Søk i denne bloggen

fredag 23. september 2022

Lyden av stillhet som botemiddel og vei til bedre helse

Verden blir stadig mer bråkete sier Verdens Helseorganisasjon. Sanse-berøvelse i en «sanseberøvelsestank» er en mulighet for å slippe unna. Stillhet opplevd i naturlige omgivelser kombinert med avslappings-teknikk gir størst positiv helseeffekt, sier de som mener å vite noe om det.



 






Verden rundt oss blir stadig mer bråkete. Verdens helseorganisasjon sier at mennesker som bor og lever i byer som Mumbai, New York, Paris, Tokyo og Buenos Aires utsettes for mye mer støy om natten enn de 40 decibel (dB) som er anbefalt som bakgrunnsstøy for god søvn. Desibel er her en målenhet for lydtrykk (lydstyrke). Et lydnivå på 20 dB vil oppleves som helt stille, en normal samtale tilsvarer omtrent 60 dB. Ørets smertegrense er ved cirka 130 dB tilsvarende lyden fra en jetmotor på en flyplass. Allerede på et støynivå tilsvarende 50 dB blir man forstyrret i mange gjøremål og du kan påføre deg selv helseplager. Et åpent landskaps-område langt utenfor en by vil utsette deg for en lyd på nivå 30 dB. Utsettes du for støy av styrke 85 dB over lengre tid kan du pådra deg varig hørselstap. En motor-gressklipper gir typisk støy på dette nivået eller over. Det finnes ikke øreklokker eller -propper som kan skjerme hjernen din fra støy, hevder spesialister på området. Mange byer arbeider nå for å redusere sin by-støy ved å stille krav til støy fra vegdekker og kjøretøy m.m.

Sanse-berøvelse i en «sanseberøvelsestank» er en mulighet. Vil du slippe unna støy er dette en mulighet. De første «sanseberøvelsestankene» (sensory deprivation tanks) ble bygget for forskningsformål for å studere hvordan menneskehjernen svarer på fraværet av ekstern sansepåvirkning. Siden ble de utviklet videre med større bassenger og mer rom under dekselet for å unngå at brukerne får klaustrofobiske opplevelser. Omgivelsene stenges ute. Men man vil fortsatt høre seg selv puste og noen, svært følsomme, kan oppleve at de hører sine egne øyner blinke. Slike lydopplevelser kan imidlertid føre en inn en medierende tilstand. Meditasjons-tilstand kan gi mange positive helseeffekter for de heldige, som å redusere stress, øke følelsen av velvære, lege migrene og smertetilstander.

Hvordan være stille for å få positiv helseeffekt? Vær sikker på at du ønsker stillhet. Å ha som intensjon å oppleve stillhet er avgjørende for å få helseeffekt av opplevelsen. Bare noen minutter planlagt stillhet ofte, er bedre enn stillhet over lengre tid, sjeldnere. Stillhet opplevd i naturlige omgivelser, et landskaps-område uten støy fra nærliggende byområde, kombinert med avslappings-teknikk gir størst helseeffekt. Og, om mulig, reduser støy rundt deg når du sover til under 40 dB.

Denne posten er et ganske så forkortet sammendrag av omslagsfortellingen i New Scientist 13. august 2022. Andre poster på denne bloggen som kanskje kan bidra om du først velger stillhet er poster om "mindfulness", "selvrefleksjon", "klemmer" og "humor og latter" og hvordan dette virker på oss.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar