Søk i denne bloggen

fredag 3. november 2023

Ny Trump-lojal leder av Kongressen og Representantenes hus er på plass. Hva skjer nå?

Ny Trump-lojal leder av Kongressen er på plass. Blir det riksrettssak mot Biden? Mike Johnson er valgt til ny leder av Kongressen. Johnson er republikaner, 51 år, og erstatter republikaneren Kevin McCarthy, som ble avsatt av sine egne etter at han arrangerte et budsjettforlik med demokratene og Biden-administrasjonen som hindret nedstengning av statsadministrasjonen ut til midten av november i år. McCarthy støttet i utgangspunktet Trumps påstander om at presidentvalget var «stjålet», men etter stormingen av Capitol endret han mening og beskyldte Trump for disse opptøyene. Mike Johnson er mer Trump-tro. Han var forsvarer for Trump i riksrettssakene som man forberedte mot Trump. Han er ifølge seg selv en «ledende forsvarer av retten til liv, religiøs frihet, ytringsfrihet, retten til å eie våpen og prinsippet om frie markeder». Biden har lagt frem et budsjettforslag som inneholder støtte til Ukraina, Israel og Taiwan. Støtte til Ukraina er omstridt blant republikanerne. Mike Johnson har tidligere stemt mot bidrag til Ukraina. Han støtter opp om Trumps påstander om at valget i 2020 var «rigget» og at Trump egentlig vant. Det er forventet at han vil ta initiativ til høringer og bevisførsel innrettet mot å stille president Biden for riksrett med utgangspunkt i sønnens, Hunter Bidens, forretningsvirksomhet blant annet i Ukraina. McCarthy gjorde også forarbeid til en slik sak.



En ny periode for Trump som president planlegges grundig. Trump var ofte som president frustrert over jurister og advokater blant sine rådgivere og i den offentlige forvaltningen. Han oppfattet at de bremset hans politiske initiativer og ambisjoner ved å vise til formaliteter. Nå planlegges det for bemanne presidenten administrasjon med mer aggressive høyreorienterte jurister som kan fremme og gjennomføre Trumps politiske agenda. Det finnes allerede en liste over slike jurister som ikke vil ha motforestillinger, men fremme Trumps forslag om f.eks. strengere innvandringspolitikk eller sterkere politisk styring av Justisdepartementet m.v. Særlig Justisdepartementet var Trump lite fornøyd med i sin forrige presidentperiode. Justisdepartementets jurister var ikke villige til å støtte Trump i forsøket på å få omstøtt resultatet av presidentvalget til hans fordel. Trump skal dessuten være særlig opptatt av å rekruttere jurister som støtter opp om hans «America First» ideologi. Jurister som er villig til å bruke juridisk teori på måter de mer etablerte jurister og advokater vil avvise. For Trump er det viktig at han får støtte til sitt endelige oppgjør med de demoniske fiendene som i dag bemanner den «Den dype staten» som har som mål å ødelegge Amerika slik Trump oppfatter det. Mer om spesielt dette finner du her.

America First Policy Institute er sentral i forberedelsen til Trumps tilbakekomst som president. I en tidligere post på denne bloggen har jeg beskrevet hvordan America First Policy Institute (AFPI) og The Heritage Foundation forbereder Trumps andre presidentperiode. Erkjennelsen som ligger bak er at Trumps første fire år som president var til dels kaotiske, mye fordi Trump og hans administrasjon ikke hadde innsikt nok i hvordan det sentrale statlige myndighetsappartet i USA fungerte. AFPI fremstår på mange måter som en presidentadministrasjon på vent. Blant AFPIs 172 ansatte finnes det åtte tidligere kabinettsekretærer fra Trumps administrasjon og 20 andre politisk håndplukkede medarbeidere. Viktig i forberedelsene til en ny Trump-periode er også The Heritage Foundation som i sin tid forberedte Ronald Reagans økonomiske revolusjon som President.

Om vippe-stater og en presidentkandidat med "birdbrain". En meningsmåling gjennomført i regi av New York Times i seks såkalte vippe-stater viser at Trump kan vinne fem av disse. Vippe-stater er stater der konkurransen mellom republikanerne og demokratene er så tett at at den som vinner i disse statene kan avgjøre presidentvalget. 



Nevada, Arizona, Pennsylvania, Georgia, Michigan og Wisconsin er statene det her er snakk om. Trump slår i følge målingen Biden med fra 4 til 10% margin i fem av disse. Biden ligger bare foran i Wisconsin. Men det er enda en stund til presidentvalget og først skal Republikanerne velge sin presidentkandidat. Så  langt har alt pekt mot at Trump blir valgt til å stille mot Biden. Men nylig har Nikki Haley meldt seg på. Haley har tidligere vært guvernør i Syd Carolina og var også USAs FN-ambassadør under deler av Trumps periode som president. Sannsynligheten for at hun lykkes i å bli valgt som presidentkandidat på bekostning av Trump er ikke stor per i dag. Men Trump tar henne i alle fall på alvor og har alt gitt henne "kallenavn" slik han gjør med alle som utfordrer ham. For Trump er hun etter dette Nikki "Birdbrain" Haley. Selv omtaler Trump seg ubeskjedent nok som "et særdeles stabilt geni".

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar