Søk i denne bloggen

onsdag 18. desember 2013

Overvåking – Ikke “Big brother”, en milliard ”småbrødre”



George Orwell beskrev i sin fremtidsvisjonsroman 1984, utgitt i 1949, et samfunn der demokratiet var avviklet og der borgerne var under konstant overvåking av ”Big Brother”. Orwell hentet inspirasjon fra mellomkrigstidens totalitære regimer. Nå er vi kanskje på veg mot et samfunn der alle er overvåket av alle, med utstyr fra Google, Narrative eller Vievu.

En artikkel i Economist fra november i år antyder dette som en mulighet og viser til Google Glass, Googles brilleformede mobiltelefon med kamera som skal lanseres i 2014, til Narratives Narrative Clip, et minikamera for såkalt lifelogging, og til Vieuv som produserer kameraer som bæres av politifolk og vektere som en del av uniformen. Politi i Texas i USA prøver ut Google Glass som et alternativ. Og da har vi enda ikke nevnt at det bare i 2012 ble solgt anslagsvis en milliard mobiltelfoner med kamera.

Kamera som forteller oss hvem vi har i linsa
Vi er vant til overvåkingskameraer i det offentlige rom. De ”ser” oss ikke alle steder selv om de nå også finnes ute i naturen, montert for å filme vilt, men som også fanger opp uforvarende fotturister. Men hva når det etter hvert er kameraer over alt fordi vi hver av oss går rundt med minst et som tar bilder hele tiden? Og hva når ansiktsgjenkjenningsteknologien er kommet så langt at kameraene også kan fortelle oss hvem vi har i linsa?  

Seriøse bruksområder i fleng
I Russland bruker en million bileiere dashbordkamera som sikkerhet mot medtrafikanter som vil lure seg unna kollisjoner. Politi i USA med kamera i uniformen gir mindre politivold og også mindre vold mot politimenn, viser undersøkelser. Slikt utstyr vil også kunne gi beskyttelse til andre i offentlig tjeneste som er voldsutsatte. Men utstyr som Google Glass kan også ha andre nyttige anvendelser. Siden kameraet sitter tett på øyet, dekker det det øyet ser. Dette gir muligheter for å filme kompliserte operasjoner for online oppfølging eller for læreformål. På tilsvarende måte kan man filme håndverkere og kunstnere for opplæringsformål. Og så var det forskningsområdet lifelogging. Cathal Gurrin er en foregangsmann her og arbeidet hans blir lettere med ny teknologi.

Privatlivets fred – Glem det!
Vi kan ikke lenger regne privatsfæren som noe vi kan ha for oss selv. Det hevder blant andre Facebook gründere Mark Zukerberg som klart har gitt sitt bidrag til at det er slik. Han har ganske sikkert rett i det. Her er det bare å henge med. De som prøver å stoppe denne utviklingen blir hengt i gapestokken for bakstrevere og håpløse gamlinger. Der vil vi vel ikke være, de fleste av oss.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar