Søk i denne bloggen

tirsdag 21. mars 2023

USA: Blir Trump arrestert? Hva skjer?

Trump har erklært at han regner med å bli arrestert og oppfordrer til opprør mot de som driver heksejakten. Blir han forfulgt eller er han bare spesielt følsom? Eller er det bare et nytt stunt?











Trump sa i løpet av helgen, vi nå har bak oss, at han regnet med å bli arrestert tirsdag i kommende uke (nærmere bestemt 21. mars 2023). Samtidig oppfordret han sine tilhengere til å protestere mot det han mener er en heksejakt. Opplysningene om en eventuell pågripelse er ikke bekreftet av påtalemyndigheter, når jeg skriver dette, men den aktuelle statsadvokaten, en valgt demokrat, har uttalt at påtalemyndighetene ikke vil la seg presse. Saken gjelder utbetaling av såkalte «hysj-penger» til Stormy Daniels, som skal være en kjent størrelse i USAs pornografi-industri. Advokaten, Michael Cohen, som arbeidet for Trump har allerede sonet sin straff i fengsel for brudd på USAs lov om valg-finansiering med bakgrunn i denne saken. Cohen hevder at det var Trump som oppfordret ham til å stå for utbetalingen. Trump hevder på sin side at han ikke har hatt kontakt med Daniels. Lederen av Representantenes hus, republikaneren Kevin McCarthy har omtalt det som nå skjer som «opprørende maktmisbruk fra en radikal statsadvokat» og varslet gransking av om føderale penger er brukt til «politisk motivert etterforskning». Og opprøret Trump ønsker seg er allerede under oppbygging. Trump tilhengere går ut mot republikanere som ikke støtter Trump. Blant disse finner vi så langt Trumps tidligere FN-ambassadør, Nikki Haley, som har varslet at hunn stiller som presidentkandidat for republikanerne. Guvernøren i Florida, Ron DeSantis, for også tyn for ikke offisielt å støtte Trump, så langt. Han regnes som en sterk presidentkandidat til å utfordre Trump, om han velger å stille. Uansett: Trump får oppmerksomhet!

Spaltisten, som skrev under signaturen Lexington i The Economist i 13. august 2022, fortalte om et møte med Trump, en kveld tilbake i tid, i 1999. Donald Trump kom ut fra restauranten Sylvia’s på Malcolm X Boulevard i Harlem. Ifølge journalisten, som senere ble spaltisten, var det spredd rykter om at den kjente eiendomsutvikleren spiste på denne restauranten og en stor begeistret folkemengde var samlet der for å se ham og om mulig få hilse på ham. Journalisten fulgte etter Trump og følget hans til bilen som ventet og fikk anledningen til å spørre Trump om hva det var med ham som gjorde at folk likte ham slik de åpenbart gjorde. Svaret Trump skal ha gitt tilbake var: «I don’t think about it..» «Whatever it is, it is». Spaltisten bak Lexington 13. august 2022 avslutter med å si at svaret på spørsmålet han stilte nå er åpenbart: «The force is Mr Trump’s desperate need, his vaulting narcissism. That is now the mightiest force in America’s public life, the black hole at the centre of its politics. It has wraped the principles of the Republican Party, yanked the Democratic Party off balance and ripped reputations away from once-respected men and woman. It is tearing at America’s governing institutions. The raid on Mar-a-Lago (8. august 2022) may have been necessary to serve justice. A prosecution may eventualy prove necessary as well. The hope is that the rule of law has weight enough to survive the contest. 

Make Poetry Great Again var tittelen på en liten bok skrevet og utgitt av Cris Felt på Kagge Forlag i 2017. Boken er, ifølge omtalen, utelukkende basert på Donald Trumps taler, intervjuer og sitater. Her følger et av disse (altså slik Trump selv har sagt det som seg selv og som råd til andre):

When people wrong you,

go after those people,

because it is a good feeling and

because other people will see you doing it.

 

I love getting even.

 

I get screwed all the time.

I go after people, and

you know what?

People do not play around with me

 

As much as they do to others.

They know that if they do,

They are in for a big fight.

 

Always get even.

 

Go after people that go after you.

Don’t let people pusch you around.

Always fight back.

 

Always get even. 

Bolton om Trump som President: Kunnskapsløs. Flere av de som arbeidet nært Trump som president har skrevet bøker om sine opplevelser fra samværet med Presidenten. En av disse er John Bolton som utga boken "The Room Where It Happened" og som var nasjonal sikkerhetsrådgiver for Trump fra 2018. Han har vært spesielt aktiv de siste ukene. Bolton har bakgrunn som advokat og diplomat og har tidligere vært USAs FN-ambassadør fra 2005-2006. Han er republikaner og har gjennom årene hatt flere fremskutte stillinger. Han var blant annet assisterende statsadvokat fra 1985-89 under Ronald Reagans presidentperiode. Bolton har, etter at Trump gikk av som president, kommet med flere uttalelser om Donald Trump som president. Han har kalt Trump for så kunnskapsløs og at han aldri burde sluppet til som president i USA. Han sa sent i fjor høst at «If Trump Were Still President, The Russians Would Be in Kyiv». Han har uttalt at med Trump som president ville avviklingen av USAs engasjement i Afghanistan blitt en langt større katastrofe enn den ble med Biden som president. Trump har som kjent av en helt annen oppfatning av seg selv

En annen som også har hatt meninger om Trumps presidentkvalifikasjoner er tidligere FBI-sjef James Comey. Han har karakterisert Trumps ene-taler i møter i Det Hvite Hus slik: "Hans (Trumps) påstander om at "everyone thinks" og hva som er "obviously true" skyller inn over deg uimotsagt, fordi han aldri stopper å snakke. Som et resultat av dette trekker Trump alle som er til stede inn i et tiende samtykke. Han fyller hvert minutt med en sammenhengende strøm av ord som gjør det umulig for de som er til stede å ta ordet for samtale». 

Også lederguruen Ichak Adizes, som skrev "Lederens fallgruver", har sagt sitt om Trumps presidentskap. Allerede i september 2016 kom han med følgende advarsel basert på sin (PAEI) klassifisering av lederskap: "According to my (PAEI) classification of leadership styles he is an enormous (E). Here are the symptoms: He does not follow a script very well. He listens to no one unless they are applauding him. As a big ego, he likes to surround himself with people who admire him and clap their hands for his performance. He behaves like an actor on stage. He enjoys tremendously the attention he gets. He loves the limelight and the hordes of people cheering him on, and he abhors anyone who disagrees with him. Like all big (E)s, he exaggerates to the point of being untruthful. He does not explain his policies. “Details aren’t important now,” he says......... He does not read in preparation for decision making. He relies on rumors to make up his mind. He even says, “It is not good to know too much." I norsk oversettelse av Adizes bok kalles slike personligheter "brannstiftere" og det kan vel passe ganske godt om vi ser på hvordan han klarer å polarisere samfunnet av amerikanske velgere med sine grunnløse påstander om at valget i 2020 var rigget og at han egentlig vant. Psykologer i USA kan ut fra sin profesjonsetikk ikke stille fjern-diagnoser. Men Adizes er ikke psykolog. Det er derimot Noam Shpancer som også er forfatter og derfor står litt friere. Han har med utgangspunkt i psykologen Gordon Allports liste over personlighets-trekk, som brukes for å karakterisere en sunn voksen personlighet, antydet at Trump fremstår som en fem-åring. Dette gjør han med henvisning til at Trump på den ene side ikke demonstrerer holdninger og adferd som kvalifisere for å bli kalt moden voksen. Og at måten han prosesserer informasjon på fremstår som kvalitetsmessig forskjellig fra en moden voksens måte å resonere på. Trump leverte i sin presidentperiode, gjennom sine formelle og mindre formelle uttalelser, nærmest daglig nytt innhold som underbygger dette. Uttalelsene ble fanget opp av nyhets-medier og summert opp i underholdningsprogrammer som «Trumps live gaffes», «Trump dumbest statements». Leser du dette og er i tvil om det er mulig å bli president i USA med slike "diagnoser" bør du klikke på en av disse lenkene.

Og i dag (24.03.2023) er Trump enda ikke arrestert. Er jeg blitt offer for enda et av Trumps oppmerksomhets-stunt, slik som Halvor Hegtun skriver i Aftenposten i dag? "Skulle han bli pågrepet, vil han ikke sette seg til motverge, forsikrer Trumps advokater. Noen dagers varetektsfengsling kan utløse en herlig sympati-bølge med denne mobbede og plagede mann som var så uheldig å få sin valgseier stjålet". Minst en nyhetskanal "over there" er inne på de samme tankene. Trump ser dette som en mulighet for nye pengeinnsamlinger, sympatiaksjoner og ikke minst oppmerksomhet. "Trump-lyrikken" gjengitt tidligere i denne posten gir også grunnlag for å tro på at noe slikt vil skje om Trump blir arrestert. Kanskje bør vi håpe at Trump ikke får den muligheten.

Nå (31.03.2023) har det vært kontakt mellom påtalemyndighetene på Manhattan i New York og Trumps advokater for forberede Trumps fremmøte i retten angående utbetaling av hysj-penger til Stormy Daniels. Dette er i følge The Guardian bare en av syv mulige rettsforfølgelser Trump kan bli utsatt for.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar