Søk i denne bloggen

fredag 1. april 2022

Møter med mennesker – Kontakt, Small Talk og Nettverksbygging

Om Small Talk, SOFTEN, Hot Buttons og LMHD i møte med andre mennesker.


 







Om å mingle og nettverke. Skal du bygge nettverk real life må du «mingle», lære deg å bevege deg blant mennesker og ta og få kontakt, og ikke minst beherske «small talk». Behersker du «small talk» er det lettere å mingle. Danske Birgitte Sally, er blant «guruene» på dette området. Mange av oss er introverte, synes det er vanskelig å ta kontakt med mennesker vi ikke kjenner. Kurs i Small Talk har vært og er et innbringende forretningsområde for de som har gitt seg inn i «bransjen» og bidrar til utvikling av egne teknikker som ofte gis navn i form av bokstav- eller ord-kombinasjoner. Her følger en kort innføring i et begrenset utvalg av disse.  

SOFTEN som kroppsspråk. I den første kontakt med nye mennesker er kroppsspråk avgjørende. Det inntrykket andre sitter igjen med er mer enn 50 % skapt av hvordan du fremstår med kropp og klær. Amerikaneren Don Gabor, som er en av mange som lever av å gi kommunikasjonsråd, har introdusert huskeregelen «SOFTEN» for å forklare de viktigste sidene ved effektivt og tiltalende kroppsspråk. «S» står for Smil. Smilet er en kontaktskaper mellom mennesker. «O» står for «Open arms» som innebærer at hendene henger fritt og brukes i samtalen for å understreke det du sier når du sier noe. «F» står for Forovervendt, slik at du viser også med kroppen at du er opptatt av den du snakker med. «T» står for «Touch» det å berøre eller ta på, f.eks. forsiktig berøring av armen for å si «kan du gjenta det» eller «takk for samtalen». «E» står for «Eye contact», ikke påtrengende, men tidvis øyekontakt for å vise at du følger med. «N» står for «Nikk». Et lite nikk under samtalen viser at du er med i samtalen, har forstått det som sies eller er enig. Det virker positivt. Ingen av disse kroppssignalene må imidlertid overdrives.

Hot Buttons og startknapper. Når du så først har fått kontakt har Dale Carnegie råd å gi. Her gjelder det å lete etter Hot Buttons eller Startknapper som kan få samtalen i gang eller utvikle den videre. Klærne, klesstilen, sko, smykker kan være utgangspunkt for en samtale. Andre aktuelle startknapper finner du i samtalen som alt er i gang om jobb og nye prosjekter, familie, barn og fritid, hobbyer, frivillig arbeide og verv eller temaer fra nyhetsbildet. Der du i samtalen kan se særskilt engasjement og innlevelse, der er startknappen. Der kan du engasjere deg for å få i stand dialog. Kanskje ved å spørre «Kan du fortelle litt mer om det?». De aller fleste vil gjerne fortelle litt mer til en som er interessert. Til de gode rådene hører også at det kan være en fordel å være forberedt dersom du vil ta mingleseansen på alvor og har noe du vil oppnå. Forbered egne samtaleemner som du tror passer inn dit du skal. Kanskje skal du presentere deg selv, si noe om hvem du er, eller bidra med et humoristisk innslag og håpe på å  fremkalle munterhet og latter.

Lytt Med Hele Deg (LMHD). Nevnte Birgitte Sally sier at det er viktig at du lytter med hele deg. Vi er kommet til kurs i kroppsspråk del 2. Å lytte med hele seg betyr å lytte med ører, øyne og hjerte. Øv deg på å være en god lytter, sier Sally. Forvent å høre noe interessant. Lytt som om du skal gjenfortelle senere, da husker du bedre, og blir en bedre samtalepartner. Ikke la deg forstyrre av det som foregår rundt deg. Vær til stede her og nå i den lille kretsen som har din oppmerksomhet nå. Ikke drøm deg bort. Gjør du det er du ingen god lytter. «Hva og Hvordan-spørsmål» er effektive spørsmål for å holde en samtale i gang og bringe den videre til nye temaer.

Stort marked. Mange tilbud. Markedet for personlig kommunikasjon som ledd i egenutvikling er stort og tilbudet av råd og rådgivere tilsvarende. Ideene til dette korte innlegget er hentet fra Thomas Leikvoll og Erling Arvola som sammen utga boken «Small talk» for noen år tilbake, og fra danske Birgitte Sally som har utgitt bok med samme tittel. Nettet er stappfullt av live-fremføringer, av hvordan de bør og kan gjøres. Her bare to eksempler: «Gjør Body Language til din superkraft» og «Tenk raskt og snakk smart». På denne bloggen finner du også posten «Om å gi å ta i møte med mennesker» som kan være relevant når man prøver å bygge nettverk.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar