Søk i denne bloggen

onsdag 15. desember 2021

Sirkus Trump turnerer USA. Blir han Speaker eller President?

Trump sorterer utro republikanere fra «de troende og lojale». Republikaneren Mitch McConnell er dårlig for partiet og for landet. Vil Trump bli Speaker of the House i 2023? Og hva skjer eventuelt med det amerikanske demokratiet?


 









Sorterer utro republikanere fra «de troende og lojale». Trump rydder i det Republikanske partiet. Liz Cheney, en av republikanernes fremste ledere i Kongressen, rangert som nummer 3, er etter avstemning 31 for og 29 mot i sentralkomiteen i Wyomings GOP i november i år ikke lenger akseptert som Republikaner etter at Trump stemplet henne som RINO (Republican In the Name Only) og «TheWarmonger». Lisa «Disaster from Alaska» Murkowski, republikansk senator fra nettopp Alaska, som nylig hilste på kronprins Haakon under hans besøk på en konferanse om Arktis, var også blant republikanerne som stemte for å reise riksrettssak mot Trump etter stormingen av Kongressbygningen. Hun får enn så lange være republikaner, selv om hun ifølge Trump er en «illojal og veldig svak senator». Men hun får konkurranse om taburetten fra Kelly Tshibaka som anbefales som kandidat av Trump og det lokale republikanske partiet. Dette er bare en liten del av Trumps opprydding etter presidentvalget, stormingen av kongressen og det etterfølgende oppgjørene. Flere «illojale republikanere» opplever tilsvarende lokale oppgjør. Men det er foreløpig lite som tyder på at Liz og Lisa vil gi fra seg taburettene uten kamp.


McConnell dårlig for partiet og for landet. En annen fremstående republikaner som får tyn fra Trump er «Broken Old Crow», Mitch McConnell, lederen av republikanernes gruppe i Senatet siden 2007. Dette etter at han, sammen med 13 andre republikanere, nylig stemte for å løfte det såkalte gjeldstaket slik at Bidens infrastrukturplan kan realiseres. Ifølge Trump blir dette som «å ta penger å kaste dem ut av vinduet». «Det han har gjort er utenkelig. Han ga opp gjeldstaket. Det var det beste forhandlingskortet vi hadde for å ta livet av denne horrible loven (som gjør det mulig å gjennomføre Bidens infrastrukturplane)». McConnell er ifølge Trump etter dette «så dårlig for vårt parti og han er så dårlig for landet». «Det er utrolig hva han gjorde, og at han gjorde det uten støtte i Senatet». Det hører til saken McConnell fikk støtte fra noen andre republikanere under denne avstemningen.

Trump som Speaker of the House i 2023? Meningsmålingene så langt høsten 2021 viser oppslutningen om Trump som vil gi Republikanerne flertall både i Senatet og Kongressen etter mellomvalget i 2022. Biden og Bidens politikk er så langt ikke populær. Også Demokratene er splittet i oppslutningen om denne. En republikaner i kongressen, Matt Gaetz, har foreslått at Trump bør stille til valg i Florida for kongressen i 2022 for å innta rollen som Speaker of the House. Forslaget støttes også av Kevin McCharty som er republikanernes leder i kongressen. Nancy Pelosi, «Crazy Nancy», en annen av Trumps mobbeofre, har denne rollen i dag. Trump har uttalt at dette er et interessant forslag. Men ikke alle republikanere er enige om at dette er en god ide med tanke på presidentvalget i 2024. Trump selv er for tiden ellers på turne med «The History Tour». Her blir Trump intervjuet om sine fire år i Det hvite hus «Om alt han oppnådde, men også om utfordringer på godt og vondt». Arrangørene oppgir at det allerede er solgt billetter for 50 millioner kroner til denne «touren». Mens noen medier rapporterer om mange tomme seter.

Trumps rolle i stormingen av Kongressen? Parallelt med dette foregår møtene komiteen som vurderer Trumps rolle i stormingen av Kongressen 6. januar i år. Mest oppmerksomhet for tiden får innkalling av vitner som nekter å møte. Samtidig påberoper de seg immunitet, som den da sittende Presidentens fortrolige. Dette gjelder så langt Trump rådgiveren Steve Bannon og Trumps stabssjef i Det hvite hus Mark Meadows. Meadows skal ha hatt samtaler med noen av dem som planla oppløpet mot Kongressbygningen i forkant av 6. januar. Komiteen «truer tilbake» med tiltale om forakt for komiteen og med straffeforfølgelse. Utskrift av e-postmeldinger til og fra Trump foreligger. Disse viser at flere personer i kretsen rundt Trump ba ham om å oppfordre de som stormet kongressbygningen om å trekke seg tilbake. 

«He’s got to condemn this shit ASAP». Trump jr. var blant disse med meldingen «He’s got to condemn this shit ASAP». Flere advarte om at Trump nå var i ferd med å rive ned alt han hadde bygget opp gjennom sin periode som president. Først sent på kvelden publiserte Trump et opptak der han ifølge Aftenpostens oversettelse (16. desember) sa: «Jeg kjenner smerten deres. Jeg vet dere er såret. Vi hadde et valg som ble stjålet fra oss. Det var et valgskred for oss og alle vet det. Spesielt den andre siden. Dette var et uredelig valg, men vi kan ikke spille rett i hendene på disse menneskene. Vi må ha fred. Så gå hjem. Vi elsker dere. Dere er veldig spesielle». Men Meadows vil altså ikke møte for å forklare seg. Komiteen «truer tilbake» med tiltale om forakt for komiteen og med straffeforfølgelse. Blant republikanere er dette komitearbeidet omtalt som bortkastet tid og sløsing med penger. Republikaner og medlem av Kongressen, Jim Banks, er sitert på «It’s all based on a conspiracy theory. According to the committee, January 6 was an inside job. It was an attempted coup disguised as a political rally that was secretly orchestrated by President Trump and his closest advisors. That is a lie and as all of you know, it’s crazy». Sirkus?

Trump som trussel mot demokratiet? Erik Solheim mener i en kronikk i DagensNæringsliv 14. desember at Trump er en slik trussel. Og det er slett ikke uten grunnlag. Trump har allerede stilt som krav til sin tilhengerskare blant republikanerne at hans primære mål er å få avsatt Biden og seg selv gjeninnsatt som president etter at valgjukset, han mener er bevist, er endelig avdekket og formelt bekreftet. David Runciman skriver i sin bok "How democracy ends" (side 46) om inkrementalistiske kupp, om demokratier som eroderer heller enn å bli kuppet. "While the opponents of the regime shout, "Coup!", its defenders say that those accusations are hyperbole and hysteria". Journalister og rettslærde som skal fungere som sistelinje i forsvaret for demokratiet blir marginalisert som "special interest". Timothy Snider skriver i "On Tyranny" om hvordan forandring av virkelighetsoppfatning kan endres i tre faser: Angripe fakta, utvikle alternativ virkelighetsoppfatning, etablere magisk tenking rundt denne oppfatningen. Fremstillingen er illustrert med eksempler fra Trumps presidentperiode (side 66-67). Trump har lenge før han ble president vist at han er god på alternative virkelighetsoppfatninger og magisk tenking. Et fremtids-scenario i en utvikling kan f.eks. være at Republikanerne etter å ha vunnet flertall både i senatet og kongressen etter mellomvalget i 2022 nedsetter en komite for å etterforske valgjukset under presidentvalget i 2020. De konsentrerer seg om «vippestatene» Georgia, Arizona og Pennsylvania som til sammen ga Biden 47 valgmenn, men der stemmeovervekten var mellom 0,3% (Georgia) og 1,2% (Pennsylvania) i Bidens favør. Med "denne justeringen" vil valget vipe Trumps vei. Trump selv har i et nylig avgitt "Statement" lagt til Michigan, Winsconsin og Nevada som stater der han vant med klar margin. De per dato offisielle tallene fra valget ligger her.

Den som lever får se. Sirkus Trump turnerer uansett videre.




1 kommentar:

  1. Ja, John. Den som lever for se. Det er helt utrolig det som har skjedd om som skjer i USA. Hilsen Morten.

    SvarSlett