Søk i denne bloggen

torsdag 12. oktober 2023

Trump ser seg selv som en unik fredsskaper og samfunnsbygger. Er Biden for gammel?

Trump er selverklært fredsskaper og samfunns-bygger med grenseløs selvtillit, men redd for å miste pengene sine. Vippe-statene kan avgjøre presidentvalget, men er Biden for gammel?










Trump som selverklært fredsskaper og samfunns-bygger. I en nylig kommentar til krigshandlingene mellom Israel og Hamas uttalte Donald Trump at den nåværende amerikanske presidenten Joe Biden har forrådt Israel og må bære skylden for Hamas angrep på Israel. Han hevder videre i en valgkamp-tale han holdt i New Hampshire at det som nå skjer i Israel aldri ville skjedd om han fortsatt var president i USA. New Hampshire er en sannsynlig vippestat i det kommende presidentvalget. Her uttalte Trump under et møte "the atrocities we are witnessing in Israel would never have happened if I was president." Men ikke bare det, han fortsetter med: «Our Country would not be in the mess it’s in if Republicans had the courage to act (dvs. at de hadde tatt mot til seg og underkjent presidentvalget i 2020). We would be energy independant, no inflation, the Ukraine desecration would not be happening, our economy would be strong, there would have been no surrender in Afghanistan, and so much else». Trump har opplagt glemt at han var tidlig ute med sin beundring for Putin da han iverksatte sin invasjon i Ukraina med Kyiv som mål. Trumps kommentar til Putins krigserklæring og invasjon i Ukraina var: "This is genius". Dette gjaldt spesielt hans geni-erklæring av Putins forklaring av hvorfor Russland "måtte" gå inn i Ukraina: «And he is gonna go in and be å peacekeeper». Trumps beundring for Putin er fra langt tilbake i tiden. Trump liker genier og de smarte siden han selv regner seg som å være blant dem. Under et senere møte med tilhengere i Florida langet Trump ut mot Israels statsminister Netanyahu. Han fortalte tilhørerne at Israels etterretning hadde feilet og fienden hadde vært smarte. Trump fortalte videre at Netanyahu hadde sviktet da den iranske generalen Quasem Soleimani skulle tas av dage i 2020. Israelske talspersoner avviste umiddelbart Trumps uttalelser om denne operasjonen. Israelsk etterretning deltok i forberedelsene heter det herfra og samtidig legges det til at Trump ikke er til å stole på. Dette var kanskje ikke særlig smart av Trump. Også Ron DeSantis, den republikanske Guvernøren i Florida, som også stiller som kandidat for bli republikanernes presidentkandidat i kommende valg, kritiserte umiddelbart Trumps uttalelser: "It is absurd that anyone, much less someone running for President, would choose now to attack our friend and ally, Israel, much less praise Hezbollah terrorists as "very smart".

 


Trump har grenseløs selvtillit, men???? Trump holdt lenge tilbake budskapet om at han ville stille som presidentkandidat i 2024. Det ville jo være å innrømme valgnederlaget. Trump er, slik han selv ser det, ingen taper. Langt derifra. For å sitere noen uttalelser fra «Make Poetry Great Again» der alt er sitater fra Trump selv: «My life has been about winning. My life has not been about loosing». «What separates the winners from the losers is how a person reacts to each new twist of fate». «I have a very good brain». «When I think I’m right, nothing bothers me». Michael Cohen var advokat og en nær medarbeider av Donald Trump fra 2006 til 2018, som ble dømt for urettmessig bruk av valgkampmidler under Trumps valgkamp i 2016, og nå skal vitne i saken staten New York har anlagt mot Trump når det gjelder triksing med eiendomsarealer og -verdier i forbindelse med lånetransaksjoner. Trump risikerer ikke fengselsstraff i denne saken men han og selskapene hans kan bli i lagt store bøter. Cohen mener dette er det værste som kan skje Trump. “One, the worst thing that you can do to Donald Trump is to take away his money, because his money is his id, his ego, his superego all wrapped into one,” he said. “Then the threat and fear of potential incarceration on top of the loss of the money, basically making him into a loser … that’s his biggest fear.”


Trumps støttespillerene Kari Lake, Brigitte Gabriel m.fl. Kari Lake, et tidligere nyhetsanker med karriere fra flere TV-selskaper, som stilte til valg som Guvernør i Arizona i 2022 med anbefaling fra Trump, men som allikevl tapte valget mot demokraten Katie Hobbs. Hun hevdet umiddelbart etter valget at tapet skyldtes juks under opptelling av stemmene, påstandene hennes ble avvist, men som Trump står hun på sin oppfatning av valget som fixet. Nå stiller hun til valg i Senatet i Arizona for å kjempe mot falske nyheter i mediene og venstresiden «The left» i amerikansk politikk. I innledningen til sin valgkamp kritiserte hun Bidens demokratiske politikk som hun mente førte til inflasjon, høyere rente, til invasjon over USA grenser i sør og som generelt var en trussel mot Amerika. Hun vil reindustrialisere USA, gjenoppta olje- og gassproduksjon, bekjempe de hjemløses camping i bygatene og sloss for en rettferdig valgordning uten valgjuks. Og hun vil stenge grensene mot sør som hun hevder nå styres av narkotika karteller. Brigitte Gabriel er en annen av Trumps støttespillere som er omtalt tidligere i en post på denne bloggen. Lake og Gabriel er begge bidragsytere til polarisering av det amerikanske samfunnet, og ganske typiske fremskutte representanter for denne utviklingen.

USA-valg, valgfinansiering og vippestater. The Economist har i sin utgave 7. oktober i år sett på de såkalte vippestatene i valg i USA og på finansieringen av valgkampen i disse. Statene som er med i Economist sin oppstilling er Winsconsin, Michigan, Arizona, Georgia, North Carolina, Pennsylvania og Nevada. Dette er stater som man mener vil være utslagsgivende når det gjelder valget av president i 2024. Hovedbudskapet er at republikanerne i disse statene så langt ligger etter i finansieringen av valgkampen. De demokratiske partiene i 6 av de 7 statene har samlet inn mer penger. Unntaket er North Carolina og i Pennsylvania er det tett. The Economist mener årsaken til lave interesse for det kommende valget kan skyldes en republikansk politisk avsporing der konspirasjonsteorier som ideene om «Den dype staten» og stjålne valg dominerer sammen med motstand mot evolusjonslæren og abort, hva som er høvelig litteratur i skolebibliotekene eller som pensum. I Arizona ble Kari Lake ønsket velkommen til et parti-arrangement av arrangøren med «Vi vet at hun egentlig er den rettmessige guvernøren i Arizona».   

How America Got Mean er tittelen på en lang artikkel, vel verdt å lese, skrevet av David Brooks i september-utgaven av The Atlantic. Brooks forklarer hvordan det han mener er et moralsk forfall i grunnleggende verdier har forandret det amerikanske samfunnet. Brooks bruker innledningsvis statistikk for å beskrive hvordan depresjon har bredt seg i Amerika. Andelen elever på videregående skoletrinn som føler på håpløshet har økt fra 26% i 2009 til 44% i 2021. Andelen amerikanere mellom 25 og 54 år som ikke var gift eller levde med samboer steg fra 29% i 1990 til 38% i 2019. Han mener amerikanerne nå lever i et samfunn hvor menneskene ikke lenger er trent i å forholde seg til andre med vennlighet og omtanke. Brooks viser også til meningsmålinger gjennomført årlig blant ny-innmatrikulerte studenter om hva som er deres mål i livet. I 1967 svarte 85% av studentene at de var sterkt motivert for å utvikle en meningsfull livsfilosofi. I 2000 var oppslutningen om dette som mål nede på 45%. Å komme godt ut av det økonomisk ble det førende mål for studentene i 2015, 82 % av studentene svarte at å bli rik var deres fremste mål i livet. Brooks skriver som en slags konklusjon: «After decades without much in the way of moral formation, America became a place where 74 million people looked at Donald Trump’s morality and saw presidential timber». 










Er Biden for gammel til å stille som president for en ny periode? Spørsmålet opptar mange også Timothy Garton Ash iThe Guardian Weekly. Konklusjonen innledningsvis er at med mindre Biden trekker seg som presidentkandidat så må vi forberede oss på at Trump kommer tilbake. Ash mener at Biden har vært en god president. Meningsmålinger viser at Trump og Biden begge har 46% oppslutning. Skribenten mener at alternative kandidater som eventuelt melder seg på først og fremst vil stjele stemmer fra demokrat-velgere. Det er også en trend at fargede og spansk-talende velgere som tidligere har stemt for demokratene nå i noen gra stemme republikansk. The Guardian støtter seg også til meningsmålinger som viser at flere velgere mener Biden er for gammel til å gå på en ny presidentperiode. Han er mentalt i god form, men viser fysisk at han er en gammel mann. Utfordringen er å finne alternative demokratiske kandidater som vil være gode stemme-sankere. Garton Ash nevner Guvernøren i Pensylvania Josh Shapiro, Guvernøren i Michigan Gretchen Whitmer, og Guvernøren i California, Gavin Newsom som aktuelle kandidater. Garton Ash viser også til det han kaller gerontakriet i Washington der for eksempel Nancy Pelocy stiller til nyvalg i en alder 83 år. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar