Søk i denne bloggen

onsdag 3. januar 2024

Høyesterett i Colorado - Flertall vil ikke la Trump stille til valg med henvisning til Grunnloven

Høyesterett i Colorado vil ikke la Trump stille til valg med henvisning til en paragraf i grunnloven som sier at personer som under ed har sagt de vil verne om konstitusjonen, og senere ved sin atferd har forsøkt å sette denne til side, ikke kan stille til valg.










Colorado og Maine forsøker å hindre Trump fra å stille til valg i disse statene. Et flertall på fire av syv dommere i øverste rettsinstans i staten Colorado vedtok før nyttår at Trump ikke er valgbar som president på grunn av sitt engasjement i opprøret mot utfallet av presidentvalget i 2020 og den påfølgende stormingen av Capitol 6. januar 2021. Dommen pålegger valg-administrasjonen i Colorado å ekskludere Trump fra listen over republikanske kandidater til primærvalget i staten. Mange tror denne dommen vil ende i USAs Høyesterett og retten i Colorado har tatt høyde for dette ved å utsette dommens iverksettelse til januar i 2024. Senere ble en tilsvarende beslutning om å ekskludere Trump fra valget fattet i delstaten Maine, også denne med vente-frist. USAs Høyesterett har et 6 mot 3 konservativt republikansk flertall av dommere, der flere er utpekt av Trump i hans presidentperiode. En behandling i Høyesterett av denne saken vil trolig også influere på rettsakene Trump er involvert i når det gjelder valg-påvirkning og stormingen av Kongressbygningen og også om Trump skal innrømmes immunitet mot rettsforfølgelse. Tilsvarende saker ble i 2023 reist for retten i Minnesota og New Hampshire, men disse ble avvist lokalt. Bakgrunnen for saken er grundig dokumentert i flere tidligere poster på denne bloggen. Og Trump har i alle sammenhenger vist til at han blir utsatt for en heksejakt og til at han egentlig vant presidentvalget for fire år siden. I mens diskuterer amerikanske rettslærde om den aktuelle bestemmelsen i grunnloven i det hele tatt kan anvendes på en tidligere president. Vi kan vel ikke se bort fra at dersom en Høyesterettsavgjørelse åpner for at Trump kan delta i valget Colorado og Maine, så vil Trump kunne komme til å ta dette som bekreftelse på at han egentlig vant presidentvalget i 2020.

Mange republikanske velgere og politikere er enig med Trump og vil ha hevn på hans vegne. Det er vanskelig å tolke det som nå foregår i Representantenes Hus, der republikanerne har flertall, annerledes. Her har det samme flertallet valgt å starte etterforskning av forretningsvirksomheten til Bidens sønn Hunter Biden. Det hevdes at det foreligger bevis for at Joe Biden har mottatt pengebidrag fra sin sønn som godtgjørelse for hjelp med innsalg av tjenester. Blant republikanere snakker man om en eventuell riksrettstiltale og eventuell åpning for å få Biden avsatt som president. 


Er Donald Trump populist eller Fascist?
Eller er han kvalifisert til å stille i begge klasser? Mari Brenna Vollan i Klassekampen mener 8. desember i fjor at han er kvalifisert for å stille i populist-klassen og sammenligner ham med Argentinas nyvalgte president Javier Milei og valgvinner i Nederland Geert Wilders. Disse har begge samme strategi som Trump for å markere seg og fremme og underbygge sine politiske standpunkter. De har treffende slagord som Trumps "MAGA" - "Make America Great Again". Samtidig hamrer de løs på den styrende "eliten", på innvandrere og på woke-kultur. Vollan trekker i sitt innlegg i tillegg frem hårfrisyren som også er typisk for de politikerne det her refereres til. Hun viser til den franske statsviteren Francois Hourmant som mener at utseendet til disse høyrepopulistene bidrar til deres politiske posisjonering. Vollan tar også med den tidligere britiske statsministeren Borris Johnsen som også har påfallende viltvoksende og flagrende frisyre. En tidligere post på denne bloggen handler om at amerikanske historikere nå diskuterer på alvor om fascisme også er en treffende betegnelse for å beskrive Donald Trumps politiske orientering. 


Alle bør være nervøse dersom Trump skulle bli president igjen skrev Aftenpostens USA-korrespondent Kjetil Hanssen i Aftenposten 22. desember fjor. Han viser til samtaler han har hatt med Chris Christie som også stiller som presidentkandidat for republikanerne og som har en forhistorie som guvernør i New Jersey Men Christie var også leder av Trumps overgangs-team 2016 da Trump ble president og i 2020 rådgiver for Trump når Trump skulle møte Biden til TV-debatt. Trump kaller nå Christie en "Sloppy RINO dog" oversatt som "en sjaskete bikkje og liksom-republikaner". Christie mener  fra sitt ståsted at Trump er en "skurk" og en "galning". Og konkluderer med at alle bør være nervøse om Trump skulle bli president igjen. Han er ikke alene. The Economist har nylig omtalt Trump som den største trusselen mot verden i 2024. Sissel Hoffengh viste i en reportasje i Dagsavisen tidlig i desember i fjor til amerikansk forskning som hevder det er flere psykopater og narsisster blant ledere og sjefer enn eller i befolkningen og at Donald Trump er et klassisk eksempel. Så vet vi det også, om Trump. Andre poster på denne bloggen inneholder flere psykologers vurderinger av Donald Trump. Du finner også et horoskop for Donald Trump fra 2016. 


Om det kan være av interesse. En annen som var tidlig ute med å karakterisere Trump var leder-guru
Ichak Adizes. I "hans skjema" ble Trump en typisk "Brannstifter", en 00E0 for innvidde. Han mente Trump ikke burde velges som president.

Trump som politisk risiko for Statens pensjonsfond utland. Steinar Juel, sosialøkonom tilknyttet tenketanken Civita, men med bakgrunn fra både Norges Bank og Finansdepartementet, skrev en kronikk i Aftenposten 4. januar i år. Her viser han til at det at utenlandske fond har eierinteresser i amerikanske selskaper ikke er populært i Trump-sympatiserende kretser. Han viser til at det å la være å betale renter og avdrag på USAs gjeld til Kina har vært diskutert i Trump-leiren. Nær halvparten av Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) er ifølge Juel plassert i amerikanske verdipapirer og eiendommer. Han presenterer videre et scenario der Trump, som president, ødelegger tilliten til det amerikanske kapitalmarkedet. Dette er ifølge Juel ikke mer utenkelig enn at han trekker USA ut av Nato, avslutter all støtte til Ukraina og inngår en fredsavtale med Vladimir Putin. Trump er som kjent skeptisk til Nato, der medlemslandene slik han ser det utnytter USA, og samtidig en åpenbar beundrer av Putin.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar