Søk i denne bloggen

tirsdag 25. mai 2021

Facebook gjorde det meste riktig når det stengte ned Trumps konto, men ikke alt.


 









Facebook støttes i beslutningen om å stenge Trumps konto av det nylig etablerte og uavhengige Oversight Board. Trumps budskap, intensjon og innflytelse var avgjørende. Heller ikke ytringsfriheten sto i veien for å sperre kontoen.

Facebook støttes i beslutningen om å stenge Trumps konto. Facebooks «Oversight Board» har besluttet at Facebooks utestengelse av Donald Trump den 6. januar i år kan rettferdiggjøres og kan forsvares. Men samtidig uttalte det samme «styret» at Facebook ikke burde ha stengt Trump ute på ubestemt tid («an indefinite suspension». Facebook har nå fått en frist på seks måneder til å begrunne og iverksette den endelige «straffen».

Hvem er Facebooks Oversight Board? Det består av i alt 20 personlig oppnevnte medlemmer, fem er fra USA, resten fra det vi kanskje kan kalle den «vestlige verden». Brasil, Kenya, India, Pakistan, Australia og Taiwan er representert, men selvsagt ikke Russland og Kina. De 20 ble oppnevnt i mai 2020. Tidligere statsminister i Danmark, Helle Thorning-Schmidt er en av fire ordstyrere og eneste skandinav blant medlemmene.

Hva er mandatet for Oversight Board? Styrets uavhengighet er sikret gjennom en bevilgning på USD 130 millioner til en stiftelse som forutsettes å dekke utgiftene for minst et halvt ti-år. Arrangementet med egen stiftelse sikrer at bevilgningen ikke kan tilbakekalles. Rådet kan innkalle både ansatte i Facebook og brukere av Facebook til utspørringer i saker de tar opp til behandling. I sin behandling av Trump mottok rådet 9000 kommentarer.

Trumps budskap, intensjon og innflytelse var avgjørende. Rådet slår i sin vurdering fast at Facebook gjorde rett når de stengte kontoen til Trump. Men de gjorde dette først etter en intern debatt om hvordan man bør veie hensynet til at synspunkter fra offisielle personer er av spesiell interesse for allmenheten opp mot faren for at slike personers innflytelse innebærer stor risiko for, under spesielle forhold, å kunne utløse lovløse tilstander.

Hva med ytringsfriheten? Styret vurderte også forholdet til den lovfestede ytringsfriheten. Siden Facebook er et privat selskap som i dette tilfellet støtter seg på en privat og uavhengig instans i beslutninger om bruk av plattformen, er ikke lovgivning rundt ytringsfrihet direkte relevant. Men I amerikansk rett finnes det høyesterettsavgjørelser som støtter den beslutningen man her har kommet frem til med henvisning oppfordringer som kan utløse lovløse tilstander.

Trump lar seg ikke stoppe av dette. Han har allerede etablert sin egen skrivbordplattform i Florida. Her publiserer han flere ganger daglig sin versjon av «The Steal». Samtidig æreskjeller han opponenter blant republikanerne som Liz Cheney og Mitt Romney, og realiserer seg selv etter sin læresetning: When I think I'm right nothing bothers me.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar