Søk i denne bloggen

tirsdag 14. mars 2023

Russisk brutalitet i Ukraina – En lang forhistorie

Ukraina er russisk land bebodd av russere ifølge Putin. Den russiske Borgerkrigen 1918-1920 var brutal. Putins Russland var ett rike som ble større og mektigere under sterke ledere slik han ser det.










Ukraina er russisk land bebodd av russere ifølge Putin. Adam Hochschild er amerikansk, journalist, forfatter og historiker. I november-utgaven 2022, av tidsskriftet The Atlantic, har han skrevet om «The Long History of Russian Brutality» i et forsøk på å forklare hvorfor Putins krig i Ukraina blir så brutal og voldelig, med døde bakbundne sivile i gater og på veier i små byer russiske soldater har forlatt. Dette etter at de har røvet med seg alt de finner av verdi fra mobiltelefoner til landbruks-traktorer. Tyvegodset sender de hjem til familiene sine i Russland. Han mener at vi historisk sett bare har opplevd råskap med et slikt innhold i kriger der de involverte er delt i ulike etniske eller religiøse grupper, som under den amerikanske borgerkrigen, som Holocaust, som Korstogene. Klare krigsforbrytelser. Når det gjelder  Ukraina hevder Putin at "Russere og Ukrainere er et folk". Ydmykelsen, avhumaniseringen og lidelsene russiske soldater påfører ukrainerne passer ikke inn i en slik «et folk» retorikk.

Den russiske Borgerkrigen 1918-1920 var brutal. Hochschild mener noe av forklaringen kan ligge her. Denne krigen hadde alt som gir overskrifter i mediene i dag. Hensynsløs vold, frykt for innblanding utenfra. Før Sovjetunionens kollaps i 1991 var den offisielle historien som gikk om denne krigen at «De Hvite», som støttet det gamle Tsar-riket, i tre blodige år, forsøkte å ta makten fra Bolsjevikene. I virkeligheten organiserte også bøndene i datidens Russland sin egen hær for å forsvare seg og sines. Krigshandlingene var brutale fra alle parter. Tapstallene målt i menneskeliv er usikre, men i historiebøker som behandler denne perioden er det antydet at så mange som 12 millioner menneskeliv gikk tapt i kriger i Russland i disse årene. Priviligerte mennesker, som hadde muligheter til det, rømte landet. Også da var det konflikt med regioner som ønsket å rive seg løs. Brutal undertrykkelse og kontroll ovenfra har gjennom historien vært sentrale virkemidler for holde «dette store landet» sammen, både i Tsar-tiden og under kommuniststyret, mener Hochschild. Og slik er det også nå, under Putin, som vi har sett i krigene i Tsjetsjenia, Georgia og nå også i Ukraina.

Å se hverandre som forædere av en imaginær ideell nasjon er beskrivelsen Hochschild bruker for å beskrive en episode fra borgerkrigen som utspilte seg i Taganrog i dagens Russland ikke langt fra grensen til Ukraina. En «rød» gruppe soldater ga løfter om å spare livene til 50 «hvite» kadetter dersom de overga seg. Soldatene som overga seg ble deretter bundet på hender og føtter og kastet en av gangen inn i en gassfyrt ovn. Lenin oppfordret under borgerkrigen til masse-terror mot klassefiender og hevdet at borgerkrig var den skarpeste formen for klassekamp. De «hvite» hadde sine egne metoder. De fikk ikke lov til å skyte fanger. Fangene måtte drepes med sabel eller bajonett. Kosakkene begravde sine «røde» fanger slik at bare hals og hode stakk opp for så å hugge hodet av dem. Bare for å ha nevnt noen eksempler på terror fra denne tidens Russland.

Putins Russland var ett rike som ble større og mektigere under sterke ledere. I dagens Russland kan man nå besøke temaparker som feirer og beskriver Russland som et enhetlig rike som ble større og mektigere under sterke ledere i en sammenhengende rekke fra Peter den Store til Stalin og videre til Putin i dag. Dette i kontrast til den faktiske historien om Tsar-rikets nye erobringer fra 1580 og de neste 200 år da store deler av befolkningen ble gjort til slaver og holdt i ro ved bruk av pisk, lenker, oppsplitting av familier, og deportering av opprørere til Sibir. Opplysningstiden nådde aldri Russland hevdes det. Et mindre demokratisk regime en tsartidens Russland er det vanskelig å finne, mener Hochschild. Putin er i sin historiefortelling ikke opptatt av konflikten mellom Tsar-riket, Bolsjevikene og bøndene og grusomhetene som fant sted under borgerkrigen og i Russland før denne. Han er full av gammelt russisk-nasjonalistisk tankegods. I en tale på Krim i november i fjor på et minnested for et av de siste slagene under borgerkrigen sa han (fritt oversatt): «Russland husker, elsker og ærer alle sine trofaste sønner og døtre uansett hvilken side av barrikadene de stilte seg bak». Det sa han det!

Artikkelen som denne posten bygger på er omfattende og leseverdig. Anbefales. Dette er et av mine mange forsøk på å forstå hvorfor Putin er som han er og gjør som han gjør. Er det penger og makt det dreier seg om? Er det fordervede vestlige verdier det dreier seg om? Er han fanget av RMS? Hvor henter han ideene sine fra? Hvor henter han sin historieforståelse fra? Hva ville psykologer si om ham?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar