Søk i denne bloggen

onsdag 26. oktober 2022

Lavrov: Vestens støtte til det russofobiske neo-nazsistiske regimet framprovoserte Russlands spesialoperasjon i Ukraina.

Vestens støtte til det russofobiske neo-nazsistiske regimet i Ukraina framprovoserte spesialoperasjonen, hevder Russlands utenriksminister. USA og resten av Vesten ville ikke ha fred i Ukraina. FN-charteret åpner for å knytte deler av Ukraina til Russland. Vestens politiske elite har etablert sanksjonsregimer som rammer egne borgere hardt.









Sergej Lavrov har vært Russlands utenriksminister siden han i 2004 ble utnevnt av Putin. Da hadde han i 10 år vært Russlands FN-ambassadør. Lavrov ble født i Moskva i mars 1950. Han tilhører slik sett samme generasjon som Putins som er født to år senere. Han har sin utdannelse fra Moskvas statlige institutt for internasjonal politikk (MGIMO). Under Russlands invasjon av Ukraina tidligere i år hevdet Lavrov at Russland ikke hadde angrepet Ukraina og at Russland ikke hadde noe annet valg enn å gå inn i landet. I en utgave av Newsweek fra 7. oktober i år er han intervjuet av Tom O’Connor, magasinets senior foreign policy writer, om Russlands syn på det som nå skjer i Ukraina og om forholdet til USA og landene i Europa. Intervjuet skjedde under Lavrovs besøk i New York der Lavrov var for å delta i FNs Generalforsamling, den 77. i rekken. I motsetning til Putin, som aldri kom lenger enn til Dresden, har Lavrov reist verden rundt og hatt samtaler med statsleder og diplomater sammenhengende i snart 30 år. Han har et stort nettverk og mange lytter til hva han mener og sier.

Vestens støtte til det russofobiske neo-nazsistiske regimet i Ukraina framprovoserte spesialoperasjonen. Lavrov hevdet under intervjuet at Vesten ved å støtte opp om det russofobiske neo-nazsistiske regimet i Ukraina, ved å forsyne disse med våpen og å gjøre Ukrainas landområder til et springbrett for å omringe Russland, ikke ga Russland andre valg enn å iverksette en militær spesialoperasjon. Formålet med denne er velkjent ifølge Lavrov. Den var nødvendig for å beskytte befolkningen i Donbas, for å eliminere trusler mot Russlands sikkerhet og for å demilitarisere og denazsifisere Ukraina. Han understreket i intervjuet at Det kollektive Vesten, ledet av USA, åpent forsøker å nedkjempe Russland på slagmarken og at USA og dets allierte med dette er villig til å ofre Ukraina for å nå sine egne geopolitiske mål. Påstander som dette har gjort at heller ikke Lavrov slipper unna vitsemakere og tegneserieskapere.



USA og resten av Vesten ville ikke ha fred i Ukraina. FN-charteret åpner for å knytte deler av Ukraina til Russland. Lavrov hevdet senere i intervjuet at Washington ikke var eller er interessert i fred i Ukraina, at dette ble klart allerede i mars 2022 da Moskva og Kyiv var tett på å komme frem til en omforent avtale. Lavrov viste også til befolkningen i landområdene innenfor grensene til regionene Donetsk og Luhansk, som på tidspunktet for intervjuet var erobret av Russland og befridd fra det neo-nazsistiske styret i Kyiv, at folkene her ønsket og hadde rett til selv å bestemme sin nasjonstilhørighet ifølge FN-charteret.

Vestens politiske elite har etablert sanksjonsregimer som rammer egne borgere. Lavrov ble også bedt om å kommentere sanksjonene som er innført mot Russland. Han mente at disse var iverksatt med mål å forkrøple Russlands økonomi, men at dette ikke vil lykkes. Sanksjonsregimet har snarere vist seg å være «et våpen» som rammer de europeiske landene og USA hardere enn de rammer Russland. Utfordringene som følger med økende priser og synkende inntekter er prisen vanlige borgere i Europa må betale for den anti-Russiske politikken Europas elite har besluttet.

The fundamental principle of suvereign equality of states. Intervjuet dekker hele fem sider og tar også opp temaer som ikke er dekket her, blant annet hvilke fremtidsutsikter Lavrov ser for seg for den verden vi lever i. Her skisserer han en verdensorden der man ikke lenger følger Vestens inndeling av verden i «demokratier» og «autokratier». Den nye moderne verden vil ikke være «vesten-orientert». Sterke uavhengige stater har vokst frem blant «utviklingslandene». Disse vil ikke delta i en anti-Russland-kampanje. Sammen med Kina vil Russland arbeide for å forbedre verden gjennom å etablere et multipolart system basert på FN-charteret, and, «first of all, on the fundamental principle of suvereign equality of states». USAs Det hvite hus har nylig oppdatert sin "National Security Strategy. Her heter det i følge Torbjørn Færøvik i Dagsavisen 25.10.: "Kina er vår eneste rival som har til hensikt å omskape den internasjonale ordning, og som i økende grad har makt til å gjøre det", og videre "Vi befinner oss nå ved en korsvei...". Er det den Lavrov beskriver?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar