Søk i denne bloggen

mandag 21. november 2022

Mellomvalget ga ingen rød bølge i USA, men Trump vil bli president fra 2024 med en National Greatnes Agenda

Mellomvalget ga ingen rød bølge. Trump stiller uansett til nominasjonen som Republikanernes presidentkandidat fra 2024 og har en «National Greatnes Agenda» klar for å gjenoppbygge USA til det han mener USA bør være. Oppgjør med korrupsjonen i Washington er en hovedsak.



Mellomvalg uten rød bølge. Trump og Republikanske politikere forventet en rød flodbølge av stemmer på republikanere i de fleste stater, til valg som senatorer til Senatet og representanter til Kongressen. Slik ble det ikke. Demokratene "vant" flertall i Senatet, noe de ikke hadde før valget, mens Republikanerne fikk flertall blant representantene, men ikke så overveldende som forventet. Skifte av flertall her i mellomvalget er nær en regel uten unntak. Kommentatorer, uten republikanske sympatier, var raskt ute med kommentarer om at Trump etter dette nå hadde tapt to om ikke tre valg på rad og måtte betraktes som det man på amerikansk kaller en looser. Hillary Clinton fikk i 2015 totalt 3 millioner flere stemmer enn Trump, men Trump vant valget om valgmennene. Også blant fremstående republikanere var det politikere som ga uttrykk for at partiet nå burde "rive seg løs" fra Trump. Ron DeSantis, som ble valgt til Guvernør for en ny periode i Florida, etter en overveldende valgseier, er av noen blitt nevnt som en alternativ kandidat.

Trump etterlignerne møter på ny stor etterspørsel. Etter at Trump tapte presidentvalget i 2019 var det en yrkesgruppe som fikk føle på sviktende etterspørsel. Det var gruppen av komikere som hadde bygget seg opp som Trump etterlignere og som leverte "Trump-humor". Trump leverte i sin presidentperiode, gjennom sine formelle og mindre formelle uttalelser, nærmest daglig nytt innhold til denne yrkesgruppen. Uttalelsene ble i første omgang fanget opp av mediene og summert opp som «Trumps live gaffes», «Trump dumbest statements» og mer seriøst av CNNs Anderson Cooper. Kjente navn blant aktive Trump etterlignere er for tiden John Di Domenico, Eric Jackman, Bob DiBuono, Frank Calieno og også Sarah Cooper. Og det er opplagt flere andre mindre kjente som livnærer seg på det samme. Trumps massemøter frem mot mellomvalget vekket ny interesse for show-numre levert av disse komikerne som nå rapporterer stor etterspørsel. Man kan mene mye om Trump, men han leverer virkelig "varene" på denne dimensjonen. Også karikaturtegnere har hatt mye moro med Trump, som de har hatt det med Putin og disse to sammen. 



Trump stiller til nominasjonen som Republikanernes presidentkandidat til valget i 2023. Dette kunngjorde han 15. november og tidspunktet var allerede annonsert som en stor begivenhet før mellomvalget. Senere (18. november) la Trump frem det han kalte "National Greatnes Agenda" for 2024 et slags program for hans neste presidentperiode. I innledningen heter det at “This will be our campaign, all together, because the only force strong enough to beat the massive corruption we are up against is you, the American people". Trump vil med sitt program avvikle den katastrofale radikale politikken til Demokratene og reetablere "the spirit of our nation" som har forvitret under Biden og hans venstrevridde fiasko og korrupsjons-regimet i Washington. Trump-administrasjonen vil systematisk bringe velstand, helse og suksess tilbake for middelklassen og USA. Illegal immigrasjon skal stoppes. "Gender insanity" skal bekjempes og "women's sport" skal beskyttes. Kritisk raseteori skal ut av skolene. Trump vil også "clean out "The festering, rotten corruption of Washington D.C."" Og han vil enda mye mer, etter at han blir valgt for en ny fireårsperiode fra 2024.

Hvorfor har Trump slikt hastverk? Sverre Strandhagen i Dagens Næringsliv 17. november mener at Trump med dette vil knekke utfordrere som kan tenkes å stille som presidentkandidater for Republikanerne. Han nevner Ron Desantis som en av disse. Under presidentvalget sist ble Joe Biden raskt konsekvent omtalt som «Sleepy Joe» og han var ikke alene om å få kallenavn. Kanskje var dette årsaken til at Trump etter hvert oppriktig mente at valget var rigget. Donald Trump taper selvsagt ikke et valg der «Sleepy Joe» er motkandidat. Han er allerede i gang med kampanjen sin mot Ron Disantis, Florida-guvernøren, som Trump nå konsekvent kaller Ron DeSanctimonious (Den Skinnhellige). Trump mener Disantis, heller enn å tenke på presidentvervet, bør takke Trump for sin brakseier under guvernørvalget. Kjetil Hanssen mener i Aftenposten 18. november at Trump hadde to grunner for «å tyvstarte valgkampen». Den ene er at andre kandidater begynner å fremstå. Ron Disantis er nevnt, men også tidligere visepresident Mike Pence har vært frempå og ment at det finnes bedre kandidater enn Trump uten å avsløre om han selv vil stille. Guvernøren i Virginia, Glenn Youngkin, er også nevnt. Og Trump har allerede påbegynt sin mobbe-kampanje rettet mot ham. Den andre grunnen Hanssen ser er knyttet til retts-sakene som kan bli reist mot Trump knyttet til Kongress-stormingen 6. januar, til opptak av telefonsamtaler som dokumenterer at Trump aktivt søkte å påvirke valgresultatet etter valget i 2019 og beslaget FBI gjorde av hemmeligstemplede dokumenter hjemme hos Trump. Han risikerer også å måtte møte i retten i New York i en sak som gjelder skatte-motivert manipulering av eiendomsverdier. Uansett – Det kan bli spennende, underholdende og kanskje litt skremmende å følge med på dette fremover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar