Søk i denne bloggen

fredag 19. januar 2024

Trump blir trolig gjenvalgt som president, er omstridt og utfordrer amerikanske demokrati.

Trump ligger an til å bli gjenvalgt som president, men er en omstridt kandidat som også utfordrer amerikanske demokrati.





Trump ligger an til å bli gjenvalgt som president. Donald Trump vant det første republikanske primærvalget som skulle peke ut partiets presidentkandidat. Dette skjedde i staten Iowa og Trump fikk over 50% oppslutning og er etter dette allerede stor favoritt til å bli republikanernes presidentkandidat. Få tror at Nikky HaIey vil kunne utfordre Trump slik det nå ser ut og at heller ikke Floridas guvernør Ron DeSantis vil kunne gi Trump kamp om nominasjonen. I meningsmålinger der Trump måles som kandidat til presidentvervet, mot Biden, leder han med 2,3 prosentpoeng. Ved forrige valg, valget Trump tapte var han på tilsvarende tidspunkt i valgkampen 5 poeng bak. Alderen fremstår som Bidens største handicap. Han var allerede når han tiltrådte som president i 2021 den eldste fungerende amerikanske presidenten. Presidentvalgkampanjene denne gang vil ifølge The Economist bli konsentrert om seks stater der utfallet er usikkert. Det er per i dag statene Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania og Winsconsin. Tidlige målinger fra disse statene viser at Biden ligger noen poeng bak Trump i alle stater. Velgerne i USA er i bevegelse. Hvite arbeiderklassevelgere sikret Trump seieren i valget 2016. Siden har også ikke-hvite velgere i samme gruppe flyttet seg i retning republikanerne. Spansk-amerikanere som tidligere var demokrater er på vandring samme vei. Samme gjelder fargede mannlige velgere. Eneste klare voksende velgergruppe for demokratene er de universitetsutdannede. Alt dette ifølge The Economist utgave 6-12 januar 2024 som bekymrer seg over at Demokratene ikke har en alternativ kandidat til Biden.

Men Trump er en omstridt presidentkandidat. To delstater forsøker å hindre ham fra å stille som presidentkandidat. Det vises til brudd på eden om å beskytte konstitusjonen som han ga da han tiltrådte som president i 2017. Bakgrunnen er hans spredning av konspirasjonsteorier om at valget i 2020 var rigget, at han egentlig vant valget, og oppfordringen til å storme Kongressbygningen som på mange vis fremsto som et forsøk på statskupp. I oktober 2023 valgte en dommer å gi Trump rettslig forbud mot å fremme trusler i offentlighet mot påtalemyndigheter, dommere og vitner i saken som er reist mot ham etter stormingen av Kongressbygningen. I november 2023 proklamerte Trump seg utsatt for heksejakt, enda en gang. Her gjaldt saken i New York der han er tiltalt for å ha manipulert verdiene av sine eiendommer for å få gunstige lånebetingelser. I desember erklærte han at når han igjen blir president vil sørge for at Joe Biden, ogfamilien hans, blir stilt for retten. Trump vil skaffe seg vide fullmakter til å styre, omgi seg med jurister som tenker riktig, slik han ser det. Han vil deportere immigranter og føre «krig» mot narkotika-kartellene i Mexico med amerikanske soldater. The GuardianWeekly hevder i et nylig oppslag (12. januar 2024) at Trump under sin presidentperiode mottok minst 8 millioner dollar i inntekter gjennom sine egne selskaper fra land som scorer høyt på korrupsjons-indeksen. Med dette brøt han både egne valgløfter og kanskje også regler som gjelder for sittende presidenter. Flere amerikanske historikere mener å kunne slå fast at Trump etter hvert nå er i ferd med å kvalifisere seg politisk som fascist.

Trump utfordrer, men kan ikke avvikle demokratiet alene. Alt oppsummert er det mange, ikke bare historieprofessorer, som mener at Trump som president for en ny periode vil være en trussel mot det amerikanske demokratiet. Noen mener valget er et spørsmål om liv eller død for demokratiet. Samfunnsforskeren Daniel Ziblatt som sammen med Steven Levitsky har skrevet boken «Tyranny of the minority» der de blant annet drøfter problematiske sider ved USAs valgordning som f.eks. at alle stater uavhengig av folketall velger to senatorer til senatet. California med 40 millioner innbyggere velger to senatorer. Det samme gjør Rhode Island med 1 million innbyggere. I et intervju med det danske Dagbladet Information, oversatt og gjengitt i Klassekampen 18. januar i år hevder han at et Demokrati ikke har en knapp man kan skru av om du får makt. Makten er spredt i ulike sentre som ingen president styrer alene. «Samfunnsvitenskapen har samlet inn data fra hele verden de siste 100 årene, og det er to helt klare lovmessigheter. Det ene er at demokratier som er veldig rike ikke får problemer. Det finnes ikke noe demokrati med BNP per innbygger over 17.000 USD per år som har blitt avviklet. Det andre er at gamle demokratier ikke dør. Ingen demokratier som er mer enn 50 år gamle, har kollapset». Men Ziblatt sier også at «Den amerikanske kapitalismen har de siste tiårene skapt en økonomisk ulikhet som er uforenelig md politisk likhet, og den nye kapitalismens ikoniske selskaper som Facebook og Google ødelegger forutsetningene for en demokratisk infrastruktur. Det setter hele det politiske systemet under press fordi milliardærene har mye mer å si en gjennomsnitts-velgeren». Så da så.

Biden tar igjen. Trump bruker mye energi på å flippe sine problemer med påtalemyndighetene over til å bli en politisk fordel for ham selv. Fortellingen han deler er at han er offer for en Demokratisk dyp-stat-konspirasjon. Han forteller sine tilhengere at det ikke er ham konspiratorene er ute etter, men de som er hans tilhengere. "De vil ikke at dere skal få velge den presidenten dere vil ha", er ofte sluttreplikken i dette resonnementet. Nå møter Biden disse fortellingene med tøffere språk enn tidligere. Han har startet sin gjenvalgs-kampanje. I en nylig avholdt tale fortalte han at Trump hadde tapt 60 rettsaker der han bestred valgresultatene fra høsten 2019. Dette utsatte han for å måtte ta inn over seg sannheten om at det var jeg, Biden, som vant valget og at han var taperen. Å bli kalt "taper" er blant det verste Trump vet. Han fortalte også om Trumps fremstilling av hendelsene i Kongressbygningen 6. januar  i 2020 der Trump i ettertid fortalte om god stemning, møte med patrioter og "a lot of love", mens resten av nasjonen sammen med sikkerhets-personalet i bygningen, i følge Biden først og fremst så "mye hat og vold". Trump har også laget en morsomhet av at en inntrenger som var sterkt påvirket av hans løgn om valg-juks angrep ektefellen til Nancy Pelosi med hammer. Bidens kommentar var "And he thinks that's funny. He laughed about it. What a sick - ". Biden unnlot å komme med personlighets-beskrivelsen, men overlot den til tilhørerne. Kanskje er ikke valget avgjort, men valgkampen kan uansett bli stygg.


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar