Søk i denne bloggen

onsdag 28. juni 2023

Om Trump, «Den dype staten», Ukraina-krigen, Grønt skifte og Trump-humor

Donald Trump varsler kamp mot «Den dype staten» i USA, vil avslutte krigen i Ukraina i løpet 24 timer når han på ny blir president. «Det grønne skiftet» vil ikke bli prioritert. Trump humorister og Trump etterlignere gleder seg.

 











Donald Trump i kamp mot «Den dype staten» i USA. Donald Trump har nylig, i et «valgforedrag» på en konferanse, omtalt USA som en nasjon som balanserer på kanten av tyranni, og omtalte samtidig sin kommende valgkampanje i 2024, frem mot presidentvalget, som et korstog for rettferdighet. Videre sa han noe i retning av (her fritt oversatt): «I syv år, har dere og jeg slåss side om side for å redde landet vårt fra ondskap og fra de ondsinnede krefter som hater landet vårt og som jeg tror faktisk ønsker å ødelegge det». Og han fortsatte: «Sammen er vi krigere i et korstog for rettferdighet med mål å stoppe brannstifterne, ateistene, globallistene og Marxistene - og det er hva de er - og vi vil gjenreise vår Republikk som en nasjon under Gud med frihet og rettferdighet for alle». Trump har nylig, i en annen sammenheng, hevdet at han som gjeninnsatt president vil lede an i et angrep på «Den dype staten». Dette er en betegnelse hentet fra amerikansk politisk konspirasjons-teori. «Den dype staten» er ifølge denne teorien et hemmelig nettverk av medlemmer rekruttert fra føderale myndigheter i USA (Særlig fra FBI og CIA), som samarbeider med finans- og næringslivsvirksomhets ledere på høyt nivå, for å utøve makt ved siden av og opp mot USAs valgte ledelse. Det hører til historien at ideen om «Den dype staten» er hentet fra Tyrkia på 1990-tallet. I USA var flere grupperinger, blant dem som stormet Kongress-bygningen i Washington i januar 2021, hektet på en tilsvarende konspirasjonsteorier.

 

Trump om presidentvalget i 2020 og om Putin og Ukraina. Tidligere i mai i år stilte Trump opp i et utspørrings-program i regi av CNN. Her gjentok han påstanden om at han egentlig vant presidentvalget i 2020. «Vi fikk flere stemmer enn noen annen har fått som president i USA. Hvis du ikke er veldig dum, skjønner du at valget var rigget. Folk i hele verden skjønte det», sa Trump i den anledning. Han hevdet også at det aldri ville blitt noen krig i Ukraina om han hadde vært president i 2022, og at om han blir valgt til president i 2024, vil han få avsluttet krigen i løpet av 24 timer. Trump var tidlig ute med sin beundring for Putin rundt invasjonen i Ukraina. Trumps kommentar til krigserklæringen mot Ukraina var: "This is genius". Og dette gjaldt spesielt Putins forklaring av hvorfor man "måtte" gå inn i Ukraina: "And he is gonna go in and be a peacekeeper". Dette ble ganske sikkert notert i Moskva. Og når en i Russland presenterer alternative sanne nyheter om krigen i Ukraina kan man vel ikke se bort fra at de henter inspirasjon fra flommen av alternative nyheter om 2020-valget av president i USA. Trump hevdet også, under programmet på CNN, at han som president ville benåde mange av dem som ble dømt for stormingen av Kongressbygningen. Og han kalte politimannen som skjøt en demonstrant under stormingen «en forbryter».

 

Trump om «Grønt skifte» og om klimautfordringer. I juni 2017 annonserte Trump som president at USA ville trekke seg fra den historiske avtalen inngått under Klimatoppmøtet i Paris i 2015. Målet var å holde den globale temperatur økningen under +2 0C i forhold til den før-industrielle gjennomsnittstemperaturen, og videre redusere temperaturøkningen til +1,5 0C. Avtalen var imidlertid formet slik at USA først formelt kunne gå ut av avtalen i november 2020. Da var Biden blitt president og han fornyet USAs forpliktelser. Noen tid ut i Bidens andre år som president uttalte Trump, med adresse til Biden som president, at «… because the 'crazies' don't want to use US natural resources, it makes us non-competitive. America is sitting on "liquid gold" when it comes to oil and coal». Og han fortsatte i kjent stil: "We became energy independent when I was president, first time ever, and that involved a lot; but what nobody really understood was we were going to be double the size of Saudi Arabia and Russia combined, much bigger than both combined".  Trump er ikke forkjemper for et grønt skifte. Det hører til historien at Trump-administrasjonen la frem en omfattende rapport om sitt miljøengasjement før Trump gikk av som president.


Trump humor, Trump etterlignere og Trump som president igjen. Etter at Trump tapte presidentvalget i 2019 var det en yrkesgruppe som fikk føle på sviktende etterspørsel etter sine tjenester. Det var en gruppe av nyhetsopplesere og komikere som leverte "Trump-humor".  Noen hadde bygget seg opp som Trump etterlignere og Trump leverte i sin presidentperiode, gjennom sine formelle og mindre formelle uttalelser, nærmest daglig nytt innhold til denne yrkesgruppen. Uttalelsene ble i første omgang fanget opp av mediene og summert opp som "Trumps life gaffes", «Trump dumbest statementsog mer seriøst av CNNs Anderson CooperKjente navn blant aktive Trump etterlignere var fra denne tiden John Di Domenico, Eric Jacman, Bo DiBuono, Frank Calieno og også Sarah Cooper. Og det er opplagt flere andre mindre kjente som livnærte eller livnærte og livnærer seg på det samme. Også karikaturtegnere har hatt mye moro med Trump, som de har hatt det med Putin, og også disse to sammen. Man kan mene mye om Trump, men han leverte og leverer virkelig "varene" på denne dimensjonen. Jeg har på en tidligere post på denne bloggen skrevet om dystopier (fremtidssamfunn vi helst ikke vil oppleve) og omtalt Russlands reviderte utenrikspolitikk som et eksempel. Med Trumps ulike påfunn og uttalelser som bakgrunn, har jeg noe av de samme følelsene for en fremtid med Trump som USAs President fra 2024. Og hva med Kinas globale sivilisasjons initiativ som del av dette?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar