Søk i denne bloggen

onsdag 12. mai 2021

Når døde Arne på Hol?

Arne på Hol var sysselmann på Hedmarken under innbyrdeskrigen i Norge. Han ble drept av Ribbungene. Men når skjedde det? Vi må tilbake til Birkebeinerne, Ribbungene og Baglerne som var aktive aktører på den tiden.

Arne på Hol var sysselmann på Hedmarken og den første kjente eier av det som i dag heter Hoel gård på Nes i Mjøsa. Han ble, i følge historien som er skrevet om ham, drept av Ribbungene under den norske innbyrdeskrigen, en dramatisk tid i norsk historie. Hvorfor er dette interessant? Jo, fordi Hoel Gård fortsatt eksisterer på Nes-halvøya i Mjøsa i området som lokalt kalles «Norges Toscana». Og at Arne bodde der er noe av svært lite vi vet om denne mannen. Men det finnes kilder som hevder at han døde i 1236, drept av Ribbungene. Samtidig finnes det andre kilder som hevder at Ribbungene "forsvant" ut av norsk historie i 1227 da deres siste lederskikkelse, Magnus Blakstakk ble hengt av värmlendinger om høsten. Dette henger jo ikke sammen og derfor er det interessant.

Et kongsemne blir født. For å forstå mer av dette må vi tilbake til året 1204. I det året fødte Inga fra Varteig, en sønn på Folkenborg i Eidsberg i Østfold. Inga var frillen til Birkebeinerkongen Håkon Sverresson. Lov og skikk på den tiden var at sønner født av konger og deres friller hadde arverett til tronen. Det var ikke uvanlig at konger hadde friller den gangen. Gutten som ble født fikk derfor navnet Håkon Håkonsson og var altså et Kongsemne. Varteig lå i et område i Østfold som var kontrollert av Baglerne. Dette var opprørere under innbyrdeskrigen, og de var Birkebeinernes fiender. De kunne være i stand til å drepe et kongsemne om de visste at en slikt fantes og hvor de kunne finne denne. Det ble derfor bestemt at Inga og Håkon skulle flykte nordover til Nidaros. Nidaros var kontrollert av Birkebeinerne. Flukten der Birkebeinerne Torstein Skjevla og Skjervald Skrukka flykter med lille Håkon på ski er et ikonisk maleri i Norsk historie, malt av Knud Bergslien i 1869.

Håkon Håkonsson blir konge. I Nidaros blir Håkon tatt inn i husholdet til Birkebeinerens leder, kong Inge Bårdsson, som erkjente at han var kongsemne, og oppfostret ham som sin sønn. Inge Bårdsson døde i 2017. Håkon ble samme år, 13 år gammel, utpekt som konge av Norge av Birkebeinerne og hyllet som dette på Øretinget i Nidaros i 2017. Skule Bårdsson, som var Inges bror, ble utpekt som regent for de første tre årene. Samme år døde også den siste baglerkongen, Filippus Simonsson. Skule Bårdsson tilbød forsoning mellom birkebeinere og baglerne med Håkon som konge. Baglerne godtok i hovedsak dette, men noen av baglernes anførere følte de kom dårlig ut og samlet en ny opprørsflokk.

Ribbungene var et «opprørsparti», stiftet i 1219 av Gudolf av Blakstad på restene av baglerpartiet og noen av de andre opprørsgrupper som var virksomme under innbyrdeskrigen. De fremmet Sigurd Ribbung som kongsemne. Sigurd var sønnesønn av Magnus Erlingsson og dattersønn av Sigurd Jorsalfare. Magnus Erlingsson var ikke kongesønn, men var allikevel blitt valgt til og senere salvet som konge av Norge i 1163. Innbyrdeskrigen, eller borgerkrigen som den også kalles, startet allerede i 1130 etter Sigurd Jorsalfare døde. Sigurd Jorsalfare, eller Sigurd den 1. Magnusson, var sønn av kong Magnus Berrføtt og regjerte riket fra 1103 sammen med sine brødre. Innbyrdeskrigen startet som en krig mellom kongsemner og deres tilhengere i kamp om kongemakten og blir regnet som avsluttet i 1240.

Arne på Hoel dør. Sjøslag på Mjøsa. Tidlig på våren 1227 fikk Kong Håkon Håkonsson en mindre flåte skip trukket opp fra Oslo til Glomma. Disse ble liggende ved Helgøya voktet av en mindre vaktstyrke ledet av to av kongens sysselmenn. Arne på Hoel var en av disse. Arne og vaktstyrken ble overfalt av Ribbungene og de fleste ble drept, også Arne. Ribbungene hadde trukket med seg en flåte fra Iddefjorden opp Haldenvassdraget og videre til Glomma. Det ble etter hvert sjøslag på Mjøsa og Glomma ettersom Håkon også fikk trukket opp enda 35 skip fra Oslo i Viken til sin flåte. Skal vi tro andre historiske kilder var Viken fortsatt under dansk herredømme da. Lederen for Ribbungene Knut Håkonsson overga seg til slutt til Kong Håkon etter et andre tilbud om forlik. Etterfølgeren hans som leder av dem som var igjen av Ribbungene, Magnus Bladstakk, ble trolig hengt av Värmlendinger høsten 1227. Og etter det omtales ikke Ribbungene i historien unntatt i kilden som hevder at Arne på Hol døde i 1236 om han ikke døde allerede i 1227.

Du som leser denne posten må gjerne supplere historien. Den er ikke hugget i stein med dette. Snarere tvert imot. Perioden 1130 til 1240 er spesielt vanskelig å få på plass. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar