Søk i denne bloggen

torsdag 18. august 2022

"Femåringen" Donald Trump har i løpet av kort tid fått fjernet to av sine fremste hatobjekter..

Liz Cheney var en av de ti republikanerne som stemte for å stille Trump for riksrett. Rusty Bowers havnet i unåde hos Trump fordi han ikke ville underkjenne valget i Arizona. Trump oppfører seg som en femåring og er dessuten klassifisert "brannstifter".










Trump har i løpet av kort tid fått fjernet to av sine fremste hatobjekter fra kandidatlistene i mellomvalget. De er erstattet av Trumps selvplukkede kandidater. Liz Cheney nådde ikke opp mot Trumps kandidat i nominasjonen til mellomvalget i Wyoming. Rusty Bowers måtte gi tapt for Trumps anbefalte David Farnsworth i Arizona.

Liz Cheney var en av de ti republikanerne som stemte for å stille Trump for riksrett og har i ettertid fungert som fremskutt medlem av komiteen som har avholdt høringer om forhistorien til, og hendelsene rundt, stormingen av kongressen. Trump Twitret etter Cheneys nederlag (her litt fritt oversatt) «…at dette måtte oppfattes som en kraftig irettesettelse for den ikke-valgte komiteen (6. januar komiteen) av politiske dagdrivere og banditter. Liz Cheney bør skamme seg for måten hun oppførte seg på og sine ondskapsfulle ord og aksjoner mot andre. Nå kan hun endelig forsvinne inn i dypet av politisk glemsel hvor, jeg (Donald Trump) er sikker på, hun vil være mye lykkeligere enn hun er akkurat nå. Takk til Wyoming!» Noen spekulerer nå i om Liz Cheney vil melde seg på i presidentvalgkampen i 2024 dersom Trump stiller.

Rusty Bowers havnet i unåde hos Trump fordi han ikke ville underkjenne valget i Arizona under press fra Trump og hans advokater som ville at han skulle gjøre dette. Deretter stilte han som vitne for 6. januar komiteen og fortalte sin historie om presset han ble utsatt for og hvorfor han, på grunn av eden han en gang hadde avlagt, ikke kunne bidra til å omstøte valget. Det hører til saken at han mottok alvorlige trusler etter denne fremstillingen i komitehøringen. Trump omtalte i ettertid Bower slik: "Rusty Bowers is a 'Rino' coward who participated against the Republican party in the totally partisan unselect committee of political thugs and hacks the other day and disgraced himself, and he disgraced the state of Arizona". Attesten han fikk fra det lokale republikanske partiet var etter dette at han var "unfit to serve" the party and no longer a Republican "in good standing". Trumps anbefalte kandidat David Farnsworth vant kandidatvalget med en kampanje som fremstilte ham som "a conservative we can trust».

Trump er som en femåring. Mange har forsøkt å forklare Trumps ville utfall mot politiske motstandere utenfor eget parti, som nå altså også rammer partifeller. Noen med svært lang fartstid som Cheney, datter av en tidligere republikansk visepresident og Rusty Bowers som har vært sentral lokalpolitiker i Arizona siden 1993. En av disse, som har søkt etter forklaring, er psykologen og forfatteren Noam Shpancer som med utgangspunkt i psykologen Gordon Allports liste over personlighetstrekk, som karakteriserer en sunn voksen personlighet, har antydet at Trump fremstår som en fem-åring. Dette gjør han med henvisning til at Trump på den ene side ikke demonstrerer holdninger og adferd som kvalifisere for å bli kalt moden voksen. Og at måten han prosesserer informasjon på fremstår som kvalitetsmessig forskjellig fra en moden voksens måte å resonere på. Litt fritt gjengitt her. Referansen inneholder mer.

Trumps prosessering av informasjon. Forfatteren Chris Felt utga i 2016 diktsamlingen "Make Poetry Great Again", inspirert av Donald Trumps taler. Her har han sitert Trump med blant annet "I play into people's fantasies", og "When I think I'm right, nothing bothers me". Etter at han ble sparket av Trump som FBI sjef skrev James Comey om møter han var med på med Trump som illustrerer hvordan Trump «prosesserer informasjon». I følge Comey holdt Trumps ofte lange enetaler. «Hans (Trumps) påstander om at "everyone thinks" og hva som er "obviously true" skyller inn over deg uimotsagt, fordi han aldri stopper å snakke. Som et resultat trekker Trump alle som er til stede inn i et tiende samtykke. Han fyller hvert minutt med en sammenhengende strøm av ord som gjør det umulig å ta ordet for samtale" (fritt oversatt fra Comeys utsagn).

En lang rekke av andre psykologer og psykiatere har fjerndiagnostisert Trump til å ha narsissistisk personlighetsforstyrrelse og at han samtidig lider av demens. Slik fjerndiagnostisering er svært omstridt og i USA har man en egen Goldwater Rule som "forbyr" profesjonelle psykiatere å stille diagnoser på denne måten. En som ikke er psykolog, lederguruen Ichak Adizes. har utfra sin lederprofil PEAI, "diagnostisert" Trump, første gang i september 2016: "According to my (PAEI) classification of leadership styles he is an enormous (E)". I norsk oversettelse av Adizes bok kalles slike personligheter "brannstiftere" og det kan vel passe ganske godt om vi ser på hvordan han klarer å polarisere samfunnet av amerikanske velgere med sine grunnløse påstander om at valget i 2020 var rigget og at han egentlig vant. Amerikanske forskere frykter borgerkrigslignende tilstander. Det hjelper ikke at Trump mener at Putin ikke ville invadert Ukraina om han hadde vært president. Etter hvert som vi forstår mer av bakgrunnen for denne invasjonen er det helt usannsynlig at Trump ville gjort en forskjell. Snarer tvert i mot er det fare for at han ville rote det til. Også Trumps forsøk på å stryke USAs tilslutning til Parisavtalen om felles global innsats for grønt skifte gjør at brannstifter-diagnosen fremstår som en innertier. 

Det er en utrygg verden vi lever i. En forvirret Putin herjer i Ukraina. Skulle "en fem år gammel Trump" med brannstifter-egenskaper bli president i USA for en ny periode fra 2025 er det ikke godt å si hvor vi vil være i årene etter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar