Søk i denne bloggen

tirsdag 30. april 2024

Hvorfor liker ikke britene Donald Trump?

Mange har forsøkt å svare på denne utfordringen. Så langt ser det ut som forfatteren og humoristen Nate White har publisert det mest treffende innlegget. 








Nate Wade starter med å slå fast at briter liker å more seg, å le av humoristiske påfunn. Wade slår innledningsvis fast at Trump mangler noen grunnleggende kvaliteter som briter setter pris på. Trump mangler "klasse", sjarme, han er ikke cool, mangler kredibilitet, evne til å vise medlidenhet, humor, varme, klokskap, sensitivitet, selv-innsikt. Han er som person, fortsatt i følge Wade, en sterk kontrast til sin forgjenger i presidentembetet, Obama, som var særdeles rikt utrustet med alt dette. Wade mener at Trump er til å le av, men at han aldri har sagt noe ironisk, servert en vittighet eller noe som er underholdende. Wade mener faktisk at Trump ikke forstår hva en morsomhet er. Trump serverer heller en krass kommentar, eller en fornærmelse. Wade mener Trump er et troll og dette er bare begynnelsen. Hele begrunnelsen for at briter ikke liker Trump finner du her i Nate Wades originalversjon som er både tankevekkende og underholdende. 

Trump og Hush money saken og presidenters absolutte immunitet. Som de aller fleste har fått med seg møter Trump for tiden i retten i New York i det som kalles "Hush money saken". Den dreier seg om rykter som florerte om Trumps omgang med flere navngitte kvinner og forsøket på hindre at disse ryktene fikk medieomtale som kunne påvirke Trumps valgkamp i 2015 negativt. Flere av de nevnte kvinnene ble tilbudt økonomisk vederlag for å ikke samarbeide med mediene. I seg selv er det å betale "Hush money" ikke straffbart om man betaler det selv, men når utbetalingene bokføres som utgifter til advokatbistand i et forretningsregnskap for et selskap som ikke er involvert i saken beveger man seg over i et grenseland. Og det er her man ser ut til å befinne seg i saken som nå foregår i New York. Samtidig vurderer USAs Høyesterett om retten med grunnlag i grunnloven kan gi fremtidige presidenter absolutt immunitet og straffefrihet. Trump mener at man ikke kan fungere som president uten slik absolutt immunitet. Stormingen av kongressen 6. januar i 2021 spøker i bakgrunnen. 

John Stuart Mill (1806-1873), som også var brite, var av den oppfatning at man måtte unngå at skadelige interesser (les: mennesker som forfølger egne interesser) får overta styringen av samfunn. John Stuart Mill var ingen hvemsomhelst. Han var en av sin tids ledende filosofer, en betydningsfull samfunnsøkonom og offentlig intellektuell. Han satt en kort periode i det britiske Underhuset og leverte bidrag til at kvinner etter hvert fikk stemmerett. I en tidligere post på denne bloggen har jeg omtalt Trumps planer dersom han blir president etter valget i høst. Biden vil bli stilt for riksrett. Trump vil skaffe seg vide fullmakter til å styre, omgi seg med jurister som "tenker riktig" slik han ser det. Immigranter vil bli deportert. Han vil føre "krig" mot narkotika-kartellene i Mexico med amerikanske soldater, bare for å ha nevnt noen av han annonserte planene. Under den pågående rettssaken underholder Trump med å stadig utfordre dommerens gag-orders, pålegg om ikke å komme med indirekte og direkte trusler og forulempende uttalelser mot og om vitner og ansatte i retten. Dommeren truer med bøter og fengselsopphold om Trump ikke klarer å styre seg. Var det en slik type statsleder Mill i sin tid advarte mot?

Biden stiller til presidentvalget mot en seksåring. Trump leder i oppslutning fra velgerne på de aller fleste meningsmålinger per i dag. Dagbladet 29. april i år refererer uttalelser fra den årlige korrespondent-middagen i Washington. Her skal Biden ha spøkt med sin egen alder (81 år) og samtidig sagt at han stiller som voksen til valg mot en seks-åring. Det er ingen referanse til hvor han har hentet forestillingen om seks-åringen fra, men i en tidligere post på denne bloggen er det vist til psykologen og forfatteren Noam Shpancer som med utgangspunkt i psykologen Gordon Allports liste over personlighets-trekk, som karakteriserer sunn voksen personlighet, har antydet at Trump fremstår som en fem-åring. Posten inneholder også andre vurderinger av Trump som supplement til Nate Wades vurdering innledningsvis.












John Stuart Mill (1806-1873) var av den oppfatning at man måtte søke å unngå at skadelige interesser (les: mennesker som forfølger egne interesser) får overta styringen av samfunn. Problemstillingen er aktuell i dag, i USA. Donald Trump møter i retten for å forsvare sine regnskaper der såkalte hush-money er ført som utgifter til forretnings-tilhørende advokatbistand. Til samme tid argumenterer andre advokater for USAs høyesterett for at en valgt president må ha fullstendig immunitet mot straffeforfølgelse for handlinger han utfører som sittende president. I bakgrunnen spøker 6. januar og stormingen av kongressbygningen. Trump og hans advokater argumenterer for at en president ikke kan fungere ordentlig om han har en trussel om straff hengende over seg. Listen av argumenter som taler for er lang, men her var det et annet tema som var ment som hovedsak.

Hvorfor liker ikke britene Donald Trump? Mange humorister har forsøkt seg med svar på denne utfordringen. Så langt ser det ut til at 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar