Søk i denne bloggen

tirsdag 15. august 2023

Donald Trump: «When I think I’m right, nothing bothers me».

Donald Trump: «When I think I’m right, nothing bothers me». Og Trump som The Republican Party in a purified form.











When I think I’m right, nothing bothers me. Tittelen på denne posten er hentet fra Chris Felts bok "MakePoetry Great Again" som han hevder er inspirert av Trumps taler. Jeg har ikke funnet talen Felt refererer til, men jeg har tidligere funnet et TV-intervju fra 1985 med den da 39 år gamle Donald Trump som på spørsmål om hva han mente om at det fantes leieboere i et av boligkompleksene hans som opplevde ham som både arrogant og ond. Da svarte han: «When I think I’m right, nothing bothers me». Trolig er dette også Felts referanse. Også andre forfattere har forundret seg over Trump. Philip Rucker og Carol Leonnig som i 2020 utga boken «A very stable genius – Donald J. Trump’s Testing of America» er blant disse og siterer en av Trumps medarbeidere under hans første presidentperiode slik: «The problem with him: he tells you what he thinks he knows or what he thinks he remembers. He might actually believe it. And he may not think he is laying». Rucker og Leonnig ble belønnet med The Pulitzer Prize for denne boken. Trump møter for tiden anklager fra flere rettsinstanser. I sine anstrengelser for å avvise disse demonstrerer Trump til fulle at han «… might actually believe…» det han sier.

Trump ville invitere Putin på offisielt statsbesøk. Først et lite besøk i boken til Rucker og Leonnig. I mars 2018 ble Vladimir Putin gjenvalgt som president etter det som russiske offisielle myndigheter karakteriserte som et «jordkredvalg». Han fikk 77,53% av stemmene. Trump var da allerede i gang med å planlegge et møte med Kim Jong Un, Nord Koreas diktator. Men ble nå besatt av tanken på personlige å kunne gratulere Putin med valget og deretter å invitere ham på offisielt besøk i USA. Det hører til saken at den mest populære russiske opposisjons-politikeren, Alexei Navalny, før dette valget var fengslet og fratatt mulighetene til å stille til valg. Kommunistpartiets kandidat, Pavel Grudinin, fikk 12% av stemmene etter å ha blitt systematisk sjikanert av medier kontrollert av Putin og hans tilhengere. Trumps rådgivere forsøkte forgjeves å få Trump fra å kontakte Putin og til i hvert fall ikke å gratulere ham med valgseieren. Trump åpnet likevel samtalen sin med å gratulere Putin med en overveldende valgseier. Flere rådgivere «fikk fyken» etter dette. Som omtalt i en tidligere post på bloggen arbeides det nå systematisk for å sikre at Trump, om han velges som president for en ny periode, kan omgi seg med grunnleggende lojale medarbeidere.

Tiltalt for statskupp eller bare udokumenterbare ville påstander om valg-juks? Trump er tiltalt for ulovlig og uvøren omgang med klassifiserte og strengt hemmelige dokumenter. I New York arbeider man med en tiltale der skatteunndragelser er sentralt i tiltalen. Men de mest alvorlige tiltalene gjelder Trumps handlinger 6. januar da Kongressbygningen ble stormet under arbeidet med å bekrefte presidentvalget. Og senere telefonsamtalen Trump hadde med valg-ansvarlig i Georgia, en nærmeste sammenhengende tirade fra Trumps side, der han anklaget valg-administrasjonen for å ha underslått stemmer. Og der Trump til sist eksplisitt ba om at man måtte finne frem stemmer som kunne telles slik at det bekreftet at han, Trump, egentlig var valgets vinner i denne delstaten og i Presidentvalget sett under ett. Begge handlinger er offisielt dokumentert: Talen 6. januar i et video-opptak av vel 70 minutters varighet. Telefon-samtalen med valgansvarlig Brad Rafensperger i et lydbåndopptak av tilsvarende varighet. Begge bekrefter at for Trump er det slik at «When I think I’m right, nothing bothers me». Trumps taleteknikk i form av ene-tale-tirader er beskrevet fargerikt av tidligere FBI-sjef James Comey i en tidligere post på denne bloggen. Og hvordan reagerer Trump på tiltalen fra påtalemyndighetene i Georgia? I følge Aftenposten skal han ha uttalt (her oversatt): "De prøver å sikre Skurke Joes kontroll over Det hvite hus og fengsle hans største motstander i valget i 2024".

Trump: The Republican Party in a purified form. Stuart Steven, tidligere rådgiver, med førti års fartstid for det Republikanske partiet og for sentrale politikere på denne siden av amerikansk partipolitikk skrev i 2020 og utga i 2021 boken "IT WAS ALL A LIE". Her beskriver han forfall blant republikanere og Det republikanske partiet som bakgrunn for Trumps valgseier og inntreden som amerikansk president. Han anklager seg selv for ikke å ha sett hvordan dette forfallet ville føre til et dysfunksjonelt politisk system og et Republikansk Parti som er gått fra vettet. Donald Trump er ifølge Steven «the logical conclusion of what the Republican Party became over the last fifty or so years, a natural product of seeds of race, self-deception, and anger that became the essence of the Republican Party. Trump isn’t an aberration of the Republican Party; he is the Republican Party in a purified form». 

Kampen mot «woke» er for mange republikanere en integrert del av endringene som foregår i det Republikanske partiet. Ron DeSantis, Floridas republikanske guvernør og presidentkandidat i konkurranse med Trump, er en foregangsmann i kampen mot «woke», en kamp for å presentere alternativer til den påstått dominerende venstreorienterte ideologiene i kultur, medier og utdanning. Kampen innebærer å begrense de negative konsekvensene av «Black lives matter»-bevegelsen i USA, å utfordre oppfatninger som kommer til uttrykk gjennom «kritisk raseteori», oppfatninger om slaveri, seksuell orientering m.m. Lovgivning som gir foreldrene innflytelse over pensum ved og litteratur som skal være tilgjengelig på skoler er et viktig virkemiddel. Prager University er en sentral bidragsyter til denne nyorienteringen med sine korrigerende videoer som tilbys skoler og som også er tilgjengelig på Youtube.

Dystopier er tema for flere poster på denne bloggen. Jeg har tidligere skrevet om Putins nye utenrikspolitiske plattform som klart beskriver et fremtidssamfunn få av oss vil ønske å oppleve. Donald Trumps visjoner for USA er heller ikke oppmuntrende om han skulle bli president for en ny periode.  Om vi også tar med oss Xis og Kinas Global Civilisation Inititive som ble lansert 15. mars i år. Xi mener her at sivilisasjoner må kunne leve side om side i harmoni, bare Vesten slutter å promotere sine verdier som bedre enn andres. I kinesiske medier snakker man nå om Xi-vilisation og omtaler initiativet som lastet med Kinesisk Klokskap og Visdom. Kinas vektlegging av likestilte sivilisasjoner er nå viktigere enn noen gang for å sikre fred i verden, heter det. 






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar