Søk i denne bloggen

fredag 3. september 2021

6. januar 2021: Forsøk på statskupp eller «lovefest»










USAs forsvarsjef fryktet statskupp 6. januar i år og la planer for å hindre dette. Trump oppfordret demonstrantene, han selv hadde invitert, til å storme Capitol. I ettertid kaller Trump det hele som en «lovefest»

Frykt for et statskupp. USAs forsvarssjef Mark Milley fryktet før nyttår 2020 at Donald Trump skulle tilsidesette grunnloven og ta makten ved et kupp som kunne ligne på Adolf Hitlers riksdagskupp i 1933. Da Trump fortsatte å hevde, uten bevis, at valget ble stjålet fra ham, og deretter inviterte til en demonstrasjoner i Washington 6. januar, dagen da Kongressen skulle godkjenne valget, la Milley sammen med andre toppoffiserer planer om å gå av, en etter en, for å signalisere at de ikke ville være med på noe kupp fra den avgående presidentens side.

Det er vi som er gutta med våpnene. – De kan prøve seg, men de skal faen meg ikke lykkes, skal Milley ha sagt til sine medarbeidere. – Dette kan ikke gjøres uten de militære, ikke uten CIA og FBI. Det er vi som er gutta med våpnene, sa han. Dette fremgår av boken «I Alone Can Fix It», skrevet av Washington Post-journalistene Carol Leonnig og Philip Rucker og utgitt tidligere i år.  Generalen og generalstabssjef Milley oppfattet at det at Trump nektet å godta nederlaget i valget som et mulig tegn på at han hadde til hensikt å bruke enhver metode for å bli sittende med makten. – Dette er et riksdagsøyeblikk. Evangeliet til Der Führer, sa Milley til sine medarbeidere, ifølge boka. I 1933 brukte Hitler som kjent en brann i riksdagen som påskudd til å suspendere borgerrettighetene og samle makten i sin regjering, noe som åpnet for at nazistene tok all makt i Tyskland.

Trump oppildnet demonstrantene. Den 6. januar arrangerte som kjent Trump et folkemøte for de fremmøtte demonstrantene der han avsluttet med å oppfordre disse til å gå til Kongressen og protestere mot godkjenningen av valget. Han sa blant annet at «hvis dere ikke slåss som helvete, vil dere ikke ha noe land lenger». Denne uttalelsen ble senere en sentral del av riksrettstiltalen mot Trump og forstått som en direkte oppfordring til å storme Kongressbygningen. Tiltalen samlet som kjent ikke det nødvendige flertall i Senatet. Republikanske senatorer som stemte for å dømme Trump er i ettertid blitt «svartelistet» av Trump. Flere har mistet sin plass i Senatet.

The Good Cop og fornektelsen. Så langt er dette gammelt nytt. Det interessante her er etterspillet. August-utgaven av Time i år presenterte politimannen Mike Fanone som var del av vaktstyrken på Capitol da Kongressbygningen ble stormet. Han ble hardt skadet under stormingen, dratt ned marmortrappene, slått med rør og stokker, utsatt for tåregass og elektrosjokkvåpen, truet med skytevåpen, men slapp å bli skutt da han klarte å fortelle at han var far til små barn. Det er svært lite sannsynlig at han vil være i stand til å vende tilbake til jobben. I ettertid har Trump omtalt stormingen av kongressen 6. januar som en «lovefest» og sammenstøtene mellom politi og demonstranter den dagen som noe som mer lignet på «huging and kissing». Den republikanske kongressmannen Andrew Clyde som hjalp til med å barrikadere dørene for å hindre demonstrantene å trenge inn omtaler det som skjedde mer som en «normal tourist visit» enn det kuppet noen liberalister omtaler det som. I Fox News har man lagt skylden på Antifa provokatører og FBI infiltratører. Det er påvist ut over all tvil at både tilhengere av QAnon og medlemmer av Proud Boys var med, flere av dem er allerede dømt for medvirkning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar