende barnemissbrukende kannibaler skal ha organisert seg, de styrer landet (USA), og er aktive i et plott mot Donald Trump som USAs president. Trump på sin side kjemper mot denne sammensvergelsen som forsvarer av Amerikanske verdier. Mange fremstående skuespillere, demokratiske politikere og offentlig ansatte i høyere posisjoner er pekt ut som medlemmer av sammensvergelsen.

Qanon kan spores tilbake til anonyme meldinger fra «Q» på nettstedet imageboard 4chan i oktober 2017, men liknende konspirasjonsteorier, som f.eks. «Pizzagate» har versert tidligere og skal nå ha sluttet seg til. QAnon-tilhengere merker ofte sine meldinger på sosiale medier med #WWG1WGA for å fremme mottoet «Where We Go One, We Go All». «Q» er blitt et kjennetegn for tilhengerne. Merket ble båret av mennesker som deltok i stormingen av Kongressen. Også blant representanter i Kongressen har det vært QAnon-tilhengere. QAnon var i utgangspunktet et amerikansk fenomen, men har spredd seg til andre land. FBI har pekt på QAnon som en mulig kilde til terror.

Nettmedier gjør det lettere å spre slike teorier og å samle tilhengere. QAnon er ikke spesiell sett i et historisk perspektiv. Anders Behring Breivik la som et eksempel sine planer under innflytelse av forestillinger om at det fantes en «kulturmarxistisk og multikulturelle elite som utgjorde en dødelig trussel» med en hemmelig plan om «rett og slett å rasere Europas kultur, religioner og tradisjoner og i siste instans utrydde den hvite rasen». Forestillinger som dette som forklaring på «hvorfor noe går galt» har versert siden 1800-tallet. Det nye nå er sosiale nett-medier som gjør det mulig raskt å spre forestillingene til et stort publikum. Nytt er det også at tilhengerne opptrer så åpenlyst og tilkjennegir sin tro og støtte til utvalgte politikere i valg og ditto motstand mot andre. 

“I’ve heard these are people that love our country… so I don’t know really anything about it, other than they do supposedly like me,” skal være Trumps kommentar om QAnon. Sønnen hans er bedre orientert og skal ha promotert QAnon på en Instagram-post i forkant av valgmøte i Tulsa i Oklahoma. Selv om Trump ikke kjenner the people som «supposedly like me» er det klart at han med sine enetaler om «fraud», knyttet til opptellingen av stemmer under valget, og «the steal», som omtale av valgutfallet, styrker oppfatning av konspirasjon hos tilhengerne av QAnon. Henvisninger til det uspesifiserte «They», som angivelig står bak, passer også med forestillingen om at Trump kjemper mot sammensvergelsen. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar