Søk i denne bloggen

mandag 12. desember 2022

Georgia vil bli husket som staten som knuste Trumps president-ambisjoner.

Georgia vil bli husket som staten som knuste Trumps president-ambisjoner, mener noen. Trump som om seg selv sier: «I have a very good brain. My IQ is one of the highest and you all know it!». Klart umulig for en slik person å tape. Og Elon Musk fyrer nå opp under Trumps påstander om valgjuks i 2020.











Georgia vil bli husket som staten som knuste Trumps president-ambisjoner. Demokraten Raphael Warnock vant valget til Senatet i Georgia for tredje gang. Georgia er ellers en stat dominert av Republikanerne. Republikaneren Brian Kemp har vært Guvernør her siden 2019. Raphael Warnock vant omvalget, som etter denne statens valgregler er nødvendig. Ingen av de tre kandidatene som stilte til valg i første valgomgang, fikk mer enn 50% av stemmene. Den andre kandidaten i omvalget var Donald Trumps anbefalte fotballstjerne Herschel Walker. Valget av Warnock ga Demokratene flertall i Senatet noe de ikke har hatt de to siste årene. Demokrater og Republikanere har siden presidentvalget hver hatt 50 senatorer og Demokratene har vært avhengig av Visepresidentens stemme for å få flertall. Herschel Walker var den siste av flere Trump anbefalte kandidater som ikke innfridde. Trump var ikke ønsket som aktiv i valgkampinspurten. Man fryktet at hans stil og image ville skremme vekk potensielle moderate republikanske velgere og virke mobiliserende på demokrater. Trump helgarderte før valget ved å slå fast at han burde «get all the credit if Republicans win big in the 2022 elections and should not be blamed at all if they loose». En tidligere rådgiver for den republikanske senatoren Mitch McConnel twitret etter at valgresultatet i Georgia var klart at Georgia vil bli husket som staten som en gang for alle knakk Trump.

«I have a very good brain. My IQ is one of the highest and you all know it!». Flere andre og mer fremstående Republikanere sier nå at Trump kanskje ikke bør bli partiets kandidat i det neste presidentvalget selv om han har annonsert at han stiller. Begrunnelsen er den samme som ble brukt for å holde ham unna valget i Georgia. Og som støttes av amerikanske valgforskere. Trump skremmer med sin form og retorikk konservative republikanere fra å stemme. De vil ikke gi Trump sin stemme. Samtidig mobiliseres demokratiske velgere til å stemme for å unngå Trump og hans kandidater. Det samme skjedde under presidentvalget i 2020. Demokratene mobiliserte, ikke fordi Biden var populær, men fordi de ikke ønsket Trump som president. For en mann, som Trump, som omtaler seg selv med utsagn som «My IQ is one of the highest and you all know it!» og «I have a very good brain», er det selvsagt umulig å forstå at han kunne tape for en presidentkandidat som han tidlig under sin presidentkampanje omtalte som «Sleepy Joe». Noen må ha jukset under opptellingen av stemmene, massivt juks må det ha vært.

Elon Musk fyrer opp under Trumps påstander om valgjuks. Trump har fått ny ammunisjon til sine påstander om valgjuks ved presidentvalget i 2019. Elon Musk, som har kjøpt Twitter, offentliggjorde nylig dokumentasjon rundt Twitters "sensur" av desinformasjon om Hunter Biden, Joe Bidens sønn, som ble publisert på Twitter under valgkampen. Musk omtalte dette som brudd på ytringsfriheten og maktmisbruk fra myndighetene under valget i 2020. Trump kastet seg på som om han med dette hadde funnet beviset for alt han har hevdet om valget nå er sant og bevist. «Bedrageri på denne størrelsen betyr at alle regler, reguleringer, paragrafer, selv Grunnloven, må settes til side», skrev han og at han selv nå måtte gjeninnsettes som president. 

Bare for å minne om det: En gruppe fremstående konservative advokater og pensjonerte føderale dommere la tidligere i år frem en rapport som kategorisk tilbakeviser alle påstander, lagt frem for domstoler av Donald Trump og hans samarbeidspartnere og tilhengere, om uregelmessigheter og valgjuks knyttet til presidentvalget i 2020. Rapporten ble gitt tittelen «LOST, NOT STOLEN». Gruppen undersøkte mer enn 60 saker fra seks vippestater. Disse ble alle avvist av de lokale domstolene og gruppen, som altså i ettertid har undersøkt sakene, var samstemt om at det ikke fantes grunnlag for å føre disse sakene for retten. Konklusjonen var: «Der er absolutt ikke noe bevis for svindel knyttet til presidentvalget i 2020 som tilsier at valgresultatet i hver enkelt av disse statene, eller i nasjonen som helhet, skulle måtte endres». Den republikanske senats-toppen Mitch McConnell, som nylig ble spurt om han støtter Trump som president skal ha svart: «Det vil være svært vanskelig å avlegge ed som president hvis du ikke er villig til å håndheve grunnloven».

Trumps prosessering av informasjon vekker oppsikt. FBI sjef James Comey skrev om møter han var i sammen med Trump som illustrerer hvordan Trump prosesserer, eller ikke-prosesserer informasjon. I følge Comey holdt Trumps ofte lange enetaler i disse møtene. "Hans (Trumps) påstander om at "everyone thinks" og hva som er "obviously true" skyller inn over deg uimotsagt, fordi han aldri stopper å snakke. Som et resultat trekker Trump alle som er til stede inn i et tiende samtykke. Han fyller hvert minutt med en sammenhengende strøm av ord som gjør det umulig å ta ordet for samtale" (fritt oversatt fra Comeys utsagn). 



En lang rekke psykologer og psykiatere har fjerndiagnostisert Trump til å ha narsissistisk personlighetsforstyrrelse og at han samtidig lider av demens. Slik fjerndiagnostisering er svært omstridt, og i USA har man en egen Goldwater Rule som "forbyr" profesjonelle psykiatere å stille diagnoser på denne måten. En som ikke er psykolog, lederguruen Ichak Adizes. har utfra sin lederprofil PEAI, "diagnostisert" Trump, første gang i september 2016: "According to my (PAEI) classification of leadership styles he is an enormous (E)". I norsk oversettelse av Adizes bok kalles slike personligheter "brannstiftere" og det kan vel passe ganske godt om vi ser på hvordan han klarer å polarisere samfunnet av amerikanske velgere med sine påstander om at valget i 2020 var rigget og at han egentlig vant. Psykologen og forfatteren Noam Shpancer har med utgangspunkt i psykologen Gordon Allports liste over personlighetstrekk, som karakteriserer en sunn voksen personlighet, antydet at Trump fremstår som en fem-åring. Dette gjør han med henvisning til at Trump på den ene side ikke demonstrerer holdninger og adferd som kvalifisere for å bli kalt moden voksen. Og at måten han prosesserer informasjon på fremstår som kvalitetsmessig forskjellig fra en moden voksens måte å resonere på. Trump leverte i sin presidentperiode, gjennom sine formelle og mindre formelle uttalelser, nærmest daglig nytt innhold som underbygger dette. Uttalelsene ble i første omgang fanget opp av mediene og summert opp som «Trumps live gaffes», «Trump dumbest statements». Se ellers en post fra 21.11.2022 for mer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar