Søk i denne bloggen

tirsdag 7. februar 2023

Micro-chiper, kinesisk utenlands-turisme og kinesisk kjempe ballong var nyheter først i februar i 2023.

Micro-chiper, kinesisk utenlands-turisme og en kinesisk kjempe ballong på avveie holder liv i flere internasjonale stormakts-konflikter.










Micro-chiper som konkurransefortrinn og konfliktstoff. Det tar mer enn et år å bygge den nederlandske EUV-maskinen. EUV står for Extreme Ultraviolet Lithography. Dette er en teknologi som brukes i fremstillingen av integrerte kretser. Maskinen koster 1.5 milliarder kroner når den er ferdig. Da lager den verdens mest avanserte databrikker. Bedriften som produserer EUV-maskinen heter ASML. Vestlig etterretning mener Kina ligger mellom seks og ti år etter Vesten når det gjelder produksjon av avanserte databrikker, men at Kina nå bruker store ressurser på å ta igjen forspranget. USA kan forby eksport av utstyr fra andre land dersom dette inneholder mer enn 25% amerikansk produserte deler. EUV-maskinen ligger under denne grensen så USA må bruke andre virkemidler for å hindre salg f.eks. til Kina. Kina er Nederlands største handelspartner etter Tyskland og har advart Nederland mot å politisere sin egen utenlands-handel. Slik politisering gjelder imidlertid ikke bare varehandel. I fjor grep både britiske og tyske politiske myndigheter inn for å hindre salg av bedrifter til en nederlandsk og en svensk bedrift. Begge bedrifter var underleverandører til databrikke-industrien og begge hadde kinesiske majoritetseiere.

 

Kineserne får lov til å reise på ferie igjen, men ikke til hvor-som-helst. Kina har nå åpnet for pakkereiser til utlandet etter pandemien, men det er noen sentrale land kineserne ikke får reise til. Både Indonesia og Thailand ønsker kinesiske turister, og pengene de bringer med seg, velkommen. Men da Kina hevet sine interne restriksjoner oppsto en ny smittebølge i Kina, og noen land, som Sør-Korea og Japan, har derfor stilt krav om negative covid-tester for kinesiske tilreisende. Det har ført til at disse landene ikke står på Kinas liste over land kinesere for lov å reise til. Dessuten hevder Kina at kinesiske reisende foretrekker reisemål med en vennligsinnet politikk og at de derfor velger vekk «uvennlige» land som USA, Storbritannia, og også Japan og Sør-Korea. Norge ble også rammet av slikt «turisme-diplomati» i 2012 etter tildeling av Nobelprisen til Liu Xiaobo. Men Norge står vist nok ikke på listen over uvennlige land nå i 2023 så kineserne får lov til å reise hit til oss.

 

Kinesisk spionballong eller vær-ballong på avveie. De siste dagene i forrige uke, frem til 6. februar, fikk en kinesisk ballong mye oppmerksomhet. Den befant seg da i luften drøyt 18 kilometer over bakken i USA, før den ble skutt ned av amerikanske jagerfly utenfor kysten av Sør-Carolina etter en tur som først førte den innover Canadas fastland og videre over statene langs østkysten av USA. USA hevder at ballongen var på spionoppdrag. Kina hevder for sin del at det er en værballong på avveie. I USA hadde man lagt planer for at den amerikanske utenriksministeren, Antony Blinken, skulle besøke Kina og Xi Jinping. Dette møtet er nå avlyst etter at Blinken skal ha gitt uttrykk for at ballongferden var «uakseptabel». Også Donald Trump meldte seg på med kritikk av Biden som en stund holdt tilbake nedskytingen. Men møtet, som var planlagt, er trolig like mye avlyst fordi amerikanerne nå mener å kunne dokumentere at kinesiske forsvars-selskaper sender militært utstyr til statlige russiske forsvars-selskaper. Det hjelper heller ikke på relasjonene at den nyvalgte republikanske kongress-lederen Kevin McCarthy har annonsert sin plan om å besøke Taiwan. Kinesiske myndigheter har protestert mot et slikt besøk som de gjorde da den forrige kongress-lederen, Nancy Pelocy, gjorde det samme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar