Søk i denne bloggen

torsdag 19. oktober 2023

Donald Trump har fått forbud mot å fremme trusler i offentlighet

Donald Trump har fått forbud mot å fremme trusler i offentlighet mot påtalemyndigheter, dommere og vitner i saken som er reist mot ham etter stormingen av Kongressbygningen 6. januar 2021.



 










Dommer Tanya Chutkan har utstedt en såkalt gag ordre som forbyr Trump å uttale seg truende i forhold til ansatte i påtalemyndigheten og vitner som er innkalt i saken mot ham når det gjelder stormingen av Kongressbygningen i januar 2021. Dette skal også hindre at han påvirker juryen som i sin tid skal avgjøre skyldspørsmål. Bakgrunnen for dette er at Trump i flere valgkamptaler og på sosiale medier har fremsatt trusler mot navngitte personer. Særlig påtalemyndighetens representant, Jack Smith, har fått gjennomgå. Han er av Trump i flere omganger stemplet som "a thug" (voldelig kriminell) og terrorist. Bakgrunnen for gag ordren er må vi tro erfaringene fra 2021 og stormingen av Kongressbygningen som viste at Trumps retorikk kan mobilisere volds-hendelser. Trump har også hevdet at å dømme ham i denne saken er «very dangerous» med henvisning til muligheten for at supporterne hans vil gjøre opprør. Trumps advokater protesterte selvsagt da denne gag ordren ble offentliggjort. Chutcan skal da ha svart “In what kind of case do you think it would be appropriate for a criminal defendant to call the prosecutor a thug and stay on the streets?” En annen fremstående representant for påtalemyndigheten, Neal Katyal, skal i sakens anledning ha uttalt: The crazy part of this situation is not that a judge issued a gag order against a leading presidential candidate. The crazy part is that a leading presidential candidate has made a habit of threatening and attacking witnesses and prosecutors and court officials.”

Trump har påberopt seg The First Amendment i den amerikanske grunnloven som blant annet inneholder en rett til ytringsfrihet. Chutcan har svart med at det er en misforståelse å tolke denne bestemmelsen uten begrensninger. «The First Amendment yields to the administration of justice», er hennes påstand. Hun mener den del av Trumps språkbruk som begrenses ved gag ordren er en trussel mot retten som er satt for å dømme i saken mot Trump. Chutcan viste blant annet til uttalelser fra Trump om Mark Milley, som en tid var leder for Trumps stab i Det hvite hus og nå er et potensielt vitne i saken. Trump har sagt om Milley at han «committed a treasonous act» under sin tjenestetid, så alvorlig, at han med tiden ville bli dømt til dødsstraff. 


Trump er etter eget utsagn genial. Trump er et selverklært geni. Samtidig finnes det overveldende dokumentasjon på at det er svært mange mekanismer i et samfunnsliv og naturen han ikke forstår, og at hans historiekunnskaper til tider er ganske forvirrede. Han er blitt populær blant journalister og humorister for avsløringer av denne forvirringen. Denne adferden gjør ham imidlertid til effektiv produsent av konspirasjonsteorier. Han tror åpenbart på sine egne påstander og løgner. Er dessuten nesten helt ute av stand til å lytte til råd fra andre, samtidig som han stadig deler ut idioterklæringer. Alt dette har gjort ham til en favoritt blant psykologer som stiller fjern-diagnoser. En av dem har ment han oppfører seg som et middels femårig guttebarn.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar