Søk i denne bloggen

torsdag 2. september 2021

Om valg med stråmenn, brunbeising og den paranoide politiske stil

 










Jeg har i en tidligere post på denne bloggen advart mot at vi kan bli forført av stråmenn i den politiske meningsbrytingen frem mot valget. Jeg har i en senere post påvist at «brunbeising» er et begrep som er særlig utbredt i bruk i FrP, i kombinasjon med stråmenn. Den amerikanske historikeren Richard Hofstadter lanserte i 1964 boken The Paranoid Style in American Politics i 1964. Den paranoide politiske stilen er en form for konspirasjonstenkning. Innholdet i denne politiske stilen, eller tenkningen, er at noen i skjult hemmelighet planlegger og gjennomfører noe som går ut over andre og er til skade for dem.

Å spre løgn og fyre opp hat. En nylig hendelse fra årets valgkamp aktualiserer både stråmenn, den paranoide stil og brunbeising. Lederen for Buskerud AUF (Rutkay Sabri) sa i en skoledebatt at «Det eneste han (med henvisning FrPer John Helgheim) har levert er å spytte på alle oss som er brune og kalle oss kakerlakker». Ganske grovt selvsagt, men etter kort tid beklaget Sabri dette offentlig, også overfor Helgheim. Flere dager senere kom Sylvi Listhaug på banen med en kommentar på Facebook: «AUF er rett og slett verstingene i å spre løgn og fyre opp hat i skoledebatter… Men denne valgkampen skal de ikke slippe unna. Jeg har fått nok av at de med kyniske metoder lyver og brunbeiser FrP-ere». Igjen må vi kunne spørre: Hvem er det som brunbeiser?

Paranoid politisk stil er her ikke en henvisning til det paranoide i klinisk forstand. Det er heller snakk om en politisk stil som dyrker frem en forestilling om en sammensvergelse i politikken. Her dreier det seg om at Arbeiderpartiet og AUF i det skjulte har bestemt seg for «å brunbeise» FrP. De sier det selvsagt aldri direkte, men det er dette de mener med det de sier, og det har Sylvi Listhaug og andre FrPere avslørt. Slik er det bare.

Godt valg!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar