Søk i denne bloggen

onsdag 8. februar 2023

Donald Trump 2023: «Vil du ha verdenskrig nr. 3. Stem på den andre kandidaten i 2024».

Trump forbereder sin valgkamp for en ny presidentperiode fra 2025. Han vil presentere seg som fredsdue og fredsskaper i en urolig verden.









Trump profilere seg som presidentkandidat med imponerende utenrikspolitikk. Gjennom de siste ukene har Donald Trump i offentlighet kritisert Joe Biden skarpt for hans evakuering fra Afghanistan. Han har påstått at han, Donald Trump, vil kunne få slutt på krigen i Ukraina i løpet av 24 timer. Han har antydet at det å sende tanks til Ukraina vil kunne utløse en atomkrig. Han har skjelt ut Kina. Og han har kalt Floridas Guvernør Ron DeSantis for «globalist». Hans fornyede fokus på internasjonale relasjoner er et forsøk på å demme opp for republikanske utfordrere til posisjonen som partiets presidentkandidat. Noen av disse vil trolig profilere seg med erfaring fra egen utenrikspolitikk. Blant aktuelle kandidater er tidligere FN ambassadør Nikki Haley og tidligere Secretary of State Mike Pompeo.

Donald Trump som internasjonal freds-skaper alternativt fredsdue. De som følger forberedelsene hans tett forteller at han vil forsøke å fremstille seg selv som anti-krigs-politiker, som en fredsdue blant krigerske hauker. Slik håper han å vinne republikanske velgere som blir stadig mer bekymret over støtten til Ukraina i krigen med Russland. Trump vil spille på at han er freds-presidenten, den første presidenten gjennom de to siste generasjoner som i sin presidenttid ikke har startet krig. Trump vil være alene som kandidat som vil avslutte støtten til Ukraina i krigen mot Russland. Og han vil altså få avsluttet denne krigen. Men han går også videre. Han skal på et av sine mange folkemøter ha fortalt sine tilhengere at en Tredje verdenskrig er uunngåelig om ikke han blir valgtsom USAs president i 2024. Han er, slik han selv uttrykker det, den eneste som kan gi løftet: «I will prevent World War Three, because I really believe we’re going to have World War Three.» Han beskyldte samtidig Joe Biden for å lede USA inn i en atomkrig som vil gjøre slutt på verden. Valget han vil stille amerikanske velgere overfor under presidentvalget i 2024 ser ut til å være: «Vil du ha verdenskrig nr. 3. Stem på den andre kandidaten i 2024».

Konkurrentene til president-kandidat-nominasjonen markerer seg. DeSantis har allerede, etter gjenvalget som guvernør i Florida, meldt seg på den internasjonale scenen. Han har hatt møter med den Israelske ambassadøren til USA og med den tilsvarende fra De Forente Arabiske Emirater. Han har dessuten hatt møter med Japanske handelsdelegasjoner først og fremst med tanke på samarbeid mellom disse landene og Florida. Bolton har for sin del uttalt at han tror Trump har så lite kunnskap om utenrikspolitikk og det meste annet at han vil fremstå sårbar i forhandlinger. Å antyde at han, Trump, kan forhandle frem fred i Ukraina på 24 timer viser tydelig dette, ifølge Bolton. Haley, vil, om hun stiller, ifølge kilder som kjenner henne, støtte seg på sin erfaring fra utenrikspolitikken. Hun hjalp, ifølge seg selv, Trump med å gjennomføre noen av hans største «triumfer» internasjonalt som å få flyttet USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, avvikling av atomavtalen med Iran og Kinas aksept for sanksjoner mot Nord Korea. Ellers vil hun konsentrere sin kritikk mot Biden. Haley har i skrivende stund så langt jeg vet ikke fått klistret på seg et nedlatende nickname fra Trump, men det har Ron DeSantis som nå systematisk omtales som "Ron Desactimonius" av Trump.

Konkurrende fredsduer? Kanskje får Trump konkurranse fra Benjamin Netanyahu. Israels statsminister har nemlig lansert seg selv som fredsmekler i Ukraina samtidig som han annonserte at Israel vurderer å forsyne Ukraina med våpen. Tyrkias Recep Erdogan har allerede forsøkt seg som fredsforhandler og stiller kanskje opp igjen. Denne fremstillingen er, der andre kilder ikke er nevnt, basert på et oppslag på POLITICO, en amerikansk medieorganisasjon som distribuerer innhold via, i dette tilfellet, internett. POLITICO eies av det europeiske selskapet Axel Springer som er Europas største avis-forlag. Trumps spesielle lederstil og kompetanse, eller mangel på kunnskap, er omtalt i flere poster på denne bloggen. For de som måtte være interessert: Start her eller her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar