Søk i denne bloggen

onsdag 25. oktober 2023

Hva har Donald Trump og Nelson Mandela felles?

Donald Trump, Nelson Mandela, Christian Tybring-Gjedde, Kim Jong-un og Jenna Ellis har alle roller i denne posten. Hva knytter dem sammen.










Trump har ikke noe imot å bli sammenlignet med Nelson Mandela, snarere tvert imot. Dette kom frem under en tale Trump nylig holdt i New Hampshire. Han fortalte sine tilhengere som forklaring at «I’m doing it for a reason» med henvisning til at han stiller som presidentkandidat i USA. Mandela var en toneangivende antiapartheidaktivist som satt fengslet i 27 år, derav 18 år på Robben Island, en fangeleir for politiske fanger. Da han ble løslatt i 1990 gikk han i bresjen for en politikk for forsoning og samarbeid, som bidro til å føre landet inn i et multietnisk demokrati og ble som person et nasjonalt og internasjonalt tydelig symbol for frihet og likeverd. For dette fikk han Nobels fredspris i 1993 sammen med Sør-Afrikas daværende president Frederik Willem de Klerk. Nelson Mandela ble Sør-Afrikas første svarte president (1994-1999), og landets første president valgt i frie valg.

Man kan si mye om Trump, men at han går i bresjen for en politikk for forsoning og samarbeid vil være en overdrivelse. Trump har imidlertid det til felles med Mandela, at også Trump ble foreslått som kandidat til Nobels fredspris. Forslaget kom fra den norske FrP-politikeren Christian Tybring-Gjedde i 2021 med henvisning til at det var kommet i stand en avtale mellom Israel og De forente arabiske emirater (UEA). Trump hadde også hadde besøkt Nord Korea og hilst på Kim Jong-un. Samtidig flyttet Trump USAs ambassade til Jerusalem i strid med internasjonale avtaler. Kim Jong-un  leverer nå våpen til Russlands krig i Ukraina. Politikk for forsoning og samarbeid er det drøyt å si at Trump har på agendaen. Han er nylig pålagt forbud mot å avlevere trusler mot representanter for påtalemyndigheten i New York og vitner som er innkalt til rettssaken der. Trump motiveres opplagt først og fremst av personlig økonomisk gevinst. Michael Cohen som var advokat og en nær medarbeider av Donald Trump fra 2006 til 2018 har uttalt: «The worst thing that you can do to Donald Trump is to take away his money, because his money is his id, his Ego, his Superego all wrapped into one. Then the threat and fear of potential incarceration on top of the loss of the money, basically making him into a loser … that’s his biggest fear.»

Flere medtiltalte rømmer fra Valgfusk-påstandene til Trump i Georgia. Senest ute så langt er Jenna Ellis, advokat og aktiv deltaker i Trumps forsøk på få omstøtt valget i Georgia. Hun erklærte seg i et rettsmøte i Georgia skyldig i å ha bidratt til påstandene om valg-juks og forsøk på å påvirke valg-utfallet. Hun fikk en bot på USD 5000 og fem års prøvetid. Hun uttalte i sakens anledning: «If I knew then what I knew now, I would have declined to represent Donald Trump in these post-election challenges. I look back on this experience with deep remorse.” Ellis er den tredje av Trump-tilknyttede advokater som har gått for en slik løsning. Andre advokater involvert i saken har erklært seg ikke skyldige slik Trump også har gjort. De offisielle erklærte tallene etter opptellingen av stemmer i Georgia viste 12 000 stemmer overvekt til Biden. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar