Søk i denne bloggen

onsdag 7. juni 2023

Russland selger olje som aldri før og vestlige sanksjoner har etter hvert liten effekt.

Russland er ikke isolert, selger olje som aldri før, har organisert en krigsøkonomi og gjenskapt 1990-tallets russiske gangster-kapitalisme. 











Sanksjoner? Russland selger olje som aldri før ved hjelp av "smutthull" og en egen "Skyggeflåte". Dagens Næringsliv kan 3. juni i år fortelle om Fractal Shipping der en nordmannen er en av direktørene. Selskapet har kontor i Geneve. Fractal Shipping er en ny aktør i tankskips-markedet som har vokst frem i kjølvannet av Vesten sanksjoner mot Russland. I løpet av et år har dette selskapet blitt en av de største aktørene som arbeider for Russland. Selskapet har bygget opp en flåte på 25 tankskip som frakter olje for milliarder av kroner fra de viktigste oljeterminalene i Russland. Bak står en investorgruppe fra Midtøsten. Oljesalget er mulig på grunn av et smutthull i sanksjons-pakken: "Ikke vestlige land kan fortsatt kjøpe olje fra Russland, så lenge prisen ikke er høyere enn 60 dollar fatet". Slik ville man sikre at land som var avhengig av å dekke sitt energibehov fra Russland kunne sikre seg dette, men til en pris som fortsatt ville ramme Russlands økonomi. Men det finnes enda et smutthull i denne oljefrakten. Det realiseres i Lakoniabukta sør for Hellas. Seks nautiske mil utenfor kysten av Hellas, i internasjonalt farvann, mottar et morskip Nanda Devi last fra innkommende tankskip som deretter omlastes til andre skip. På denne måten har ikke lenger oljen Russland som opprinnelsesland. Oljen blir et nytt produkt med et nytt sett dokumenter. Noen ganger blandes olje fra flere skip for helt å sikre at man har et nytt produkt. Oljefrakten er god butikk for rederiene som er med. Frakt-prisen er mange ganger høyere enn før krigen brøt ut. Denne frakten og handelen med olje er nå så omfattende at eksport-gapet som ble skapt av sanksjonene snart er dekket inn, menes det fra informert hold.

La oss se på fakta. Russland er ikke isolert. Patric Porter er professor i International Security ved Universitetet i Birmingham. I en artikkel i The Critic i mai i år presenterer han det han kaller fakta som viser at Russland langt fra er isolert. Og han forklarer hvorfor. Fattige land er mer fokusert på mat og drivstoff enn på å svarteliste Moskva på grunn av krigen i Ukraina. En annen forklaring mener han er kultur-historisk og knyttet til anti-Vestlige holdninger med henvisning til historisk Europeisk imperialisme og undertrykkelse. Vestens underfinansiering av et nødvendig grønt skifte rammer land i «Den tredje verden» hardere enn den rammer Vesten selv, og dette blir det lagt merke til. Vestlige land prioriterte dessuten vaksinering av egne borger under pandemien. Porter mener også at mange regimer, som ikke er vestlige klient-stater, bryr seg langt mer om egen overlevelse og sult blant egen befolkning enn om internasjonale prinsipper om staters suverenitet, og helt klart når disse ligger langt borte. Markedspriser er også viktig ifølge Porter. Stater vil handle med hver andre så lenge prisene er gunstige og varene kan leveres som f.eks. olje fra Russland slik dette er beskrevet her tidligere. Flere store og sentrale land går dessuten foran og nekter å ofre nasjonale interesser for å straffe Russland. Vi snakker om Kina, India, Indonesia, Brasil, Syd-Afrika, Mexico, Saudi Arabia og De forente Arabiske Emirater. Historier om Vestlig hykleri og dobbel-standarder i internasjonal politikk blir lett en del av retorikken for å underbygge at man ikke tar politisk stilling til konflikten mellom Ukraina og Russland. Porter mener at vi ikke lever i en verden der kosmopolitisk solidaritet og globale normer styrer, slik mange vestlige ledere later som. De fleste land prioriterer egne interesser hjemme og i sine nærområder først. Den såkalte «rule based order» oppleves i en slik sammenheng av mange statsledere som ahistorisk og abstrakt.

Vadim selger bildeler i Russland. I en tidligere post på denne bloggen har jeg gjengitt historien om Vadim, en bildel-forhandler i en mindre by i Russland. Vadim støttet i utgangspunktet Vestens sanksjoner mot Russland fordi han mente det var den eneste måten man kunne stoppe de som ville ødelegge Ukraina, og mente han, også Russland. Men når han etter hvert ikke fikk bildeler til butikken sin på grunn av sanksjonene, måtte han skaffe slike der han kunne få dem fra. Tyrkia ble løsningen. Her fant han et nettverk av "meglere" som mot godtgjørelse kunne skaffe delene han trengte. Delene blir levert i bagger merket «Personlige effekter» tre til fire uker etter bestilling. Vadim spør ikke hvor varene kommer fra bare prisen er til å leve med, og han antar at de involverte tollerne heller ikke stiller spørsmål.

Russland har organisert en krigsøkonomi. Vadim er del av en større fortelling om hvordan Russland og russerne nå organiserer sin krigsøkonomi. De Europeiske og Amerikanske sanksjonene var ment å skulle isolere Russland økonomisk. Land som er mer vennligsinnet i forhold til Russland, som Tyrkia, Kazakhstan, India og Kina, sto i 2022 for hoveddelen av importen av eksport fra Russland av varer som nå er rammet av sanksjoner. Allerede i september 2022 var russisk import målt i dollar større enn gjennomsnittet av import månedlig i 2019. Og de samme landene tok også imot en stor andel av Russlands råvareeksport, som før krigen gikk til Europa. Slik unngikk Russland økonomisk katastrofe. Russisk BNP ble bare redusert med 2,2% i 2022 og Det internasjonale pengefondet venter en vekst i 2023 for Russland på nivå over det Tyskland og Storbritannia vil oppnå.

1990-tallets gangster-kapitalisme er tilbake. Russland i isolasjon kan også tilby utvalgte innbyggere nye muligheter til å bli rike i en fei. Før krigen hadde Europeiske og Amerikanske firmaer direkte investeringer i Russland verdt 350 milliarder dollar. Russland tilbyr nå eierne av disse tillatelse til å selge sine eiendeler til priser fastsatt av russiske myndigheter til typisk 50% av markedsverdien. Russere, men også andre som har kontakter i de aktuelle myndighetsorganer i Russland bearbeider nå disse for å gjøre «gode kjøp». Russland er, ifølge observatører med kunnskap om nyere russisk historie, tilbake til 1990-tallets ville tider med innslag av gangster kapitalisme. De nye eierne vil neppe bry seg om sanksjoner når de tar over. Og bankvesenet i Russland fungerer. Inflasjonen er under kontroll. Forsvarsindustrien har innført tre-skiftordning og engasjert fengsels-innsatte for å holde produksjonen i gang 24 timer i døgnet. Og presidenten har sagt klart ifra at det ikke vil bli satt grenser for ressurstilgangen til de væpnede styrkene.

Sanksjonene mot Russland under krigen har også vært tema i tidligere poster på denne bloggen. Temaene har vært et forsøk på antyde status for sanksjons-regimene først i mars 22: «Sanksjoner virker de? Og hvem betaler regningen?». I august 22: «Vestens sanksjoner har hatt liten effekt så langt». Og i februar i år «Russland styrer klar av sanksjonene». 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar