Søk i denne bloggen

tirsdag 17. august 2021

Hvem er det som brunbeiser Fremskrittspartiet?


 








Siv Jensen var sterkt irritert i Dagens Næringsliv over politiske motstandere som ikke sier det de egentlig mener. Brunbeising er tema. Men hvem er egentlig opptatt av brunbeising? Er brunbeisingen en stråmannspåkledning?

Siv Jensen var sterkt irritert over tre sider i Dagens Næringsliv sist lørdag 14. august. Hun er grønt irritert over 22. juli-debatten «og alle forsøkene på å brunbeise Frp». «Det har gjennom årene vært tilløp til å politisere 22. juli, men AUF og Støre gjorde det nå sterkere i forbindelse med tiårsmarkeringen. Det underliggende budskapet er at FrP på et vis er medskyldige for tankegodset bak angrepet. Men de tør ikke spille det kortet rett ut. Derfor dobbeltkommuniserer de ved å si at vi har et særlig ansvar», sa Jensen ifølge DN. Ifølge Jensen skal dette være «Å knytte Frp direkte til gjerningsmannen. Og han tør ikke møte Sylvi Listhaug til debatt».

Hvem er det som er opptatt av brunbeising? Inkognito Google-søk på «brunbeising og Frp» i kombinasjon gir treff på topp 10-oppslag med Sylvi Listhaug (4 treff), Frp-ere i Trøndelag (3 treff), Abid Raja (2 treff), Sofia Rana (1 treff). I dette søket er altså Frp dominerende i brunbeisingen. En ny runde med et inkognito Google søk på «brunbeising» alene, leder til følgende adresser: www.utrop.no: Som ifølge seg selv er Norges første flerkulturelle avis. ikke-partipolitisk og er religiøst uavhengig.  Her kan vi lese at «Brunbeising skjer når man knytter en person, et parti eller et standpunkt til nazismen eller Hitler…». Så vet vi det. Neste søk leder meg til www.liberaleren.no: Et liberalt alternativ siden 1999 med røtter i det liberalistiske miljøet rundt FRIdemokratene, som sier seg å være et alternativ til det bestående sosialdemokrati. Så følger https://fakta360.no: Norges største blogg om klima og spydspiss for oppgjør med klimahysteriet. Deretter www.miff.no: «Med Israel for fred» som ifølge egen omtale er den største nettsiden om Israel i Norden. Så  www.minervanett.no: som er knyttet til Minerva, en borgerlig avis «som tar pulsen på den politiske og kulturelle virkeligheten i inn- og utland». https://subjekt.no: som er knyttet til Subjekt som skal være landets ledende kulturavis og din beste venn i spørsmål om god smak. Dekningsområdet er kunst, kultur og samfunn. www.document.no: som står for Fornuft og frihet og er et ledende, konservativt, uavhengig og riksdekkende mediehus. Og så: https://resett.no: som er en politisk uavhengig mediekanal som skal være kritiske til makt og kjempe for de som ikke så lett kommer til orde.

Ny brunbeiset stråmann? I en tidligere post på denne bloggen er det advart mot stråmenn som virkemiddel i det politiske ordskiftet frem mot valget. En stråmann blir gjerne introdusert med omtaler som "Det han/hun egentlig sier er at..." og deretter følger det en omdiktet fremstilling av det som "egentlig" er sagt, og som "omdikteren" tar sterk avstand fra. Siv Jensen går enda litt lenger. Hennes utsagn er at Støre dobbeltkommuniserer "ved å si at vi (Fremskrittspartiet) har et særlig ansvar". Og ved det knytter han, ifølge Jensen, "Frp direkte til gjerningsmannen". Og dessuten er han en feiging. Han "tør ikke å møte Sylvi Listhaug til debatt». Det er ikke rart Siv Jensen er irritert når hun føler at hun møter både dobbel-kommunikasjon og unnfallenhet i et valgår. Min enkle undersøkelse indikerer imidlertid at offisiell «brunbeising» er noe som foregår i regi av andre fora enn de toneangivende politiske partiene og deres tillitsvalgte, med unntak for Fremskrittspartiet, som er veldig opptatt av brunbeising. Det kan derfor, mener jeg, være grunnlag for å omtale dette som del av en stråmannsstrategi for å «lage seg» politiske motstandere som man kan føle seg særlig plaget av. Godt valg!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar