Søk i denne bloggen

mandag 15. august 2022

Ufrivillig og/eller frivillig nyttig idiot. Vær på vakt!

Det er enkelt å bli stemplet som nyttig idiot for tiden? Både norsk utenrikstjeneste og Transparency International kan bli nyttige idioter i Russland. 










Om ufrivillige og/eller frivillige nyttige idioter. Betegnelsen nyttig idiot, eller "nyttige uskyldige", brukes som omtale av en eller flere personer som, gjennom holdninger og handlinger, ubevisst støtter eller bidrar til å støtte en part eller sak som de i utgangspunktet ikke ønsker å støtte. En nyttig idiot kan bli manipulert til å gjøre dette, men like ofte skjer støtten som en uforutsett og utilsiktet konsekvens av den nyttige idiotens handlinger. De som drar fordeler av dette har vanligvis liten eller ingen respekt for idiotene, men velger å tolerere eller hjelpe dem fordi de selv tjener på dette. Uttrykket er ofte blitt tilskrevet Vladimir Lenin som skal ha brukt betegnelsen på vestlige reisende og reportere som "hjemme i Vesten" ga sin støtte til Sovjetunionen og de politiske veivalgene der. Uansett er begrepet historisk særlig knyttet til Sovjetunionen/Russland gjennom forfatteren Fjodor Dostojevskij og boken De besatte utgitt i 1871 og Josef Stalin som også skal ha brukt begrepet slik Lenin brukte det. I Norge er begrepet benyttet om mange enkeltpersoner, grupper og sammenhenger som f.eks. politisk radikale studenter, «naive» velgere og rettspsykiatere i relasjon til jurister/advokater bare for å ha nevnt noen få.

Spesielt enkelt å bli nyttig idiot for tiden? Kanskje. Mange vil hjelpe oss til å bli det. Ser vi stort på det lever vi i en verden der mye stilles på hodet. En russisk militær invasjon av Ukraina blir til en "Peacekeeping mission" etter at Russland ensidig har erklært Folkerepublikkene Donetsk og Lugansk som selvstendige. Det er ikke bare Putin som slik setter realitetene på hodet. Etter stormingen av Kongressbygningen 6. januar i 2021 omtalte Donald Trump det som skjedde der som en «lovefest» og sammenstøtene mellom politi og demonstranter den dagen som noe som mer lignet på «huging and kissing». Enda i dag hevder Trump uavbrutt at han egentlig vant presidentvalget i 2020 selv om alle søksmål som er fremmet i saken er avvist av dommere over hele USA. Putin og Trump er ganske like på mange områder og spesielt når det gjelder å dyrke "alternative" virkelighetsbeskrivelser. Og begge har kontroll på sine tilhengere. Putin har streng kontroll på informasjon fra alle kanaler som tilflyter menige russere. Trump har sitt eget mediekonsern, Truth Social, og ellers solid støtte fra andre konservative mediekanaler. Oppslutningen er for tiden svakt sviktende, men nesten 50% av republikanske velgere støtter fortsatt Trump som presidentkandidat i 2024 og hans sanksjoner mot motstandere i det republikanske partiet er fortsatt virksomme. Støtten han har oppfordret til og hentet ut etter at FBI ransaket hovedkvarteret hans i Florida omfatter også trusler mot det føderale politiet.

Både norsk utenrikstjeneste og Transparency International kan bli nyttige idioter i Russland. En ansatt ved den norske representasjonen i Murmansk skal i følge norske medier nylig ha skjelt ut resepsjonspersonalet på et hotell i byen etter en overnatting der. Episoden ble fanget opp på overvåkningskameraer. Vedkommende skal blant annet gitt uttrykk for at hun hater russere. Russiske myndigheter har gitt uttrykk for at dette var en helt uakseptabel episode og et uttrykk for hat, nasjonalisme og fremmedhat. Dette passer inn fiendebildet Putin søker å skape av Vesten. Transparency Internationals rapport om at ukrainske forsvarsstyrker selv utsetter egne innbyggere for farer under den pågående russiske invasjonen har fått stor oppmerksomhet i norske medier. Rapporten vil ganske sikkert bli brukt av russiske myndigheter i deres fortelling om ukraineres eget ansvar for at ukrainere skades og dør under "fredsoperasjonen". Kanskje er det ikke mulig å slippe unna dette så mye på hodet som virkeligheten nå er satt.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar