Søk i denne bloggen

torsdag 15. september 2022

Jim Lovelock, døde 103 år gammel 26 juli i år. Han forklarte Gaia, et viktig budskap til oss.

Gaia hypotesens «far», Jim Lovelock, døde 103 år gammel 26 juli i år. Han hadde et viktig budskap til oss om vårt eget ansvar som mennesker for fortsatt liv på jorden.


 








Jim Lovelock – en kreativ oppfinner og naturforsker. James E.Lovelock, han foretrakk Jim fremfor James E., var kjent som «far» til «Gaia hypotesen», ideen og hypotesen om at Jorden er en selvregulerende levende organisme. Ideen ble avvist av de fleste da den ble fremsatt på 1960-tallet. Lovelock var oppfinner, like mye som naturforsker. Han utviklet blant annet et instrument som kunne identifisere spor av komponenter i luft. Slik var han med på å avdekke spredningen av klor-fluor-carbon-forbindelser jorden rundt og oppbyggingen av DDT i naturen. Dette førte etter hvert til restriksjoner på bruk av slike stoffer. Denne posten er inspirert av en artikkel om Lovelock i Nature.

Samarbeidet med biologen Lynn Margulis. Lovelock etablerte etter hvert et samarbeid med biologen Lynn Margulis og sammen beskrev de hvordan levende liv bestemmer atmosfærens sammensetning på en levende planet som jorden og vedlikeholder betingelser passende for liv gjennom feedback-mekanismer. Lovelock hadde da allerede, som konsulent for NASA, slått fast at Mars måtte være en «død» planet etter at franske astronomer hadde påvist at atmosfæren der i hovedsak bestod av CO2 i stabil likevekt, helt ulikt forholdene på jorden. I 1979 publiserte Lovelock sin første bok Gaia, om Gaia-hypotesen, som fikk et stort publikum. Ikke bare for budskapet, men vel så mye for fremstillingen som var lett tilgjengelig, et kjennetegn ved Lovelocks skrivestil. Med denne boken pekte Lovelock klart mot behovet for "Et Grønt skifte".

Det beste for Gaia ville være å kvitte seg med menneskene. Etter bok-utgivelsen konsentrerte Lovelock sin arbeidsinnsats om å fremme ideene om Gaia og videreutvikle sine teorier og modeller. Han ble omfavnet av hippi-miljøvernerne i samtiden som etter hvert utviklet en forståelse og oppfatning av Gaia som en kraft som ville ta vare på menneskeheten. Lovelock likte dette dårlig og svarte med å si at det beste for Gaia nok ville være å bli kvitt oss (menneskene). I denne sammenheng tenkte han spesielt på utsiktene for global oppvarming, skapt av oss som mennesker og våre aktiviteter, og med potensiale for å gjøre jorden ubeboelig for oss selv. Mot slutten av 80-tallet fungerte Loveloc som uformell rådgiver for Statsminister Margaret Thather. Blant rådene han gav var at man fremover burde satse på atomkraft til erstatning for kullfyrte kraftverk.









The Revenge of Gaia og så Novacene. Trusselen som lå i global oppvarming førte til at han i 2006 utga en ny bok, The Revenge of Gaia. Her argumenterte han sterkt for at Gaia, Jorden, med sitt levende liv og en atmosfære som vedlikeholder betingelser passende for liv gjennom feedback-mekanismer, nå var i krise. Vi som mennesker måtte handle nå, før det for alvor ville være for sent. Han fortsatte ukuelig å reise rundt for å fremme dette budskapet til han fylte 90 år i 2009. Han var også aktiv etter dette og utga i 2019 sin siste bok Novacene. Her argumenterte han for at menneskene, i sin rolle som Gaias voktere, ville bli erstattet av kunstig intelligens, som kanskje, om vi var heldige, ville beholde oss, menneskene, som kjæledyr.

Andre poster på denne bloggen som i ettertid støtter opp om Lovelocks bekymringer er: «Vi får våtere og villere vær og oversvømmelser som tar liv».  «Det grønne skiftet med global temperatur-kontroll blir stadig mer utfordrende». «Uklare mål og planer for grønt skifte gir risiko for fortsatt global oppvarming». «Den store akselerasjonen» -Menneskehetens historie 1950 til 2050» og «Oljeindustrien planlegger carbonbomber som utfordrer de globale klima-målsettingene». Lovelock var definitivt forut for sin tid med sine ideer og bekymringer.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar