Søk i denne bloggen

torsdag 10. februar 2022

Nord-Norge har ideelle vilkår for kryptovaluta-mining

Kina har stengt for privat produksjon av kryptovaluta. Nord-Norge har ideelle vilkår for kryptovaluta-mining. Kryptokriminalitet all time high og all time low i 2021. Kryptovaluta som  offisiell valuta og problemer i det "Grønne skiftet.










Kina har stengt ned privat produksjon av kryptovaluta. Kina la ned forbud mot utvinning av kryptovaluta innenfor sine landegrenser i juni i fjor. En forståelig beslutning siden el-produksjon i Kina i all hovedsak skjer i kullkraftverk og Kina har ambisiøse mål om å begrense sine CO2-utslipp. Forbudet var begrunnet med at kryptovaluta-utvinning har stort strømforbruk, at kryptovaluta er mye benyttet i økonomisk kriminalitet og at verdsettelsen svinger svært mye og slik kan bidra til økonomisk instabilitet. Nær 80% av utvinningen av kryptovalutaen bitcoin skjedde på dette tidspunktet i Kina. Senere er det kommet meldinger om at Kina har lansert sin første offisiellekryptovaluta, e-CNY, en digital Yean, i noen av sine store byer. Mange av Kinas kryptominere flyttet etter forbudet virksomheten til nabolandet Kazakhstan. Der vurderer man nå å skattlegge virksomheten med særskatt.

Nord-Norge har ideelle vilkår for kryptovaluta-mining. Tidligere denne måneden skrev Klassekampen at «utenlandske interesser» nå hadde meldt sin interesse for Nord-Norge, som et sted med lave strømpriser der man kunne utvinne kryptovalutaer under gunstige vilkår. Interessen blir møtt med skepsis fra noen og entusiasme fra andre. Det lokale næringsselskapet i Helgeland vil ikke prioritere kryptoindustrien fordi den ikke skaper verdier av betydning for lokalsamfunnet. Andre er mer optimistiske. Torbjørn Bull Jensen som er leder for kryptoselskapet Arcane Crypto og en av Norges fremste kryptoeksperter viser til at det er et kraftoverskudd i nord og kraftanlegg som ikke har tatt ut hele sitt potensiale som kan brukes til å skape arbeidsplasser. Det blir ikke mange arbeidsplasser av slike etableringer, men noen.

Kryptokriminalitet all time high og all time low i 2021. Krypto-valuta får mye oppmerksomhet som oppgjør for kriminelle aktiviteter blant kriminelle. I 2021 har man regnet seg frem til at kryptovaluta tilsvarende USD 14 milliarder var i omløp knyttet til slike aktiviteter. Det var ny rekord. Men samtidig utgjorde dette bare 0,15% av all aktivitet med kryptovaluta og også dette var rekord i form av den laveste andelen av totalomsetningen som noen gang er registrert siden starten i 2008. Beslagene økte også. I 2021 ble kryptovaluta tilsvarende USD 3.2 milliarder stjålet fra sine eiere ofte i form av tyveri av maskiner benyttet til mining eller ved hacking. Det er fem ganger større verdier enn verdien av tyveriene i 2020. Enda større verdier, omtrent det dobbelte, ble borte gjennom svindel og lureri. I USA venter nå et par, en kvinne og en mann på tiltale, for hvitvasking av Bitcoin verdt flere milliarder USD, stjålet i 2016.


Bitcoin som offisiell valuta og problemer i det "Grønne skiftet. Ved siden av Kina er El Salvador det eneste landet i verden som har gjort krypto-valuta til offisiell valuta. Bitcoin ble her gjort til offisiell valuta, men det rapporteres allerede om utfordringer i et land der 30% av befolkningen ikke har tilgang til tradisjonell bankvirksomhet. Jeg har tidligere i en post på denne bloggen introdusert Caitlin Long som som talsperson for å gjøre nettopp denne amerikanske staten til forerunner for å inkludere krypto-valuta som fortsatt investeringsobjekt og som betalingsmiddel i ordinære økonomiske transaksjoner. Denne staten har nylig vedtatt en egen lov som regulerer bruk av krypto-valuta og hva slik valuta kan brukes til. Kryptert valuta er opplagt noe som kommer. Kina er nevnt. India har annonsert at en digital rupi kommer i 2023. Sverige er også på veg med et initiativ. Liv Freihov som er direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norwegian Block Exchange mener i Dagnes Næringsliv 11. februar at en av oppgavene Jens Stoltenberg må prioritere som ny sentralbanksjef vil være å lansere en digital krone for å sikre norske kroner som betalingsmiddel i fremtiden. Ellers har fokus i omtalen av krypto-valuta på denne bloggen vært utfordringene knyttet stabilitet/ustabilitet i en økonomi der dagens krypto-valuta får stor plass og til energiforbruket ved mining og forsøkene på å komme rundt disse utfordringene. Her ligger det noen utfordringer fortsatt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar