Søk i denne bloggen

tirsdag 16. august 2022

Hva foregår i hodet til Putin? Og hvordan tenker Putin?

Putin vil reetablere Et Hellig Russisk Imperium. Den russiske filosofen Ivan Ilyin er viktig for hans forståelse av Russland og fremstår som hans historiske mentor. Samme Ilyin aksepterte ikke Ukrainerne som folkegruppe, slik Putin heller ikke gjør. Noen tror Putin ikke vil stoppe krigen i Ukraina før han oppfatter at han føler han har oppfylt sin misjon.











Putin vil reetablere Et Hellig Russisk Imperium. Psykiateren Robert Jay Lifton har tatt seg på tak å forklare hvordan Putin tenker og også hvorfor han tenker slik i et oppslag i august utgaven av Psychology Today. Her følger en litt fri oversatt fremstilling av artikkelen. Kan vi få grep om ideologien som styrer hans handlinger kan vi kanskje finne en vei til fred i Ukraina, mener han. Oppgaven Putin har tatt på seg, ifølge Lifton, er å reetablere Et Hellig Russisk Imperium.

Den russiske filosofen Ivan Ilyin er viktig for Putins forståelse av Russland. Så langt, mener Lifton, har man vist til Putins isolasjon på grunn av en altoppslukende frykt for Covid-19 og det faktum at han som diktator bare omgir seg med ja-menn som er ute av stand til å stille spørsmål ved hans dypt destruktive og også selv-destruktive handlinger. Men Lifton mener man også må sette seg inn i den religiøse og politiske ideologien som er drivkraften bak hans morderiske fremferd. Lifton peker her på den russiske filosofen Ivan Ilyin. Ilyin er presentert i en tidligere post pådenne bloggen som også viser til andre ideologer og ideologier som har virket i kulissene. Men Lifton mener altså, med henvisning til historikeren Timothy Snyder, at Ilyins tankegods er helt sentralt for å forstå Putin i dag. Ilyin sto for en visjon om kristen fascisme konsentrert i et forent Gudsbestemt Russisk imperie, dydig rent og absolutt i sine krav om absolutt alt eller ingenting. En slik totalitær ideologi stiller krav om eierskap til realitetsforståelsen, også til hva som er vitenskapelige sannheter, og skaper en ustyrlig forpliktelse til å snu opp/ned på verden for å oppfylle ideologiens krav. Totalitære ideologier kan føre til bisarre forestillinger og handlinger. Lifton viser som eksempel til Hitlers oppfatning av jødene som hadde forgiftet den Nordiske rase og som måtte utryddes. Han trekker også frem Maos revolusjon som tok livet av anslagsvis 40 millioner kinesere.

Ilyin fremstår som Putins historiske mentor. Ilyin ble forvist fra Sovjetunionen og levde i eksil Sveits til han døde i 1954. Putin var aktiv når hans etterlatenskaper ble bragt tilbake til Moskva. Putin har offentlig omtalt Ilyin som sin historiske mentor. Ilyin så på det russiske imperiet som en levende historisk utviklet og kulturelt rettferdig organisme. Putin fremholdt i sin innsettelsestale i 2005 at oppløsningen av Sovjetunionen var århundrets største geopolitiske katastrofe og en genuin tragedie for det Russiske folk. Mange millioner av "våre borgere og landsmenn" opplevde å befinne seg utenfor det Russiske territoriet. Ilyin så på Russland som et land som hele tiden ble truet av vestlige makter. Lifton mener at Putins bruk av begrepet denazifisering under invasjonen av Ukraina har lite å gjøre med at Nazistene drepte jøder. Det handlere snarere om Russlands sårbarhet i forhold til invasjon av fremmede og Russerne som uskyldige ofre for de onde kreftene som følger med. Lifton sammenligner Putin med Trump i det at de begge omfavner som sant det som deres egen selvopplevelse krever skal være sant.

Ilyin aksepterte ikke Ukrainerne som folkegruppe, som Putin heller ikke gjør. Ilyins benyttet alltid hermetegn i sin fremstilling av «Ukrainere» for å understreke at en slik identitet ikke fantes. For Ilyin var vestens liberalisme korrupt. Han mente som motsetning at Russere hadde en egenartet sjel som gjorde at de kunne følge hjertets lov. Liton mener Putin, inspirert av Ilyin, ser sin brutale krig som en edel misjon for Det Hellige Russland. Han mener videre at totalitære ideologier kan dominere selvet i den forstand at de fører til ekstreme personlighetsforstyrrelser. Resultatet er ikke en mental sykdom. Men det vi ifølge Liton kan si om Putin, er at han er en ideologisk fanatiker av det farligste slaget. Liton mener at skal man stoppe Putin, må man få ham til å oppfatte at han har oppfylt sin misjon, et gjenopprettet russisk imperium, så langt at han for sin del ikke trenger å fortsette krigen.

En rekke andre psykologer og andre med menneskekunnskap rundt miljøet i Psychology Today har satt seg fore å forestå Putin. Her kan du finne bidrag fra Ian H. RobertsonJoseph MazurNassir GhaemiRobert Legvold, Nancy Rubbico, and Stephen W. Porges og også et tidligere bidrag fra Robert Jay Lifton. Lykke til med studiene av en Putin som uansett har skrevet seg inn i historien.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar