Søk i denne bloggen

fredag 8. januar 2021

Et mislykket statskupp?

Listen over statskupp inneholder langt flere mislykkede enn vellykkede. Trump er i selskap med mange.










Onsdag denne uken, fra en talerstol utenfor, og med Det hvite hus som bakgrunn, holdt president Donald Trump en tale til mange fremmøtte fra flere delstater i USA. De var invitert av Trump i tidligere taler. Invitert til å innta Washington på denne dagen. Under talen oppfordret han, sønnen hans og andre av presidentens nærmeste medarbeidere de fremmøtte til å marsjere mot Kongressbygningen og gi uttrykk overfor de folkevalgte hva de mente om valget av Joe Biden som ny president. De skulle demonstrere for de folkevalgte at valget var stjålet fra dem og fra Trump. Opptelling av stemmer var i gang. Flere republikanske senatorer hadde allerede rukket å holde innlegg der de støttet demonstrantenes synspunkter. Argumentene for dette var at siden mange velgere mente at valget ikke hadde gått riktig for seg var det nødvendig å nedsette en kommisjon for å gjennomgå valget og valgresultatene. Så langt var timingen god.

De fleste har nok nå fått med seg hva som skjedde etter dette. Sikkerhetsstyrkene rundt og inne i bygningen klarte ikke å hindre demonstrantene å trenge inn i bygningen i rådssalene og kontorene Det ble kaos inn i Kongressbygningen. Fire døde under tumultene. Flere av de folkevalgtes kontorer fremsto som raserte etter bataljen. Da gjennomgangen av stemmene fra statene kom i gang igjen var det fortsatt over 130 republikanere som stemte mot å godta stemmene fra Pennsylvania og de 20 valgmansstemmene Biden fikk derfra.

Om stormingen av Kongressbygningen var ment som innledningen til et «statskupp» var det særdeles mislykket.  Flere sentrale politikere viser nå i ettertid til grunnloven og tillegget, Amendement XXV, og mener at Trump bør fratas presidentmakten. Trump er uskikket er begrunnelsen. Pence bør ta over frem til Biden innsettes. Som eventuell mislykket planlegger av et statskupp er imidlertid Trump i godt selskap. Listen over mislykkede statskupp er mye lengre enn listen over de vellykkede. Napoleon og Mussolini hadde begge bedre gjennomføringsevne.

Det kan bli nervepirrende å følge Trump, som enda ikke har akseptert at han tapte valget. Den 20. januar blir Biden innsatt som ny president.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar