Søk i denne bloggen

mandag 5. desember 2022

Ledelse er ikke det samme som lederskap. Warren Bennis forklarte hvorfor.

Warren Bennis on Corporate Leadership vs. Peter Drucker on Management. Manageren har blikket festet på bunnlinjen, mens lederen fester blikket på horisonten.


 








Warren Bennis: The man who invented the study of corporate leadership. Da Warren Bennis døde i august 2014, 89 år gammel, ble han omtalt som et «Leading light» og «The man who invented the study of corporate leadership» i The Economist. Bennis skrev i løpet av sitt voksne liv 30 bøker om lederskap blant disse var klassikeren «On Becoming a Leader» som ble utgitt i 1989. Han fungerte som rådgiver for flere amerikanske presidenter blant disse var John F. Kennedy og Ronald Reagan. Bennis mente at ledere ikke var fødte ledere, men at de ble ledere ved å utvikle et sett av egenskaper som man kunne tilegne seg gjennom hardt arbeid. Ledere måtte innta rollen sin som ledere på samme måte som skuespillere gjør. De må lære seg å se seg selv slik andre gjør, men også gjennomgå en prosess som best kan sammenlignes med det å bli et «fully integrated human beeing». Selv hadde han brukt en liten formue på psykoanalyse som student, og astrologi da han senere var blitt professor og skrev en avhandling med tittelen «Still Surprised».

Peter Drucker on Management vs. Warren Bennis on Leadership. Peter Drucker, som er presentert tidligere på denne bloggen, er omtalt som den som oppfant «Management» eller ledelse som disiplin. Bennis omtales tilsvarende som den som oppfant «Leadership» eller på norsk lederskap. Ledere som praktiserte lederskap var ifølge Bennet kompetente på fire områder: Lederskap gjennom oppmerksomhet og forpliktelse i relasjonene mellom seg og de som arbeidet for og sammen med dem. Lederskap med mening ved å være dyktige formidlere i stand til å forenkle det komplekse og fremstille utfordringer med enkle bilder og i enkelt språk. Lederskap gjennom tillitsfullhet ved å være konsistente i dialogen med kolleger og andre når det gjelder egne hensikter slik at også de som måtte være uenige respekterer dette. Lederskap i egen utvikling ved å identifisere og utnytte fullt ut egne sterke sider og samtidig erkjenne egne svakheter og søke å utvikle slike sider av seg selv til det bedre.

Manageren har blikket festet på bunnlinjen, mens lederen fester blikket på horisonten. For ytterligere å klargjøre skillet mellom en leder som bedriver ledelse, eller management, og en leder som praktiserer lederskap presenterte han en elleve punkt lang liste over det han mente skilte management og lederskap. Manageren administrerer mens en ledere som praktiserer lederskap innoverer. Manageren kopierer mens lederen er original. Manageren vedlikeholder, mens lederen utvikler. Manageren fokuserer på systemer og struktur, mens lederen fokuserer på mennesker. Manageren kontrollerer, mens lederen inspirerer tillit. Manageren har kortsiktig perspektiv, mens lederen har et langsiktig perspektiv. Manageren spør hvordan og når, mens lederen spør hva og hvorfor. Manageren har blikket festet på bunnlinjen, mens lederen fester blikket på horisonten. Manageren aksepterer status quo, mens lederen utfordrer status quo. Manageren er den klassisk flinke soldat, mens lederen er seg selv. Manageren gjør de ting riktig, mens lederen gjør de rette tingene.


Andre leder-guruer presentert på denne bloggen. Blant de mest søkte er Abraham Maslow, han med pyramiden, nevnte Peter Drucker som grunnlegger av "moderne management, Ichak Adizes med sine lederroller, Igor Asoff med sin multifaglige tilnærming til lederskap og Edvard de Bono med tenkehattene. Jan Carlzon, som i sin tid skrev om å rive pyramider er etter det som den siste tiden har skjedd i SAS blant de aller mest søkte. De finnes også en post som omtaler McGregor, Herzberg, Senge og Humble under ett, for de som måtte være spesielt interessert.



1 kommentar:

  1. Dette var en bra gjennomgang!
    Og for å gjøre det enda mer komplett kan man ta med også Meredith Belbin og hans fokus på teamroller og behovet for alle roller for at det teamet som ledes skal være komplett.
    Erkjennelse av forskjeller, kartlegge og utnytte dem i et godt lederskap.

    SvarSlett