Nå har vi KI med selvforsterkende forbedring. Onsdag
21. august 2024 kunne Aftenposten fortelle oss at Google Gemini nå har begynt å
designe forbedringer av seg selv. OpenAI-sjefen Sam Altman tror hele
yrkesgrupper vi forsvinne. Siden 1965 har de som kaller seg eksperter på slikt
snakket om et punkt i utviklingen der datamaskiner blir så avanserte at de kan
designe bedre utgaver av seg selv, såkalt selvforsterkende forbedring. Fra da
av vil maskinenes intelligens øke med eksplosiv hastighet. Nå kommer også
systemer som ikke trenger treningsdata, de kan generere disse selv. Vi er inne
i en fase der det ikke tar mer enn 2-4 uker mellom hver gang en ny modell
lanseres som er smartere enn den sist lanserte før. Google, Anthropic og OpenAI
veksler om ledertrøyen. Altman mener imidlertid at vi fortsatt bare er på «larvestadiet»
når vi ser fremover. Vi er forbi «hendelseshorisonten», takeoff har begynt.
Menneskeheten er nær ved å bygge en digital superintelligens.
Men livet vi lever vil ikke forandre seg. Altman tror at livet i 2030-årene på mange måter ikke blir så forskjellig fra det livet vi lever i dag. Men prisen på intelligens vil nærme seg null og yrkesgrupper kommer til å forsvinne. Vi kommer til å løse partikkelfysikk det ene året og starte koloniseringen av rommet det neste. KI-modellene vil bli 10 ganger mer effektive hver 12. måned. Prisen på intelligens synker med 99% på to år. Alt dette en forkortet utgave av oppslaget i Aftenposten. Her må vi ikke glemme hva Sam Altman lever av og at andre KI-forskere har helt andre og mer konservative tidslinjer. To KI-forskere som heter Ege Erdil fra tenketanken Epoch og Tamay Besiroglu i Epoch AI har anslått at det mest sannsynlig er 30 år frem til noe som ligner på en intelligenseksplosjon. Jeg har blogget om Sam Altman tidligere på denne bloggen i april i fjor da han var på det som ble kalt AI-turne i Europa. Mer om det finner du her om du er interessert.
Når snøballen ruller. Bjørn Vassnes, vitenskapsskribent
i Klassekampen, skrev 19 juni i år et innlegg under tittelen «Når snøballen
ruller». Han avslutter med å skrive: «Faren med KI ligger ikke først og fremst
i at de skal «ta over», bli mer intelligente enn oss, men at de faktisk ikke
handler intelligent». Han innleder med å advare mot situasjoner der noen med
spesielle økonomiske interesser bringer seg i en posisjon der de kan påvirke de
som bestemmer. Han bruker skjerm- og databruk i skolen som eksempel. Allerede
tidlig på 2000-tallet hadde vi seriøs forskning som advarte om negative følger
av skjerm- og databruk, spesielt for unge. På tross av dette ble «digitale
ferdigheter» etablert som grunnleggende ferdighet i skoleverket uten en nærmere
utredning av hva dette innebar. Evnen til å bruke teknologien kritisk og
å vite når denne ikke skulle anvendes var ikke viktig. Man tenkte heller
ikke at de digitale hjelpemidlene elevene lærte å bruke, ville være utdaterte lenge
før de skulle ut i arbeidslivet eller at dette gikk på bekostning av andre grunnleggende
ferdigheter. Konsekvensen ser vi i dag ifølge Vassnes i form av synkende lese-
og skriveferdigheter. Smarttelefonen og sosiale medier fulgte og ble umulig å
begrense. Det gikk, igjen ifølge Vassnes, mange år med mye forskning som
påviste de negative effektene av disse (u)sosiale mediene – før
skolemyndighetene begynte å gripe fatt i dette.
Vil ikke ha KI i skolen. Vassnes skriver en advarsel til de som nå måtte utsettes for press til å innføre KI i skolen. Han hevder at KI nok kan oppdage statistiske mønstre, men at KI ikke forstår hva disse mønstrene kommer av og slik kan komme til å presentere absurd lærdom slik som en KI nylig gjorde som fant korrelasjon mellom aksjekurs-svingninger og temperaturer i en småby i Montane, og handlet aksjer ut fra dette. Jeg har presentert Vassnes som kritiker av bruk av kunstig intelligens tidligere i en post fra juni 2023. Mer om dette finner du her om du er interessert.
Mytene om kunstig intelligens (AI) er myter. I 2021 utga Erik J. Larson boken «The Myth of Artificial Intelligence». Larson hadde da bak seg to AI-startups. Han hadde, da boken ble utgitt, bak seg tester av AIs grenser gjennom arbeid ved IC2, en teknologi-inkubator ved University of Texas i Austin. Han skriver blant annet, her fritt oversatt, Myten om AI er ikke at AI er mulig. Fremtiden til AI er vitenskapelig sett usikker og den er ikke at vi først vil få AI som tenker som mennesker og deretter AI som er super-intelligent. Dette er forestillinger som er skapt av mennesker som ser seg tjent med slike forestillinger og som tjener penger ved å presentere slike forestillinger. Alt vi vet så langt er at menneskelig intelligens og dagens maskin-intelligens er radikalt forskjellige. Spranget fra AI i dag til menneskelig sunn fornuft krever noe helt annet enn den teknologiske utvikling vi i dag ser, gjør oss nytte av og opplever. Mye tyder på at vi som mennesker har utfordringer med å forstille oss fremtiden. Kanskje slår det inn også her. Og når det gjelder spørsmål om mennesker vil miste jobber i hopetall er det lite som skulle tilsi at dette vil være en effekt av kunstig intelligens tar over. Historiske erfaringer med ny teknologi støtter ikke en slik utvikling.
Four Truths of the Storyteller. I 2007 desemberutgaven av Harvard Business Review, det er lenge siden, men dukket opp under en nylig opprydning i mitt arkiv. Kanskje er forfatteren Peter Gruber nær ved å kunne forklare oss hvorfor et budskap som formidles i 2025 er at superintelligent AI snart vil forandre både jobbene våre og livet vårt. Peter Gruber hevdet i 2007 at han hadde vært så heldig at han hadde fått arbeide med noen av verdens mest talentfulle storytellers, mange av dem var virksomhets-ledere, og fra disse hadde han fått innsikt i alkymien bak oppsiktsvekkende historier. Alkymi er ifølge ordlister en kombinasjon av filosofiske betraktninger, mystisisme og kjemisk viten. For ledere er storytelling en aksjonsorientert kraft rettet mot å gjøre drømmer om til mål og deretter til resultater. Autensitet er en avgjørende kvalitet for en storyteller. Vedkommende må være kongruent i sin fremstilling noe som forenklet betyr at det en sier, hvordan en sier det, og kroppsspråket, alt samsvarer. Du må identifisere ditt publikums emosjonelle behov og ønsker å møte dem med integritet, ikke bare med fakta, men også med forståelse for deres emosjonelle behov. Alle storytellere deltar i forventnings-management-virksomhet og har ansvar for å lede tilhørerne effektivt gjennom en historie-opplevelse som inkorporerer både overraskelser og oppfyllelse av forventninger. Du må som storyteller frembringe ditt budskap i en interaktiv fasong som innebærer at dine tilhørere opplever at de har vært med på å skape historien. Alt dette fritt oversatt og sterkt forkortet. Kan det være slik at frem-fortellingen av hva vi nå kan vente oss fra AI fronten først og fremst er storytelling? Tanken har vært der før.