Søk i denne bloggen

onsdag 24. august 2022

Er vi på en ferd mot utslettelse eller kan atomvåpen sikre freden?

Attentatet mot Darja Dugina i Moskva fikk stor oppmerksomhet. Hvem sto bak? I det klare lyset som nå strømmer ut fra Russland ser russerne et dypt degenerert Vesten. Kan vi fortsatt støtte oss til at atomvåpen sikrer freden?

 









Attentatet mot Darja Dugina i Moskva fikk stor oppmerksomhet og har trukket faren hennes, filosofen Aleksandr Dugin, frem til verdens oppmerksomhet. Han har vært gjenstand for oppmerksomhet tidligere også i en post på denne bloggen, som en av bærerne av ideen om eurasianismen som noen mener er sentral i Putins tankegods. Dugin har vært foreleser på det russiske millitærakademiet og slik kunnet påvirke det russiske offiser-korpset. Kanskje var det han som var målet? Han skulle ha vært med i bilen datteren satt i, men valgte i siste liten å ta plass i en annen. Kanskje var Darja selv målet? Hun var ikke ukjent, profilert og agitator for ideene til sin far. Hun ledet fjernsynsprogrammer, lagde reportasjer fra Donbass, skrev artikler og deltok i fjernsynsdebatter som et friskt pust blant ellers tilårskomne gubber. Putin kaller drapet en grusom forbrytelse. Og omtaler Darja som «en skarp, talentfull person med ekte russisk hjerte, snill, kjærlig, sympatisk og åpen. En journalist, forsker, filosof, krigskorrespondent, hun tjente folket, fedrelandet. Hun viste hva det vil si å være russisk patriot». Spekulasjonen går rundt hvem som står bak. En russisk opposisjonspolitiker, Ilja Ponomarjov, som oppholder seg i eksil i Kyiv hevder at den Nasjonale Republikanske Arme, en slags russisk motstandsgruppe, står bak. Målet for denne gruppen skal være å styrte Putin. Russiske myndigheter peker ikke uventet mot ukrainske partisaner og sabotører. At det er disse som står bak attentatet. Andre, utenfor Russland, mener at russiske myndigheter med sin etterretningstjeneste står bak, i et forsøk på styrke argumentene for Russlands krigføring i Ukraina, og for å samle støtte til at krigen må utvides og erklæres som hellig full krig.

I det klare lyset som nå strømmer ut fra Russland ser russerne et dypt degenerert Vesten. Putin har i noen grad støttet seg til elementer i Dugins verdensbilde når han har forklart hvorfor invasjonen av Ukraina var nødvendig, men her finnes det også andre inspiratorer som forlengst avdøde Ivan Iljin.  Mange mener han er en sentral inspirasjonskilde. Putin selv har omtalt Iljin som sin historiske mentor. Den polske forskeren Tomasz Kamusella hevder i en artikkel i tidsskriftet New Eastern Europe at russiske medier nå, og i dag, fremstiller Vesten som en sivilisasjon som er degenerert og på randen av sammenbrudd. Som bevis viser man til vestens aksept for LGBTQ+ personer (= Lesbian, Gay, Bi, Trans and Queer) og irreligiøsitet. I Russland oppfattes aksepten som typisk for demokrati, negativt, og som ukristelig ettergivenhet. I Putins retorikk, og hos hans supportere, er demokratiske opinionsledere og LGBTQ+ aktivister alle vestlig-liberale fascister siden de hverken støtter eller våger å opponere mot Russlands «suverene demokrati» og «konservative» verdier. Vesten er ikke i stand til å se "det lyset som stråler" ut fra Russland. Dette beviser hvor dypt degenerert Vesten er. Tilbake i 2021 ble enhver sammenligning av Nazi-Tyskland og Sovjet Unionen bannlyst i Russland. I dagens russiske retorikk er Nazisme den verste formen for Fascisme og Putins krig mot Ukrainske Nazister er å sammenligne med Sovjetunionens Store Patriotiske Krig mot Hitlers Tyskland under siste verdenskrig. En krig som ble vunnet av Russland. Dette er en sterkt forkortet gjengivelse av Kamusellas artikkel. Den supplerer en tidligere post om historien menige russere blir fortalt av russiske medier og hvordan de reagerer. Samtidig viser den nylige arrestasjonen av Yevgeny Roizman, borgermester i Yekaterinburg, Russlands femte største by med 1.5 millioner innbyggere, at å protestere mot den godkjente beskrivelsen av virkeligheten og krigen er risikabelt. Roizman risikerer fem års fengsel

Ferden mot utslettelse eller "atomvåpen sikrer freden"? To norske leger, Bjørn Hilt og Knut Mork Skagen, valgte "Ferden mot utslettelse" som tittel på sin kronikk i Dagbladet 23. august 2022. De fortsetter med «vi står i dag overfor en kollektiv nær-døden-opplevelse der en håndfull statsledere kan velge å utslette sivilisasjonen vår uten at vi kan gjøre annet enn å anmode dem om å la være». Bakgrunnen er at Putin på Russlands vegne gjentatte ganger har truet verden med bruk av atomvåpen og at NATO har bekreftet sin doktrine som åpner for førstebruk. Ikkespredningsavtalen for atomvåpen, NPT, som trådte i kraft for 52 år siden er i fare. En avtale som forbyr atomvåpen, TPNW, ble som oppfølging vedtatt av 121 land så sent som i 2017, men Russland og atomvåpen-statene i NATO er ikke med og vil ikke etterleve NPT. De hevder som begrunnelse at atomvåpen bevarer freden. Forholder vi oss til Kamusella’s fremstilling av tankegodset i det «Offisielle Russland» skissert ovenfor, og til tidligere fremstillinger av årsaker til krigen, står denne påstanden frem for alvorlig prøvelse.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar