Søk i denne bloggen

mandag 11. januar 2021

Hvor henter Trump sin støtte fra?

Støttespillerne til Trump er en mangfoldig flokk av "opprørere", men også delvis velorganiserte og religiøse.









Hvor kom stemmene fra? Donald Trump fikk ved valget i fjor like mange stemmer som ved forrige valg da han ble President. Biden fikk imidlertid enda flere stemmer hele USA rundt, og langt flere enn Hillary Clinton gjorde da hun stilte opp mot Trump i 2016. Dette er vel en av årsakene til at Trump mener valget var rigget og stiller spørsmål ved når og hvor disse stemmene kom fra? Hvem er det som stemmer på Trump og støtter ham så intenst at han med en oppfordring eller to kan få dem til å samle seg i Washington og storme Kongressbygningen? 

En sammensatt flokk. Et titalls demonstranter og kongress-stormere er arrestert per i dag. De vi kjenner navnet på kommer fra flere delstater. Det er vanskelig å se at de hører til en eller noen få organiserte grupper. Adam Johnson, som ble kjent fordi han tok med seg Pelosis talestativ, er en gift fembarnsfar fra Florida. Jacob Anthony Chansely eller Jake Angeli, gjenkjent for hodeplagg med horn og ansiktsmaling i rødt, hvitt og blått kaller seg QAnon shaman, forfekter konspirasjonsteorier, og bor sammen med moren sin i Arizona. Derrick Evans var til nylig valgt delegat til delstatsforsamlingen i West Virginia for Republikanerne. Richard Barnett som ble avbildet med beina på bordet i kontoret til Pelosi kom fra Arkansas. 

Proud Boys, gruppen Trump adresserte med «Stand Back and Stand By» i debatten med Biden, var representert og skryter av sin medvirkning. Men det er lite som tyder på at de organiserte stormingen. Når det nå også viser seg at noen ansatte i vaktstyrken i Kongressen tok i mot demonstrantene ser det ut som at den som faktisk icenesatte stormingen var Trump selv. 

Men disse individualistene og missnøyegruppene de kommer fra er ikke i stand til å samle det antall stemmer som trenges for å konkurrere om presidentvervet i et valg i USA. Trump har, til tross for alle sine skandaler, vært svært dyktig når det gjelder å samle støtte fra religiøse kristne grupper i USA. Opptoget med bibelen ved St. John kirken var til ære for pastorer, forkynnere og menighetene deres rundt om i USA. 

Televangelisten Paula White-Cain fungerer som rådgiver for Trump på dette området. En rekke fremstående forkynnere, og menighetene deres, ser på Trump som utpekt av Vår Herre. Trumps støtte til Israel veier tungt i disse kretsene. Flytting av den amerikanske ambassaden til Jerusalem var en viktig symbolhandling. Men også andre spørsmål er viktige for religiøse amerikanere. Abortmotstand og kristendommens stilling i skolen er blant disse. I grunnskoler i USA er skapelsesberetningen sidestilt med evolusjonslæren. Trump har bidratt ved å redusere føderale tilskudd til abortklinikker og ved utnevning av konservative dommere. For mange av disse tilhengerne er "Make America Great Again" synonymt med "Make America Christian Again". Noen av forkynnerne, som Brian Gibson grunnlegger av HIS Church, forfekter konspirasjons-teorier slik Trump gjør. Andre sentrale kirkeledere som er pro Trump er Samuel Rodrigues, John Hagee, Tim Remington og Darell Scott. Også religiøse tilhengere av Trump deltok i marsjen mot Capitol.

Den såkalte basen til Trump er altså svært mangfoldig og delvis også velorganisert og inneholder også tilhengere han har samlet rundt seg ved bruk av sosiale nett-medier. Vil Trump som ex-president arbeide videre, med det nettverket han har opparbeidet seg, og fortsatt spille en rolle i amerikansk politikk? Eller vil han trekke seg tilbake til golfbanen sin i Florida? Det er det vel flere enn meg som lurer på? 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar