Søk i denne bloggen

onsdag 14. juni 2023

En siktet Donald Trump fremstår i egne øyne som forsvarer av demokratiet i USA.

13. juni, møtte Donald Trump i retten for å svare på tiltalen som er reist mot ham. Han erklærte seg ikke skyldig. Trump mener Hillary Clinton, Biden og Pence har gjort som ham uten å bli tiltalt. Og at Biden «would go down in history as the president who tried to destroy American democracy». 




I går, 13. juni, møtte Donald Trump i retten i Miami for å svare på tiltalen som er reist mot ham. Siktelsen inneholder hele 34 tiltalepunkter over 16 sider. I rettsmøtet svarte Trump ved sin advokat, som også er tiltalt, «ikke skyldig» på alle punkter i tiltalen. Hans mer uformelle og fyldige reaksjon på tiltalen kom først senere under et arrangement for sponsorer arrangert på golfklubben Bedminster i New Jersey som Trump eier.  Dit ankom han via en nærliggende flyplass der han landet med eget fly.

Saken gjelder graderte dokumenter Trump tok med seg fra Det Hvite Hus og lagret på adressen til sitt nye hovedkvarter Mar-A-Lago i Florida. De mest alvorlige punktene i tiltalen gjelder at han sammen med sine rådgivere forsøkte å dekke over at han hadde tatt med seg dokumenter som etter amerikansk lov skulle oversendes til statsarkivet. Trump fikk i 2022 sine advokater til å gå god for at det ikke fantes  graderte dokumenter i Florida. Men under en senere ransaking fant FBI 102 graderte dokumenter. Samtalene rundt dette er dokumentert i notater som er lest inn på en av advokatenes telefon og deretter renskrevet. Justisdepartementet ga tidligere i år en rettslig kjennelse for at disse graderte notatene skulle utleveres til etterforskerne. Flere av dokumentene fra Det Hvite Hus inneholdt etterretnings-informasjon som om den ble kjent kunne skade amerikanske interesser alvorlig og utsette amerikanske tjenestemenn og borgere for fare. Dokumentene ble først avdekket under en politi-rassia. Flere tiltalepunkter vil alene kunne føre til fengselsstraff over flere år dersom Trump og hans samarbeidspartnere/advokater blir dømt.

Trump mener Hillary Clinton, Biden og Pence har gjort som ham uten å bi tiltalt. Møtet i rettslokalene i Miami ble som ventet. Det ble for så vidt også Trumps reaksjon som først kom senere under arrangementet i golfklubben i New Jersey. Trump langet ut i kjent stil mot det han mener er knusende urettferdig behandling når han sammenligner seg med Hillary Clinton, Joe Biden og sin tidligere visepresident Mike Pence som alle hadde graderte dokumenter på sin privat-adresse eller på tidligere kontoradresser, men ikke ble tiltalt for dette. Den formelle grunnen til dette skal være at alle disse var samarbeidsvillige når dette ble avdekket og bidro til at dokumentene ble overført til statsarkivet slik amerikansk lov sier at slike dokumenter skal oppbevares. Trump har i ettertid hevdet overfor tilhengere at han som tidligere president hadde retten på sin side når han hadde disse dokumentene i sin besittelse. Dette er omstridt.

Trumps karakteristikker av Clinton, Biden og amerikanske politi- og tiltale-myndigheter er en historie for seg.  Han omtalte nylig tiltalen og rettsprosessen som er igangsatt som «the most evil and heinous abuse of power in the history of our country». Han beskyldte påtalemyndigheten for «threatening me with 400 years in prison for possessing my own presidential papers» og fortsatte «'I did everything right and they indicted me». Han hevdet at Biden «would go down in history as the president who together with a band of his closest thugs, misfits and Marxists tried to destroy American democracy». Det er her verdt å nevne at det amerikanske samfunnet ikke er organisert slik at Biden, som politiker, har hatt noen som helst medvirkning i denne rettsprosessen. Trump hevdet at «other political figures had gotten away with much worse». Om Bill Clinton hevdet han: «He lost the nuclear codes». Trump hevdet også at «George W. Bush's i det Hvite Hus «lost 22 million emails». «A document shredding truck was spotted on the way to Dick Cheney's house. Can you imagine?» tilføyde han. Trump omtalte også Special Counsel Jack Smith, som arbeider med saken som er reist av kongresskomiteen som gransket tumultene rundt Kongressen 6. januar. Han er ifølge Trump «a raging lunatic» som også ifølge Trump «looks like a thug (forbryter/gangster m.v.)». Stemningen var entusiastisk og publikum applauderte på Bedminster Golfklubb. 

Trump som president i USA for en ny periode? Det har ikke jeg noe med, men jeg håper det ikke skjer. Jeg har gjennom de to siste årene forsøkt å finne ut av Trump, hvem han er og hvordan han tenker. Hvorfor han omtaler og karakteriserer politikere han av forskjellige årsaker ikke liker slik han gjør har jeg arbeidet med i flere poster på denne bloggen. Flere av disse inneholder faglige vurderinger av Trumps personlighet. Psykologen Noam Shpancer avgir en av disse. En annen er lederguruen Ichak Adizes som var tidlig ute. At Trump ganske opplagt fremstår som forbilde for autokratiske ledere andre steder i verden er ikke beroligende.


 








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar