Søk i denne bloggen

tirsdag 31. mai 2022

Trump har grepet om Republikanerne. Kan han bli president igjen før 2025?

Trumps grep om det republikanske partiet i Georgia ble utfordret, men ellers ser det ut til å gå Trumps veg. Republikanerne får flertall i et spennende og avgjørende mellomvalg. Trump har tidligere i år gitt uttrykk for at han ønsker å bli gjeninnsatt som president før valget i 2024. Kan det skje?




Trumps grep om det republikanske partiet i Georgia ble utfordret under valget av kandidater til guvernørvalget og til posisjonen som Secretary of State, den administrativt ansvarlig for valget. Trumps sterkt anbefalte kandidater David Perdue og Jody Hice vant ikke frem mot de to som i dag har disse posisjonene Brian Kemp og Brad Rafensperger. Den siste av disse ble etter valget høsten 2019 kontaktet på telefon av Trump som i løpet av en times telefonsamtale argumenterte for at han måtte fremskaffe minst 11 780 stemmer for Trump som President, som var det som krevdes for å at valget skulle tippe Trumps veg i denne «vippestaten». Telefonsamtalen ble tapet. Også Kemp ble utsatt for press når statens valgmenn for presidentvalget skulle oppnevnes. Men heller ikke han ville akseptere Trumps påstand om at valget var stjålet fra ham. Avgitte stemmer i Georgia ble fintelt tre ganger uten å kunne bekrefte valgfusk. Etter dette ble Kemp av Trump stemplet som «a disaster». Det hører til saken at tidligere visepresident Mike Pence støttet Kemp og Rafensperger.

Spennende og avgjørende mellomvalg er på gang i USA. Fra 1. mars til 13. september i år (2022) velger republikanere og demokrater i USAs stater sine kandidater til valget til Senatet og Representantenes Hus i Kongressen. I alt 34 «seter» i Senatet er på valg ved valget 8. november i år. I «Huset» er alle 435 «seter» på valg. Tradisjonelt svekkes støtten til sittende president under mellomvalget. Jo Biden har lite å gå på. I Senatet er det i dag 50/50 Demokrater og Republikanere, men Visepresidenten, som hverken har- tale eller stemmerett der, har møterett og en stemme som kan brukes for å bringe frem beslutninger ved stemmelikhet i en sak. I Representantens Hus må i år Republikanerne bare vinne fem nye seter for å få kontroll. Mye tyder så langt på at Trumps anbefalinger, uavhengig av "nederlaget" i Georgia, er så virkningsfulle at Republikanerne kan vinne disse og få det flertallet de trenger. Så mange som 40 representanter har meldt at de ønsker å trekke seg fra valget og å oppgi sine seter. De fleste av disse er Demokrater. Representantene velges fra 435 kongress-distrikter fordelt ut over USAs 50 stater. Mange amerikanere er svært opptatt av konkurransen om velgerne i kongress-/valgdistriktene og de finnes flere prognoser (som denne) som tar for seg alle distrikter og sannsynligheten for Republikansk eller Demokratisk valgseier.

Trump har tidligere i år gitt uttrykk for at han ønsker å bli gjeninnsatt som president før valget i 2024. På sine turneer, for å anbefale og støtte «sine» kandidater til Senatet og Representantenes Hus, har Trump også antydet at han ønsker å bli innsatt som rettmessig valgt president allerede før valget i 2024. Hans egenattest er at han ikke er en taper. Det er umulig at han med hans spesielle evner kan tape en popularitets-avstemming mot en "Sleepy Joe", som er mye eldre og som mumler og snubler i ordene når han skal gjøre rede for seg. Han mener et nytt Republikansk flertall bør sette en stopper for det nå pågående meningsløse komitearbeidet som er rettet mot å granske hvem som gjorde hva før og under stormingen av Kongressen 6. januar. De som stormet Kongressen gjorde dette for å markere sin protest mot et valg som var rigget og for å forsvare demokratiet slik Trump ser det. Granskingen bør heller konsentreres om det som skjedde 3. november året før, da «Valget ble Stjålet». En slik gransking mener han bør føre til at han gjeninnsettes som rettmessig valgt president.

Trump vinner frem med sine anbefalinger og diskvalifikasjoner. Dough Mastriano vant den republikanske nominasjonen i partiet for posisjonen som Guvernør i Pennsylvania etter å ha blitt anbefalt av Trump. Det er, når dette skrives, enda ikke klart om Trumps kandidat til valget for Senatet, Mehmet Oz, vil slå Dave McCormic, men han leder an i stemme-opptellingen i Pennsylvania. En som ikke får Trumps «endorsement» er Liz Cheney fra Wyoming. Hun er datter av tidligere visepresident Dick Cheney som var visepresident for den republikanske Presidenten George W. Bush, i hans presidentperiode fra 2001 til 2009. Liz var en av de få republikanerne som stemte for å tiltale Trump etter 6. januar og hun ble i ettertid fratatt sin posisjon i ledergruppen for Republikanerne i Kongressen. Hun har siden gitt uttrykk for at hun vil gjøre alt hun kan for at Trump ikke på ny skal få sette seg bak skrivebordet i Det Hvite Hus. Trump har i kjent stil «døpt» henne som «warmonger» (krigshisser) og Low-Polling Liz. Her er hun i godt selskap med andre som Trump har stemplet med lite flatterende tilnavn.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar