Søk i denne bloggen

torsdag 29. april 2021

Forskrift om hjemmekontor og arbeidslivet etter koronapandemien













Arbeids- og sosialministeren har lagt frem forslag hjemmekontorforskrift. Den tar ikke hensyn til at arbeid også kan gjøres andre steder enn hjemmefra. Den tar heller ikke opp hva arbeidsgiver skal by deg av arbeidsplass på kontoret. Dette blir viktige spørsmål fremover.


Forskrift om arbeid som uføres i arbeidstakers hjem. 
Dagens forskrift om hjemmekontor ble sist endret i 2007. Nå har arbeids- og sosialministeren lagt frem forslag til ny revidert forskrift. Koronapandemien er utløsende, men også andre endringer som «teknologisk utvikling de siste tiårene som har endret mulighetene og forutsetningene for hjemmearbeid». Departementet har også satt i gang «en større kartlegging hvor OsloMet er gitt i oppdrag å undersøke omfang, utviklingstrekk og konsekvenser ved bruk av hjemmekontor og annet fjernarbeid». Sluttrapport skal foreligge i mars 2022.

Forslag med «digert hull». Joacim Lund har kommentert forslaget i Aftenposten 29. april under overskriften: «Den nye hjemmekontorforskriften har et digert hull». Det er det ikke vanskelig å være enig i. Han trekker frem den teknologiske utviklingen siden 2007 som har gjort hjemmekontor til en særdeles mer allmenn og praktisk ordning. Facebook var bare så vidt kommet «på lufta» i 2007. Smarttelefonene kom først til Norge i 2009. Bærbare PCer, nettbrett og mobiltelefoner er blitt noe for alle i årene etter. Og mye arbeid kan gjøres fra hvor-som-helst. Ikke bare fra kjøkkenbordet hjemme. 

Tiden for åpne kontorlandskap er ute. Mange har tanker om fremtidens arbeidsliv etter pandemien. Mange virksomheter ser nå på mulighetene som ligger i arbeidstakeres nye opplevelser av hvordan arbeidsliv og privatliv kan organiseres. Kontorstedets adresse er ikke lenger like viktig. Noen arbeidsgivere sitter kanskje allerede og regner på hva de kan spare inn ved å redusere kontorarealene. Det er ikke gitt at dette er en god løsning. Det vil fortsatt være behov for fysiske møter i lokaler tilrettelagt for dette. Men åpne kontorlandskap har vist seg svært lite hensiktsmessige under pandemien. Kanskje er det behov for en ny forskrift her. Arbeidsgivere og ledelse må uansett tenke nytt, langt ut over hjemmekontor. Også arbeidstid og arbeidsukens omfang er i spill.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar