Søk i denne bloggen

søndag 2. juni 2024

Trump er dømt for 34 skatte-unndragelser, men satser alt på en ny presidentperiode

Da skal han rydde opp i sumpen av korrupte kommunister i Washington og få reist tiltale mot Biden. 









Trump ble i forrige uke dømt for skatte-unndragelser. Han ble dømt av en enstemmig jury av 12 utvalgte New-York-borgere i en rett i New York. Dommen gjaldt 34 tilfeller av skatte-unndragelser knyttet til den såkalte «hysj-penge-saken» kamuflert i selskapsregnskapet som utgifter til inntekts erverv, som man ville betegnet det på norsk. Strafferammen er fire års fengsel, men om Trump må sone er opp til dommeren. Han kan eventuelt bare få en bot. Hva det blir til vet vi først noen dager før republikanernes landsmøte skal utpeke Trump som presidentkandidat. Trump nektet og nekter selvsagt all skyld og hevder rettssaken er «rigget», at dommeren i saken er korrupt og at det egentlig er Joe Biden som står bak en sammensvergelse for å hindre ham igjen å bli USAs president for en periode til. Trump er flink til "å dikte i hop" sammensvergelser. Nylig "avslørte" han for sine tilhengere på et valgmøte, at Biden hadde lagt planer sammen med FBI om å drepe Trump, når de tidligere i fjor søkte etter hemmelig-stemplede og graderte dokumenter i Mar-A-Lago. Mange av tilhengerne hans tror at han nå er utsatt for en ny slik sammensvergelse. Og noen av Trumps rikeste venner reagerte, etter dommen, med å donere store pengebeløp til valgkampen hans.

En svart MAGA-caps ble annonsert rett etter at dommen ble kjent. For 47 dollar kan tilhengere av Trump sikre seg en svart versjon av MAGA-capsen med ordene «Never surrender» på siden. Trumps formidlede budskap er at han nå er stemplet som skurk av «den dype staten» som jobber mot ham. Budskapet er videre at Trump kjemper en eksistensiell kamp på vegne av den jevne amerikaner. Ved å kjøpe og bære den svarte capsen kan tilhengerne vise at de står i denne «krigen» sammen med Trump. Mike Johnson som er republikansk speaker i Representantenes Hus uttalte etter dommen at «I dag er en skammens dag i amerikansk historie. Demokratene jublet da de dømte lederen av motstands-partiet basert på latterlige anklager». Noen andre av Trumps tilhengere har gått lenger. Militsgruppen Proud Boys som var aktive under stormingen av Kongressbygningen etter Trumps valgnederlag i 2021 slo kort og godt fast at «nå er det krig». Noen vil kanskje mene at det er et paradoks at litt regnskaps-juks i 2016 får så  mye oppmerksomhet, mens Trumps medvirkning til stormingen av Kongressen i 2021 ikke får oppmerksomhet. Dette var jo ganske klart en trussel mot demokratiet og mot USA som rettsstat, men altså nå utsatt til etter valget.

Omfattende planer for omskaping av styre og stell i USA. Disse er omtalt tidligere på denne bloggen. Tusenvis av sider med policydokumenter er under utarbeidelse for å sikre Trump suksess i en ny periode som president. America First Policy Institute og The Heritage Foundation er sentrale institusjoner i forberedelsene til det man der håper skal bli Trumps andre presidentperiode. Blant annet identifiserer man personer med kompetanse og politiske holdninger som vil kunne bidra til den nødvendige omskaping av det amerikanske samfunnet etter Trumps visjoner. I et intervju med magasinet Time tidligere i år, et intervju som også omfattet intervjuer med noen av hans nære rådgivere, avdekket han noen av sine planer for et "imperialt presidentskap" som også skal omskape USAs rolle i verden. Han vil deportere mer enn 11 millioner mennesker via egne migrant leire og engasjere militært personell i arbeidet med deporteringen både ved grensen og innlands. Han vil la røde stater overvåke kvinners graviditet og stille kvinner som bryter abort-forbudet for retten. Han vil gi dommere, som ikke følger hans ordre om å stille noen for retten, sparken og med det oppheve dommeres uavhengighet. Han vil vurdere å benåde de av hans supportere som ble anklaget for å angripe U.S. Capitol den 6. januar i 2021, inkludert de 800 som har erklært seg skyldige og er blitt dømt av en jury. Han vil også vurdere å ikke komme en Europeisk nasjon blant de allierte til unnsetning om landet etter hans oppfatning ikke investerer nok i eget forsvar. Han vil bruke Nasjonal Garden der han finner det nødvendig. Han vil stenge ned kontoret for pandemiberedskap i Det Hvite Hus og bemanne staben med tilhengere som støtter hans påstander om at valgseieren i 2020 ble stjålet fra ham.





Trump om kampen mot fascisme og korrupsjon. Trump omtaler ofte "sumpen" av byråkrater i Washington som fascistiske og korrupte. Korrupte, er slik han omtaler dem, også dommere i rettsakene som han er tiltalt i. Historikere i USA og andre steder i verden har vært opptatt av å plassere Trump selv i det historiske og internasjonale politiske landskapet. Noen amerikanske historikere vurderer nå å klassifisere Trump politisk som fascist. Det er rimelig grunn til å tro at Trump ikke har særlig innsikt i fascismen som historisk fenomen. Mussolini, som de fleste er enig om, var fascist, etablerte for sin del slagordet «Mussolini har alltid rett». Dette utsagnet dekker vel et langt stykke på veg Trumps opplevelse av seg selv i dag. Så kanskje er fascist en rimelig betegnelse? Demokrater i Senatet undersøker dessuten nå Trumps nylige avholdte møte med 20 toppsjefer for amerikanske olje- og gass-selskaper. Under møtet, som  fant sted på Trumps private klubb i Mar-a-Lago, kom Trump med tilbud om en "policies-for money-transaction". Han ba om USD 1 milliard i valgkamp-støtte til sin kampanje for å bli president på ny, ved å love at selskapene ville spare milliarder når Trump etter valget ville komme til å reversere Bidens Klimatiltakspakke som blant annet har introdusert skatter og avgifter for å redusere klimautslipp fra denne industrien. Korrupsjon er kanskje heller ikke et ord Trump er helt fortrolig med. I følge ham er det også flust opp av kommunister blant byråkratene i Washington. Det har i alle fall jeg vanskelig for å tro på.

Trump er ikke alene i verden med sine tanker om omfattende samfunns-omveltninger.










En som er langt på veg med et program, som så langt Trump bare drømmer om, er Javier Milei i Argentina. Magasinet Time hadde nylig et intervju med den nyinnsatte Milei som har vært president i Argentina siden desember i fjor. Han drev valgkamp bevæpnet med en motorsag som skulle symbolisere hans ambisjoner om å redusere statens utgifter. Opprinnelig ville han avvikle landets sentralbank, han omtalte oppmerksomhet rundt klimaendringer som en sosialistisk konspirasjonsteori, og omtalte Pave Francis, som kom fra Argentina, som en "leftist son of a bitch". Han  vant valget i november i fjor etter et valgskred. Som Trump har han lovet å avvikle en korrupsjons-befengt stat som styres av en elite som "skjuler seg i skyggen". Siden han tiltrådte har han devaluert den argentinske valutaen pesos mer enn 50% og annonsert oppsigelse av mer enn 70.000 statsansatte. Han mener selv at dette har vært en suksess. Inflasjonen har gått ned fire måneder på rad. Det internasjonale pengefondet har rost Argentina for imponerende fremskritt. Trump er tidligere på denne bloggen introdusert som et forbilde for utvalgte statsledereDa gjaldt det frisyrer. Milei er kjent for sin uortodokse frisyre. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar