Søk i denne bloggen

lørdag 13. januar 2024

Ideene om at Putin vinner krigen i Ukraina er ikke mer enn en følelse

Putin er ikke i ferd med å vinne krigen mot Ukraina, hevder Zelensky i intervju med The Economist. Ved å støtte Ukraina beskytter europeiske land seg selv.










Ideer om at Putin er i ferd med å vinne krigen i Ukraina har ikke rot i virkeligheten. The Economist har intervjuetVolodymyr Zelensky i Kiev om hans syn på krigen Russland fører mot Ukraina frem til nå og utsiktene videre. Zelensky mener at Vesten er i ferd med å tape følelsen av alvor i konflikten og krigen og at Ukrainerne selv har tapt følelsen av å leve under en ekstensiell trussel. Vi har kanskje ikke lykkes i 2023 slik verden håpet, innrømmer han. Kanskje ikke alt går så raskt som noen forestilte seg. Men ideen om at Putin vinner krigen er ikke noe mer enn en følelse. Realiteten er at russiske soldater fortsatt blir slaktet i Avdiivka. Britisk etterretning har regnet seg frem til at med den utvikling av krigen de nå ser vil Russland ha lidd tap av mer enn 500.000 drepte og/eller sårede soldater ved overgangen til 2025.

Putins soldater her ikke maktet å erobre en eneste større by i 2023, mens Ukraina har klart å bryte ned Russlands blokade av Svartehavet og nå er i stand til å skipe ut millioner av tonn korn langs sin egen kystlinje. Samtidig har Ukraina lykkes med å uskadeliggjøre en femtedel av den russiske svartehavsflåten i løpet av de siste fire månedene. Dette er avgjørende resultater ifølge Zelensky som mener at Krim blir et viktig innsatsområde for Ukraina i krigen mot Russland i året som kommer. På den andre siden er det, slik Zelensky ser det, opplagt en utfordring at man i noen av de landene som til nå har støttet Ukraina med penger og våpen ser ut til å tro at en Ukrainsk seier i krigen er umulig og derfor kan komme til å trappe ned sin støtte av penger og våpen som er nødvendig for at Ukraina skal kunne vinne krigen. Slik fatalisme kan bli til en selvoppfyllende profeti.

Ved å støtte Ukraina beskytter Europeiske land seg selv. Zelensky mener at det året vi nå er på veg inn kan bli avgjørende. Dersom Russland makter å gire opp sin innsats og Ukraina taper noe av den støtte de til nå har mottatt fordi mange av de bidragsytende nasjonene i løpet av året skal gjennomføre valg og derfor vil konsentrere mer av sin oppmerksomhet rundt innenrikspolitiske spørsmål. Han mener at det er viktig å holde fast ved at gjennom å støtte Ukraina beskytter Europeiske land seg selv for å bli utsatt for Russisk aggresjon. Dersom Putin og Russland tillates å kidnappe Ukrainske barn og underkue Ukrainas befolkning vil han ikke sky å gi seg på EU og NATO og medlemslandenes frihet og demokrati. Zelensky etterlyser stemmer som kan stå frem og si klart fra at Ukrainas forsvar er et forsvar for oss alle. Om fredsforhandlinger med Putin og Russland hevder han at det er umulig å forhandle med en terrorist-stat som Russland.

Det er lite å hente ut av forhandlinger med Putin. Denne posten er så langt en ganske fri oversettelse av intervjuet med Zelensky. Lenke til det originale intervjuet finner du herFør den russiske invasjonen i Ukraina la Putin frem et forslag til avtale om deling av interessesfærene i Europa mellom Russland og Nato-alliansen. Denne ble aldri tatt frem til forhandling, men kan i ettertid kanskje forklare hvordan Putin tenkte og tenker. Avtalen er omtalt i en post fra februar 2022 på denne bloggen. Interessant i denne sammenhengen er kanskje også Russlands reviderte utenrikspolitikk-plattform som er omtalt i en post fra mai i 2022. Begge gir støtte til Zelenskys vurdering av at det er lite det er mulig å forhandle med Putin om.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar