Søk i denne bloggen

mandag 24. oktober 2022

Humor coden, dansk mørk og lys humor og humoristisk lys i en mørk tid.

Humor-coden og humorens mørke danske sider. Storm P: Alternative lysere danske livsvisdommer og karikerte «oppfinnelser». Fra Muhammed-karikaturer til Putin-, Trump- og Strongman-karikaturer.

 









Humor-coden og humorens mørke danske sider. Peter McGraw og Joel Warner utga i 2014 boken «The Humor Code» som ifølge egenomtalen er en «Global Search for What Makes Things Funny». Peter McGraw er professor og spesialist på feltet «emotion and behavioral economics». Joel Warner er profesjonell skribent og bidragsyter til publikasjoner som Wired, Bloomberg Businessweek, The Boston Globe m.fl. Jeg kommer tilbake til denne boken i en senere post. Her er utgangspunktet bokens kapittel 7. Her tar de opp sitt besøk på jakt etter humor i Danmark og stiller innledningsvis spørsmålet: Does humor have a dark side? Dette kapittelet i boken beskriver deres besøk i Danmark etter at forfatterne er blitt fortalt at Danmark er landet man må reise til for å få innsikt i de mørke og forvrengte sidene av humor. Dette til tross for at en rekke studier av Danmark konkluderer med at dette er et av mest glederike land i verden. Resten av dette kapitelet i boken forteller om den amerikanske folkloristen Gershon Legman som er mest kjent for en bok med tittelen «The Rationale of the Dirty Joke» og for å ha utgitt samlinger med nettopp «dirty jokes». Etter dette konsentrerer forfatterne seg om de danske tegnerne Lars Refn og Kurt Westergaard og deres bidrag til 12 Muhammed karikaturer i Jyllands-Posten publisert 30. september i 2005. Dette utløste raseri og protester rundt om i verden og omfattende demonstrasjoner. I Afghanistan, Pakistan og Nigeria ble mennesker drept og såret under slike demonstrasjoner. Westergaard unnslapp et drapsforsøk i sitt hjem så sent som i 2010. Opplagt er dette en beskrivelse av humorens mørke sider.



Storm P: Alternative lysere danske livsvisdommer og karikerte «oppfinnelser». Danmark har imidlertid andre humoristiske tegnere å by på som kanskje kunne fått omtale i boken til Peter McGraw og Joel Warner om de hadde besøkt Danmark og Skandinavia til en annen tid. Hadde det vært mitt prosjekt å skrive om dansk humor ville jeg trukket frem Storm P (1882-1949), eller Robert Storm Petersen som var hans fulle navn. Han er kjent for sine humoristiske samfunns-observasjoner, i form tegninger og sitater og livsvisdommer som:

·       Livet er svært, men matematik er sværere.

·       Livet er en gåde, løsningen står på bagsiden.

·       Der skal stor karakterstyrke til for at sælge elastik i metervis.

·       Jeg siger bare, at man skal være glad for vejret, så længe man kan trække det.

·       Kunst er det, man ikke kan. Hvis man kunne, var det jo ingen kunst.

·       Livet er et cirkus. Man kommer ind og bukker, render rundt, bukker igen og går ud.

·       Pokkers så egoistisk verden er. Alle tænker kun på sig selv. Det er bare mig, som tænker på mig

Mange av livsvisdommene er illustrert, men Storm P. tegnet også en lang rekke «oppfinnelser» som fortjener å bli plassert i klassen humoristisk teknologi.



Fra Muhammed-karikaturer til Putin-, Trump- og Strongman-karikaturer. Jeg har valgt å la Muhammed-karikaturene ligge, og heller trekke frem noen andre humoristiske inspirasjonskilder i en ellers vanskelig tid. Både Putin og Trump får gjennomgå når karikaturtegnere og andre illustratører slipper seg løs på gode og mindre gode begivenheter i tiden og aktørene som står bak dem. Illustrasjonene før dette avsnittet i posten er frembragt ved å søke på «Putin cartoons», «Putins War Cartoons», «Putin and Trump Cartoons». Illustrasjonen nedenfor er frembragt ved søk på «Political strongman cartoons», «Political right wing cartoons» og «Political left wing cartoons». Her er det mye satire og more seg med om man skulle føle for det i en ellers mørk tid.



Humor er også tema for andre poster på denne bloggen. Noen poster på denne bloggen leses av flere enn andre. På den humoristiske siden er de mest søkte en post Om latter, hva den betyr og hva den gjør med oss. Du finner også en post som undersøker om det faktisk er slik at En god latter forlenger livet. En tredje post tar opp Humoristiske innfallsvinkler til ledelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar