Søk i denne bloggen

tirsdag 5. desember 2023

USAs presidentvalg 2024 – En hevngjerrig Donald Trump forbereder seg.

Med Trump som president vil Biden bli stilt for retten. Trump vil skaffe seg vide fullmakter til å styre, omgi seg med jurister som tenker riktig, deportere immigranter og føre «krig» mot narkotika-kartellene i Mexico med amerikanske soldater.  










Trump vil om han blir president stille Biden for retten. I en post fra juli i år fortalte jeg om Forberedelsene som gjøres for å sikre Trump suksess i en ny periode som president. Tusenvis av sider med policydokumenter var under utarbeidelse. America First Policy Institute og The Heritage Foundation er sentrale institusjoner i forberedelsene. Nå vet vi mer om hva forberedelsen kan føre med seg etter et nylig oppslag i The New York Times. Trump erklærte allerede i sitt først valgkamp-møte i presidentvalgkampanjen 2024 at han vil søke gjengjeldelse når han blir valgt som president for en ny periode. Han lovte å engasjere Justisdepartementet for å forfølge politiske motstandere og at han ville starte med den nå sittende President Biden og hans familie. Han og hans allierte har dessuten planer om å snu opp ned på amerikansk styresett, demokrati, utenrikspolitikk og rettsvesen dersom han vinner valget og får en ny periode. Trumps rådgivere og allierte har i nettverk av godt organiserte grupper utviklet politiske retningslinjer og utarbeidet lister over aktuelle kandidater for posisjoner i en Trump-styrt administrasjon fra 20. januar i 2025. 

En hevngjerrig Donald Trump stiller til valg og vil ha all makt til å styre. Journalistene i The New York Times bygger imidlertid sin fremstilling av planene på utspill Trump har kommet med under sine folkemøter og nettmedier og på intervjuer med en offisiell talsperson for Trump-kampanjen. Trump ønsker å bruke Justis departementet til å hevne seg på sine politiske motstandere, han vil sette i gang etterforskning med mål å få dem tiltalt og straffet. Han vil peke ut en spesial-aktor som skal forfølge Biden og hans familie. Han har senere, i et intervju, at han vil, om noen utfordrer ham politisk sørger for at det blir reist tiltale mot vedkommende. Det skal også foreligge en plan for å sette til side den praksis som ble innført i tilknytning til Watergate-skandalen om at Justisdepartementet etterforskning skal gjennomføres uavhengig av administrasjonen i Det Hvite Hus. Allerede under sin forrige president-periode forsøkte Trump å sette denne uavhengigheten til side for å få Hillary Clinton dømt og fengslet for sin bruk av privat e-post i sitt arbeid som utenriksminister. Han forøkte også å få reist tiltale mot tidligere FBI-direktør James B. Comey etter at han han hadde gitt Comey «sparken» fordi han henla «saken» mot Clinton. Comey skrev i ettertid bok om sine møter med Trump som du også kan finne referat fra i en tidligere post her.

Trump vil slå hardt ned på immigrasjon og ha jurister som tenker riktig. Han vil utvise immigranter i stor stil, også immigranter som har levd i USA i årevis. Han vil bruke føderalt og statlig politi sammen med Nasjonalgarden og immigrasjons og tollmyndigheter i raids med mål å få deportert millioner av mennesker årlig. Militæret vil bli engasjert i å etablere leire for mennesker som er i landet uten oppholdstillatelse. Han vil også bruke militære styrker for i angrep mot narkotika-kartellene i Mexico. Han vil også vurdere å bruke militære styrker for å slå ned eventuelle opprør innenfor USAs grenser. Trump og hans allierte ønsker også sterkere kontroll med arbeidsstyrken i det føderale byråkratiet ved å gi den sittende president makt til styre hele det føderale byråkratiet og redusere Kongressens muligheter for å begrense denne. Politisk oppnevnte jurister og advokater har til tider irritert Trump. Også her varsles det reformer som sikrer at offentlig utnevnte jurister og advokater tenker og handler «riktig» i henhold til konservative verdier.

En nylig post på denne bloggen var inspirert av en pågående debatt blant historikere i USA om Trump kan sies å være fascist i sin politiske tilnærming. Her ble det vist til en tidligere debatt om samme tema tilbake i 2017. Den norske professoren Bernt Hagtvet mente da at Trump lignet mer på Berlusconi enn på Mussolini. Dette begrunnet han med en forståelse av Trump som tilhenger av en minimalistisk stat der entreprenører som Trump og hans likemenn og -kvinner har stor frihet til å utvikle sine initiativer og forretninger. Den Trump-staten vi her ser konturene av gir kanskje grunn til å vurdere betegnelsen på nytt.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar