Søk i denne bloggen

onsdag 31. mai 2023

Vil Kinas "Global Civilication Initiative" føre til "The Clash of Civilization" eller?

Fra «Clash of civilication» til «Global Developement Intitative», «Global Security Initiative» og «Global Civilication Initiative», men hva så?










Clash of civilications: Etter Sovjet Unionens kollaps skrev amerikaneren Samuel Huntington en bok der han mente at et «Clash of civilizations» ville erstatte den kalde krigen som man da historisk hadde gjort seg vant til å leve med, men på den tiden kunne tro på slutten av. Andre, som Francis Fukuyama var mer optimistiske og snakket om det «End of History» og «universalization of Western liberal democracy as the final form of human government». Huntingtons påstand var at fremtidige kriger ikke ville bli kjempet mellom stater, men snarere mellom kulturer. Fukuyama bommet med sitt fremtidssyn. Nå kan det se ut som Huntington traff bedre.

«Work to build a community with a shared future for mankind». Dette ble lansert som hoved-overskriften for kinesisk utenrikspolitikk i 2017, da Xi Jinping innledet sin andre femårsperiode som president i Kina. «Overskriften» for utenrikspolitikken ble tatt inn i partikonstitusjonen under den nittende partikongressen i oktober dette året. Kinas daværende utenriksminister Wang Yi fremholdt at dette skulle være hovedmål for Kinas utenrikspolitikk i årene som kommer. Dette utenrikspolitiske programmet er i årene etter fulgt opp av flere konkretiserende initiativer som gir oss innsikt i Kinas utenrikspolitiske ambisjoner.

Global Development Initiative. I 2021 presenterte Kinas leder Xi Jinping det han kalte et Global Developement Initiative (GDI) for FN som en tvilling til det da allerede for lengst i gang satte Belt and Road Initiative som er et verdensomspennende infrastrukturutbyggings-prosjekt og Digital Silk Road med innretning mot digital infrastruktur. Under GDI har Kina lovet å gi minst 4 milliarder USD i bistand til fattige land for å utvikle alt fra offentlig helsevesen til å kutte karbonutslipp. Initiativet beskrives som den «Kinesiske formelen» for utvikling, der økonomisk fordeler har forrang, før sivile og politiske rettigheter.

Global Security Initiative. I 2022 presenterte Xi et annet initiativ kalt Global Security Initiative (GSI). Dette skjedde to måneder etter at Putin invaderte Ukraina. Her ble tatt initiativ til «en felles altomfattende bærekraftig samarbeids-tilnærming til internasjonal sikkerhet». I vesten ble dette tolket som et initiativ som skulle sikre Kina og Russland rett til å sikre «sine» rettigheter i «sine» nærområder. Tilnærmingen mellom Iran og Saudi Arabia, der Kina var involvert, ble av Kina holdt frem som et resultat av GSI. Xi’s telefonsamtale med Zelensky i april antas å bli regnet som et annet resultat av GSI slik det offisielle Kina ser det. GSI ble annonsert som en virtuell dialog mellom Kinas kommunistparti og ledere av minst 500 politiske organisasjoner fra mer enn 150 land. Dette skjedde omtrent samtidig som Biden arrangerte et toppmøte om demokrati der 85 av verdens ledere deltok på video-link. Samtidigheten var neppe tilfeldig.

Global Civilisation Inititive. Den 15. mars i år lanserte Xi et tredje initiativ, Global Civilisation Initiative. Konflikten mellom USA og Kina intensiveres. USAs president Biden har som kjent erklært at USA er engasjert i en konflikt mellom demokrati og autokrati med adresse både til Putin’s Russland og Xi’s Kina og andre land med autokrati-liknende styresett. Men Xi mener at sivilisasjoner må kunne leve side om side i harmoni, bare Vesten slutter å promotere sine verdier som bedre enn andres. I kinesiske medier snakker man nå om Xi-vilisation og omtaler initiativet som full-lastet med Kinesisk Klokskap og Visdom. Kinas vektlegging av likestilte sivilisasjoner er nå viktigere enn noen gang for å sikre fred i verden, heter det. Vesten må lære seg å akseptere og leve med Kinesisk kommunisme. Den er basert på Marxismen, en Vestlig teori, men bygger også på Kinas fortidige og mektige kulturarv inkludert Konfucianismen. Kina er eksepsjonelt som det eneste moderne land som samtidig har en historie som stormakt i fortiden. Alle land må være åpne for å anerkjenne hvordan ulike sivilisasjoner verdsetter og praktiserer sine verdier og la være å forsøke å overføre egne verdier og modeller på andre land, mener kineserne. Bare slik kan man unngå ideologiske konfrontasjoner ifølge Xi. Eller vil det føre til The Clash of Civilsations som Samuel Huntington beskrev det? 

Denne posten bygger på en artikkel i The Economist fra 29. april i år: China and the world: Xivilisation. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar